FloatNote: šikovný „plovoucí“ zápisníček s „Material“ designem

floatnote_ico

Zapisujete si informace během probíhajícího telefonního hovoru? Vyhoďte papírový blok i žluté nalepovací lístečky – odteď to totiž můžete dělat podstatně chytřeji! Stačí si nainstalovat aplikaci FloatNote, která se v Obchodě Play objevila na začátku října.

FloatNote: šikovný „plovoucí“ zápisníček FloatNote: šikovný „plovoucí“ zápisníček

Co FloatNote – phone call notes slibuje?

Vývojáři, pracující pod hlavičkou studia dors, popisují své dílko jako zápisník, který je k dispozici v průběhu telefonátů. Tou hlavní „vychytávkou“ je ale funkce, dovolující spojit poznámku s kontaktem. Když vám pak daná osoba zavolá, nebo budete-li volat vy jí, zobrazí se poznámky s ní související. Nebudete tak muset vzpomínat, co jste vlastně chtěli probrat se šéfem, nebo jaké důležité záležitosti musíte vyřešit s kamarádkou, kterou jste dlouho neslyšeli. Program vám například připomene:

  • Že byste měli poděkovat mamince za dárek.
  • Že si musíte dohodnout schůzku s obchodním partnerem, až mu budete volat.
  • Že chcete popřát kamarádce k narozeninám.

Nejlépe celou pointu vysvětlí následující video.

FloatNote | phone call notes for Android | Google Play

FloatNote | phone call notes for Android | Google Play

Jak FloatNote funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.3 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s posledním oficiálním Androidem 4.4.4. Po prvním spuštění následovala animovaná prezentace funkcí.

FloatNote je k dispozici během probíhajícího hovoru, takže si můžete poznamenat důležité informace – například že máte koupit mléko, nebo si zapsat kontakt, se kterým byste se měli spojit. Plovoucí okno se zobrazí automaticky v okamžiku, kdy telefon zaznamená přicházející hovor, nebo v momentě, kdy vytočíte telefonní číslo, a je k dispozici po celou dobu telefonování a ještě pět sekund po zavěšení.

Zobrazení okna při příchozím hovoru Zobrazení okna při příchozím hovoru

Zobrazení okna v průběhu hovoru Zobrazení okna v průběhu hovoru

Vytvoření nové poznámky během hovoru Vytvoření nové poznámky během hovoru

Pokud máte k danému kontaktu uložené nějaké poznámky, zobrazí se v tomto okně. Pět sekund po ukončení hovoru aplikace „zmizí“ a dál se o ni nemusíte starat. Není tedy nutné se během telefonování přepínat do jiné aplikace, abyste zjistili, co jste chtěli se druhou stranou probrat.

Aplikace je k dispozici ještě po skončení hovoru Aplikace je k dispozici ještě po skončení hovoru

Poznámka ke kontaktu, který právě volá Poznámka ke kontaktu, který právě volá

Záznamy lze následně prohlížet přímo v aplikaci, kde jsou pro lepší přehlednost rozlišeny obrázkem kontaktu, se kterým jste hovořili, když jste poznámku vytvářeli.

Pokud naopak chcete zobrazit poznámky k očekávanému telefonátu, můžete si je předem připravit. V aplikaci se vzhledem a stylem ovládání podle posledních designových trendů se jistě snadno zorientujete – k založení nové poznámky slouží kulaté tlačítko „plus“ v pravém dolním rohu. V dalším kroku pak zvolíte, zda chcete vybrat kontakt, u kterého bude zápisek zobrazen, z adresáře, nebo ze seznamu posledních volání. Zapíšete si poznámku a ta se následně zobrazí v okamžiku, kdy danému kontaktu zavoláte, nebo když bude on volat vám.

V kontextové nabídce najdete tyto položky:

  • Upgrade – rozšíření možností aplikace (viz kapitola Zdarma? Jen na oko!).
  • Free bonuses – bonusy zdarma, za které dostanete další „sloty“ na poznámky.
  • Share FloatNote – sdílení odkazu ke stažení skrze další aplikace.
  • Rate us – hodnocení aplikace v Obchodě Play.
  • Settings – nastavení, které si probereme v následující kapitole.

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení jsou podobně minimalistické, jako sama aplikace. K dispozici jsou vlastně jen dvě položky. Pod During a call where no note is set můžete určit, jak se aplikace bude chovat během hovorů, ke kterým nemáte připravenou žádnou poznámku. Ve výchozím stavu zobrazuje plovoucí okno pro zadání poznámky, druhou možností je zobrazení v oznamovací oblasti, nebo se FloatNote nemusí ukazovat vůbec.

Položka Auto close floating note slouží k nastavení času po ukončení telefonátu, po kterém se plovoucí poznámka sama zavře. Na výběr je 1, 2, 3, 4, či 5 sekund, okamžité uzavření, případně můžete poznámku ukončovat ručně.

Nabídka What Is FloatNote ukáže úvodní prezentaci programu, About FloatNote pak zobrazí informace o verzi a logo autora.

Zdarma? Jen na oko!

Brzy přijdete na to, že ačkoli aplikace je v Obchodě Play dostupná ke stažení a instalaci zdarma, pravděpodobně za ní budete muset zaplatit, pokud ji hodláte plnohodnotně využívat. Zadarmo totiž můžete uložit maximálně pět poznámek, což není mnoho. Situaci lze sice řešit mazáním záznamů, které již nepotřebujete, nicméně s ohledem na dlouhodobější používání asi většině uživatelů pět „slotů“ stačit nebude.

Autoři se rozhodli pro způsob zpoplatnění v několika cenových hladinách:

  • Free (zdarma) – až pět poznámek, maximálně 30 znaků na poznámku.
  • Basic (30 Kč) – až sedm poznámek, maximálně 50 znaků na poznámku.
  • Deluxe (54 Kč) – až deset poznámek, maximálně 100 znaků na poznámku.
  • Premium (107 Kč) – neomezený počet poznámek s neomezeným počtem znaků.
  • Premium for awesome people (405 Kč) – neomezený počet poznámek s neomezeným počtem znaků (bráno jako podpora vývojáře).

Záleží tedy na tom, kolik poznámek hodláte najednou v systému uchovávat a jak dlouhé zápisky si píšete. První dvě cenové nabídky vnímáme jako přístupné, u vyšších ovšem považujeme poměr ceny a přinesené hodnoty za přinejmenším polemický.

Resumé

FloatNote je rozhodně zajímavá a užitečná aplikace, která dokonale zastoupí papírový zápisník. Její síla spočívá v jednoduchosti a připravenosti – je k dispozici vždy, když byste ji mohli potřebovat, tedy v průběhu telefonních hovorů.

Líbí se nám přehledné uživatelské rozhraní, odpovídající posledním designovým trendům, nicméně ocenili bychom lokalizaci do češtiny. Aplikace běží naprosto plynule – nezaznamenali jsme žádné zadrhnutí ani viditelné zdržení při přijímání hovorů.

Aplikace je elegantní způsob, jak mít po ruce ty správné informace v momentě, kdy je potřebujete – tedy když mluví s osobou, které se týkají. Bude ideální jak pro podnikatele a obchodníky, tak i pro ty, kteří se snaží být spolehlivějšími partery, kamarády, či členy rodiny.

Otázkou do pranice je zvolená cenová politika – přeci jen chtít po uživatelích více než sto korun za aplikaci bez omezení je u tohoto typu programu poměrně odvážné. Pokud ale vystačíte s kratičkými zápisky, které budete průběžně mazat, můžete si užívat výhod Floatnote zadarmo.

Ocenili bychom ještě širší možnosti poznámek – například propojení s Kalendářem Google (možnost přímého zadání schůzky či události), Úkoly Google či Google Keep. Třeba se dočkáme v některé z dalších verzí.

V dlouhodobém horizontu je tu tedy prostor pro další vylepšení a zavádění nových prvků zde, ale základní koncept FloatNote je tak výtečný, že se skoro až divíme, že s tímto nápadem nepřišel někdo daleko dříve.

Aplikaci FloatNote – phone call notes si zatím stáhlo více než deset tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,3. Instalační balíček, velký 6,5 MB, můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0 a vyšším.

FloatNote - phone call notes
FloatNote - phone call notes
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)