TOPlist

Fotoseriál – Historie fotomobilů

fotoserial uvodni obrazek

Mobilní zařízení jsou nedílnou součástí každého moderního člověka, což má za následek dnešní trend – obrovský nárůst fotografií na internetu pořízených právě mobilním zařízením. Dnes má tedy možnost fotit úplně každý.

smartphones

Tento obrázek mluví za vše. Lidé fotí kdekoliv a kdykoliv to jen jde. Aby taky ne, když záznam historie je důležitý pro každého z nás. Je to jediný způsob, jak se vrátit do minulosti, pokud nepočítáme stroj času. Sami asi uznáte, že například vzpomínky na dětství jsou něco nepopsatelného a každý se rád podívá na fotografie z této doby. Tento seriál bude zaměřený na lidi, kteří rádi fotí a používají k tomu Android telefon, tablet a v poslední době také například hodinky a ocení jakoukoliv radu, aby jejich fotografie byly lepší a ve výsledku si je například mohli i vytisknout a zarámovat. Řekneme si něco o základních parametrech fotoaparátu, jak správně fotoaparát držet a podobně. Ukážeme si, co všechno lze s fotoaparátem fotit nebo točit a také si ukážeme, že i s mobilním telefonem můžeme fotit jako profesionálové. To své tady najdou začátečníci i pokročilí. Proto zůstaňte naladěni a sledujte náš pořad. V úvodním díle vás však nebudeme zahrnovat jen moudry, a proto to teď trochu odlehčíme a řekneme něco o historii fotomobilů.

Historie

Sharp J-SH04

Psal se rok 2000, co světlo světa spatřil první, komerčně prodávaný, telefon s fotoaparátem. Vyrobila ho firma Sharp pod označením J-SH04 a prodával se v Japonsku a Jižní Korei. V ten stejný rok uvedla svůj první fotomobil i společnost Samsung, a to model Samsung SCH-V200.  Takže mezitím, co my v Evropě jsme tou dobou šíleli po Nokii 3310 s černobílým displejem a hráli hada, v Japonsku a v Jižní Korei se fotilo prvním fotomobilem, který měl samozřejmě i barevný displej. J-SH04 měl 0,1 Mpix fotoaparát a fotky se zobrazovaly na displeji s 256 barvami.V té době stál tento telefon přibližně $500, tedy 20 000 Kč (v roce 2000 – $1 = 38,59 Kč). Konkurenční Samsung byl na tom, co do parametrů, trochu lépe. Čip fotoaparátu měl rozlišení ohromných 0,35 Mpix.

sharp j-sh04phone-vs-camera

Takto nějak vypadala fotografie z prvního fotomobilu. Vlevo je ukázka, jak fotografie vypadala na displeji prvního fotomobilu Sharp. Paradoxně je tato fotografie ukázkou toho, jak moc důležité jsou fotografie a přítomnost fotoaparátů v mobilním telefonu, pokud se chceme podívat do historie. Pak už fotoaparáty v telefonech začaly být nedílnou součástí každého lépe vybaveného telefonu.

Sanyo SCP-5300

 

Do Ameriky se dostal první telefon s fotoaparátem v roce 2002 a to opět z Japonska, jednalo se o model Sanyo SCP-5300 s 0,3 Mpix fotoaparátem.

Audiovox PM8920

V roce 2004 přišel na Americký trh se svým fotomobilem i operátor Sprint, který pro něj vyráběla firma Audiovox a nesl označení PM8920. Snímač měl velikost 1,3 Mpix a zvláštností tohoto telefonu bylo například to, že jste si mohli nahrát vlastní zvuk uzávěrky fotoaparátu. Tento telefon byl pravděpodobně také první fotomobil se samostatným tlačítkem pro spoušť fotoaparátu. Jeho předchůdci si museli vystačit s klasickými tlačítky pro ovládání telefonu. Koncem roku 2004 měly 2/3 všech prodaných telefonů po celém světě zabudovaný fotoaparát. Trhu tehdy v této sféře vládla finská Nokia.

Nokia-N90

Rok 2005 byl rokem Nokie. Tehdy legendární Nokia N90 přišla na trh s 2 Mpix fotoaparátem a optikou Carl Zeiss a své publikum si získalo také neotřelou konstrukcí. Byl to také jeden z prvních telefonů, který měl přisvětlovací LED blesk nebo autofokus.

K800i SE

Největším vyzyvatelem Nokie byl tehdy Sony Ericsson, který roku 2006 přišel na trh s modelem K800i s 3,2 Mpix fotoaparátem, který měl autofokus, stabilizaci obrazu a také Xenonový blesk.

nokia n95

Rok 2007 byl rokem přelomovým. Nokia opět předvedla svou dominantu na trhu a přišla na trh s modelem Nokia N95. I přesto, že první telefon s 5 Mpix fotoaparátem na trh přivedl Samsung, Nokia N95 byla jasně na špici díky svému 5 Mpix fotoaparátu s optikou značky Carl Zeiss. Tento model se díky svému fotoaparátu držel na špici fotomobilů ještě řadu let, přestože N95 jako takový byl po stránce odladěnosti poměrně špatný. Uměl však natáčet videa se snímkovou frekvencí 30 fps. Ještě ten rok přišel na trh první iPhone, který měl pouze 2 Mpix fotoaparát, neuměl točit video a neměl ani přisvětlovací diodu nebo autofokus.

Samsung-i8510-INNOV8-2

i8510 byl prvním telefon s 8 Mpix fotoaparátem a přišel s ním na trh Samsung v roce 2008. Nebyl však dotykový a bohužel kopíroval špatnou větev vývoje mobilních telefonů, tedy Nokii N95. První 8 Mpix fotoaparát s dotykovým displejem předvedl LG, modelem Renoir.

Samsung M8910 Pixon12

Boj o Megapixely pokračoval a v roce 2009 představil Samsung svůj 12 Mpix model s označením M8910 Pixon12.

nokia-n8

V roce 2010 opět zabojovala Nokia a na trh přivedla svou N8 se skvělým 12 Mpix fotoaparátem. Bohužel pro Nokii, ještě ten rok dorazil S006 od Sony Ericssonu s 16 Mpix fotoaparátem.

HTC Evo 3D lg optimus 3D

Rok 2011 byl rokem trojrozměrné dimenze. Na trhu se totiž objevily první komerčně prodávané telefony s možností pořizovat fotografie ve 3D. Bylo to právě HTC Evo 3D a LG Optimus 3D. 3D fotografie se ve světě moc neujaly, především proto, že je na ně zkrátka a dobře zatím moc brzy, ale určitě se jednou ještě vrátí. Mimochodem, oba telefony běžely na operačním systému Android.

Dnes se boj o megaxpiely pomalu zastavuje, protože si i běžný uživatel uvědomuje, že kvalita fotografií není o počtu čtverečků, ale o kvalitě a velikosti snímače, což dokazuje například HTC One se svým 4 Mpix fotoaparátem. Místo toho se dnes výrobci orientují na různé způsoby využití fotografií, jako je panorama, a to ať už klasické nebo 360°x360° (Photo Sphere od Google) nebo například automatické vytváření příběhů v podání služby HTC Zoe.

Víte, že první telefon s fotoaparátem od firmy Sharp měl za následek vzrůstající počet lechtivých fotek na internetu? Málo kdo měl totiž tušení, že telefon může fotit. Proto se v Japonsku a Jižní Korei zavedl povinný zvuk spouště fotoaparátu, což se (bohužel) rozšířilo do celého světa.

Video

To, že mobilní fotografie mají smysl, vás může přesvědčit i tento fotograf, který fotí smatphonem. Za sebou už má spousty úspěchů jako jsou výstavy jeho fotografií v Evropě a Americe.

http://youtu.be/3XlTpUDrNMk

Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)