TOPlist

FLIF: Nový formát fotografií zrychlí načítání a ušetří data

flif

Všichni známe klasické přípony obrazových formátů JPEG nebo PNG. Zrovna tak jsme si navykli, že formáty už prostě existují a v tomto ohledu většina z nás ani aktivně nevyhlížela žádné změny. Přesto nás zřejmě brzy čeká rychlejší načítání obrázků na internetu i v telefonu, a to díky novému opensourcovému formátu FLIF.

Formát FLIF ušetří data i nervy při načítání

Zkratka FLIF označuje Free Loseless Image Format a klade si za úkol poskytnout kvalitní obrázky s podstatně menší velikostí. To by mohlo výrazně dopomoci k menší spotřebě dat v mobilu a komfortnějšímu načítání obsahu například na sociálních sítí. Podle srovnání jsou obrázky v mnohoúčelovém FLIF formátu menší zhruba o 35 % než klasické PNG a ještě o další dvě procenta úspornější než bezztrátové JPEG 2000.

Charakteristiky FLIF formátu zahrnují bezztrátovou kompresi, barevné režimy grayscale/RGB/RGBA, 16bitovou barevnou hloubku a dokonce je možné v tomto formátu ukládat i animace. Dalším přínosem pro mobilní zařízení je kromě velikosti i nutnost stáhnout pouze velmi malou část souboru, abychom se dočkali rozumného náhledu.

Image compression race: PNG Adam7 vs FLIF

Image compression race: PNG Adam7 vs FLIF

Zdroj: flif.info.

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)