Konkurence nevyroste: Firefox OS to na mobilech vzdává

firefox_os_ico

Když Mozilla v roce 2013 zahajovala svůj operační systém Firefox OS, měla v plánu nabídnout otevřenou platformu a framework založený na webových technologiích, se kterými bude moci pracovat kdokoli. V tuto chvíli je ale více než jasné, že systém v náročné konkurenci neobstál.

Firefox OS v náročné konkurenci neobstál Firefox OS v náročné konkurenci neobstál

Vývoj a prodej telefonů s Firefox OS končí

Lze tak soudit z oficiálního vyjádření Mozilly – organizace oznámila, že „přestane nabízet“ telefony s Firefox OS skrze mobilní operátory, což prakticky znamená jejich konec. Kromě toho bude ukončen i vývoj mobilní platformy. Systém jako takový však nekončí – Mozilla s ním hodlá experimentovat na jiných chytrých zařízeních, nikoli ovšem na mobilech. Navíc se jedná o open source, jehož zdrojové kódy jsou k dispozici a dalšího vývoje se může ujmout komunita. Vývojový tým nedokázal připravit pro chytré telefony „nejlepší možný uživatelský zážitek,“ konstatuje Mozilla.

Rozhodnutí je sice smutné, nikoli ovšem překvapivé. Operačnímu systému se sice podařilo získat zájem zákazníků v některých oblastech Afriky a Jižní Ameriky, přičemž rozvojové trhy byly jedním z cílů projektu, nicméně k popularitě konkurenčních platforem se Firefox OS ani zdaleka nepřiblížil. Zásadní konkurenční výhodou se nestala ani cena, neboť nejlevnější smartphony s Androidem či Windows Phone se již dají pořídit i za méně než 2000 korun. Ačkoli vývoj systému probíhal doslova mílovými kroky, nedokázal udržet krok s konkurenty. Kromě pomalejší odezvy se jedním ze základních kamenů úrazu stala nedostatečná podpora vývojářů aplikací. To v dnešním světě, kde pro iOS či Android existují tisíce kvalitních programů, znamenalo zásadní nedostatek.

Český web Firefox OS zatím aktuální situaci neodráží Český web Firefox OS zatím aktuální situaci neodráží

Tento krok přichází v době, kdy se Mozilla snaží o reorganizaci a hodlá se zaměřit na silné a úspěšné produkty, jako je například původní webový prohlížeč Firefox.

Zkusíte Firefox OS na svém smartphonu?

Firefox OS si můžete rámcově vyzkoušet i na svém telefonu s Androidem – stačí si stáhnout 88 MB velký instalační balíček z webu Mozilly. Daniel Macho ve článku Firefox OS: Vyzkoušejte nový systém i na vašem Androidu konstatoval: „O tom, jak je systém jednoduchý, svědčí i způsob, jakým si ho můžete vyzkoušet. Světlo světa totiž spatřil APK balíček*, který vám umožní si systém vyzkoušet. Po nainstalování se chová jako běžný launcher, který vám dovolí vyzkoušet si prostředí celého systému, včetně jeho vlastních aplikací.“

Zdroje: Engadget, Ars Technica, TechCrunch, Hi-Tech.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)