TOPlist

Klient FIO banky se stal obětí phishingu

Fio_Trezor_Kohak

Fio banka, která používá pro svůj smartbanking vlastní chytrou aplikaci, čelí útoku ze phishingu. Její zákazníci jsou lákáni skrze SMS pro stažení falešné aplikace, která již zajistí podvodníkům pohodlný přístup k jejich účtům. Podařilo se nám kontaktovat jednoho z okradených, který kvůli tomuto podvodu přišel o neuvěřitelných 120 000 Kč.

Fio_Trezor_Kohak

Okradený pan Hájovský dostal „podvodnou“ SMS zprávu, ve které mu Fio banka děkuje za využívání právě jejich služeb a nabízí stažení dodatečné vylepšené aplikace. V SMS zprávě nechybí odkaz na server, který se tváří jako hlavní web Fio banky. Z tohoto portálu si pan Hájovský stáhl aplikaci a následně ji nainstaloval. Po otevření aplikace ještě potřebovala speciální kód, který se vygeneroval na falešném webu Fio Banky. Po jeho zadání se falešná aplikace propojila s originální aplikací Fio banky a hackeři tak získali plný přístup k účtu.

fio banka-1

Poškozený si svou chybu uvědomil o pár minut později, když mu přišlo nápadné, že se aplikace nenachází v Google Play, a pokusil se přihlásit do originální aplikace, která již nevyžadovala prvně generovaný kód. Později zjistil, že mu z účtu zmizelo 120 000 Kč, které byly odeslány na jiný účet ve Fio bance. Pan Hájovský neváhal a ihned kontaktoval policii a Fio banku. Jak se celá věc vyřeší, zatím nevíme, avšak nejde o jediný případ. Stejné zprávy o možnosti využití falešné aplikace dostalo mnoho klientů u Fio banky a řada z nich již na podvod bohužel skočila.
A jak se proti těmto útokům bránit? Nestahujte nic, co není v Google Play. Podvodných stránek, které se na první pohled tváří jako stránky bank, však nejsou problémem pouze Fio banky, ale i ostatních podobných společností. Lidé by si tak měli dávat velký pozor, kam zadávají svá citlivá data.

Doplňující informace

Díky rychlému zásahu FIO banky, byla podvodná transakce zmrazena a je zde tedy velká šance, že klient o své peníze nepřijde a budou mu vráceny.

Pokud máte účet u Fio banky, dejte nám vědět, zda vám přišla podobná SMS nabízející stažení falešné aplikace.

Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (134)