Kamera Flir FX: Všestranná kamera do domácnosti (recenze)

Flir-FX-uvod-1

Po recenzi kamery Nest máme v redakci model Flir FX, který slibuje podobné vlastnosti, přidává ale i třeba podporu paměťové karty nebo vlastní baterii. Díky rozšiřujícímu příslušenství se navíc dokáže proměnit v akční kameru nebo palubní kameru do auta.

Flir FX – obsah recenze

Obsah balení – bohaté balení a spousta příslušenství

Základní balení je poměrně velké a najdeme zde vše potřebné – kameru, napájecí trafo, kabel, papírové manuály i třeba základnu pro přidělání na zeď či redukce pro různé typy zásuvek. Tím ale výrobce nekončí a ke kameře Flir FX je možné dokoupit další sady příslušenství. V redakci se nám sešel také voděodolný kryt a sada pro instalaci do auta.

Voděodolný kryt se pyšní certifikací IP68 a výrobce udává odolnost až do hloubky 20 m a teploty -20°C. Kryt má na spodní straně standardní závit pro stativ, v balení jsme pak našli trojici nalepovacích 3M držáků, které mohou posloužit k přichycení na helmu či třeba automobil. V sadě do auta se nachází speciální přísavka pro přichycení na sklo automobilu, kabel a také napájecí adaptér do 12V zásuvky.

Flir-FX-konstrukce-obsah-baleni


Konstrukce – jako akční kamera se stojánkem

Na první pohled připomíná Flir FX akční kameru. Tělo ve tvaru kvádru je totiž pro akční kamery typické a vlastně proč ne – díky voděodolnému krytu lze skutečně z tohoto zařízení vytvořit akční kameru.

Na spodní straně se nachází otvor pro zasunutí stojánků, levá strana ukrývá ovládací tlačítka napájení a nastavení, na pravé straně nalezneme slot pro MicroSD kartu a konektor MicroUSB a na vrchní straně pak tlačítko pro spuštění nahrávání. Nesmíme zapomenout ani na zadní část se signalizačními diodami, které prozradí, zda je kamera připojena k domácí síti.

V přední části se nachází také mikrofon a reproduktor, díky čemuž je možné s kamerou i komunikovat na dálku. Tedy spíše s těmi před kamerou. Flir FX nabídne 4MPx snímač s 6 infračervenými LED pro noční přisvícení. V ruce je kamerka velmi lehká, což může být při použití jako akční kamera výhodou. Zhotovena je celá z plastu.

Flir-FX-konstrukce-3


Hardware – Full HD rozlišení a „noční vidění“

V útrobách kamery Flir FX sídlí 1/3″ 4MPx CMOS snímač, který dokáže zaznamenávat video ve Full HD rozlišení a 30 snímky za sekundu. Nechybí pak ani oblíbené přisvícení pomocí infračervených LED diod, mikrofon, reproduktor nebo slot pro paměťovou kartu. Výhodou může být i vlastní baterie s kapacitou 1130 mAh, která dokáže kameru napájet 2 hodiny záznamu. Baterie je ukryta také ve stojánku a výdrž zdvojnásobí.

Nestandardní výbavou jsou i čidla teploty a vlhkosti, což je velmi příjemným bonusem. Tyto údaje můžete sledovat přímo v mobilní aplikaci nebo v internetovém rozhraní spolu s živým záznamem.

[aps_product_sz id=“424859″]

Snadné a rychlé zprovoznění

Tradičně nám postačí do mobilního telefonu nainstalovat oficiální aplikaci a absolvovat krátký proces spárování. To obnáší mimo jiné vytvořit nový Flir účet, naskenovat QR kód kamery a vybrat domácí Wi-Fi síť. Bohužel, jak už to tak s příslušenstvím bývá, chybí podpora 5GHz Wi-Fi sítí. Škoda.

Proces spárování byl rychlý a snadný, následně se kamera automaticky přihlásí do domácí sítě a je možné ji sledovat a ovládat i „venku z internetu“.


Ovládání a správa kamery

Skrze oficiální aplikaci lze živě sledovat video, nastavovat parametry kamery i prohlížet zaznamenanou historii. Rozhodně se nedá říci, že by se jednalo o jednoduchou a intuitivní aplikaci. První seznámení naopak nějaký čas potrvá, pak už jsme ale s používáním problémy neměli. Občas se však aplikace zadýchá, jednou se dokonce samovolně ukončila. Jsou zde rozhodně rezervy ke zlepšení, ať už ohledně stability, rychlosti i intuitivnosti.

Sympatické je, že přímo v živém náhledu jsou kromě videa zobrazeny i údaje o teplotě a vlhkosti, případně stavu baterie při odpojeném napájení. V nastavení kamery toho lze měnit opravdu hodně – citlivost detekce zvuku a obrazu, nastavení hlídání teplot a vlhkosti, noční režim, automatické překlopení obrazu a další.

Stejně jako u konkurence má i kamera Flir FX integrovaný mikrofon a reproduktor, lze tedy přenášet zvuk oboustranně. V aplikaci stačí zmáčknout tlačítko Intercom a začít mluvit. Zvuk se přenese přímo do kamery.

Automatické nahrávání

Kamera může pracovat v několika režimech – nahrávat nepřetržitě na paměťovou kartu, nebo využít automatické nahrávání senzorem pohybu, hluky, teploty nebo vlhkosti. O všech aktivitách, které kamera zaznamená, se můžete nechat upozornit skrze notifikace. V případě senzoru pohybu lze dokonce nastavovat zóny, které má kamera sledovat. To je velice šikovná funkce hlavně pro uživatele, kteří snímají prostor s neustále se pohybujícím předmětem (akváriem, výběhem se psem apod.).

Flir-FX-motion-detection

Ovládání z počítače

Kameru lze spravovat také z počítače přes webové rozhraní, kde můžeme sledovat živý přenos i historii, stahovat soubory s videem a měnit základní nastavení kamery. Více možností ale přináší stále aplikace do mobilního telefonu.

Flir-FX-web-rozhrani

Rapid Recap – vše důležité za delší čas

Velmi šikovnou funkcí je Rapid Recap, který vytvoří jakýsi snímek Time Lapse – do krátkého videa vmísí pohybující se předměty a označí je časem. Velice rychle se tak dozvíte, jaké osoby se například během 8 hodin pohybovaly před kamerou. Vytvoření takového záznamu sice nějaký čas trvá (cca 5-10 minut podle délky videa), stojí to ovšem za to. Bohužel lze ale tyto záznamy pořizovat pouze z nahrávek v cloudu, tedy při aktivaci automatické detekce pohybu či zvuku. Pokud nahráváte nepřetržitě na kartu, funkci nelze používat.

Kamera Flir FX – Rapid Recap

Kamera Flir FX - Rapid Recap

Flir Cloud

Tradičně je možné videa ukládat do cloudu, o což se stará služba Flir Cloud. V případě verze zdarma má uživatel možnost nahrávat videa a prohledávat historii 48 hodin, zároveň vytvářet maximálně 3 snímky Rapid Recap za měsíc. Placený tarif s týdenní zálohou vyjde cca na 250 Kč za měsíc, verze s měsíční historií pak na 500 Kč za měsíc.

Natáčení videa

Kamera Flir FX dokáže zaznamenávat video s rozlišením až 1920×1080 pixelů s 30 snímky za sekundu na paměťovou kartu, pokud spustíte nahrávání manuálně. Pokud jsou aktivní automatické režimy nahrávání, nahrávky putují do cloudu pouze v HD rozlišení, což je škoda. V běžném režimu je úhel záběru odhadem kolem 110° (tento údaj není bohužel nikde uveden), při zapnutí širokoúhlého módu je úhel až úctyhodných 160°. V tomto režimu je ovšem extrémně patrný efekt rybího oka (viz video).

Kvalita videa je srovnatelná s nedávno testovanou kamerou Nest. Je zde sice Full HD rozlišení, ale zároveň je patrná extrémní komprese videa. Z toho důvodu není možné použít video pro nějakou prezentaci kvality, nicméně pro sledování domácnosti postačí. Hlavní je, že i za tmy je možné obraz sledovat díky infračerveným LED.

Nahrávky lze prohlížet přímo z mobilního telefonu v sekci Recordings, kde lze i vytvářet zmiňované Rapid Recap. Stejné je to i v případě webového rozhraní. Nahrávky se v manuálním režimu ukládají na kartu do složky User, použit je formát H264 s 30 FPS a Full HD rozlišením.

Flir FX – kvalita záběrů

Flir FX - kvalita záběrů


Závěr – kvalitní kamera s několika „ale“

Kameru FLIR FXV101-H lze zakoupit na českém trhu za částku 6 490 Kč, což je poměrně hodně. Na druhou stranu toho kamera papírově slibuje více než třeba Nest. Máme zde schopnost nahrávat Full HD video, slot pro paměťovou kartu, senzory teploty a vlhkosti, možnost nastavení zón detekce pohybu, vlastní baterii, bohaté příslušenství (prodáváno zvlášť) i třeba zajímavou funkci Rapid Recap. To vše vypadá skvěle, má to však několik háčků.

Aplikace do telefonu toho sice nabídne dost, je ale trochu těžkopádná a zapracovat by se mohlo i na její rychlosti a stabilitě. Kamera nepodporuje 5GHz Wi-Fi sítě, což není bohužel nic neobvyklého. Kvalita obrazu je srovnatelná s konkurencí, a přestože to není žádná hitparáda, zklamaní také nejsme. Trochu škoda, že kamera nedokáže plně využít potenciálu slotu pro paměťovou kartu. Na tu lze nahrávat video pouze manuálním spuštěním bez přerušení a nelze používat žádné automatické spouštěče, nefunguje navíc ani funkce Rapid Recap. Chybí nám i možnost propojení se službami automatizace (IFTTT apod.).

Závěrečné hodnocení: Kamera Flir FX je zdatným soupeřem povedené kamery od Nestu. Vyšší cenu zde ospravedlňují bonusové funkce v podobě senzorů teploty a vlhkosti, funkce Rapid Recap, vlastní baterie či třeba bohaté příslušenství. Pokud hledáte vybavenou domácí kameru, kterou navíc využijete příležitostně i třeba jako kameru do auta či akční kameru, bude Flir FX dobrou volbou.

Klady

+ Dobrá kvalita záběrů ve Full HD.
+ Slot pro paměťovou kartu.
+ Senzory teploty a vlhkosti i vlastní baterie.
+ Možnost nastavení vlastních zón detekce pohybu.
+ Zajímavá funkce Rapid Recap.
+ Infračervené LED pro natáčení ve tmě.
+ Integrovaný mikrofon a reproduktor.
+ Cloud s dvoudenní historií zdarma.

Zápory

– Vyšší cena.
– Těžkopádná aplikace.
– Automatické nahrávání obrazu (detekce pohybu a zvuku) nelze ukládat na paměťovou kartu.
– Nahrávky v cloudu jsou jen v HD rozlišení (720p).

Za zapůjčení děkujeme společnosti FlirFX.cz.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)