TOPlist

Fairphone 2: telefon s vyměnitelnými komponenty přichází do Evropy

FairPhone 2 titul

Možná si vzpomenete na první generaci telefonu Fairphone, který si dal za úkol upozornit na konfliktní „krvavé diamaty“ používané při výrobě chytrých telefonů. Jeho tvůrci nyní přichází s telefonem Fairphone 2, který je, troufáme si tvrdit, pro technické nadšence o pořádný kus zajímavější – Fairphone 2 totiž nabídne uživatelsky vyměnitelné komponenty.

fairphone 2 3

Záměrně se však vyhýbáme označení „modulární smartphone“, jelikož oproti známému telefonu Project Ara Spiral 2 od Googlu není Fairphone 2 tvořen řadou malých a snadno vyměnitelných modulů, ale k výměně jednotlivých dílů je již potřeba telefon rozebrat a případně i použít šroubovák. S trochou nadsázky by se tak Fairphone 2 dal přirovnat k osobnímu počítači, ve kterém jsou většinou jednotlivé komponenty s trochou základních znalostí a šikovnosti taktéž bezproblému vyměnitelné. Díky tomuto řešení vyměnitelných komponent se však Fairphone 2 svým vzhledem mnohem více blíží klasickým chytrým telefonům.

Fairphone 2: Modular design for you to open and repair

Fairphone 2: Modular design for you to open and repair

Pro telefon Fairphone 2 by měla být v budoucnu dostupná celá řada součástí sloužících k jeho upgradu, další výhodou této konstrukce je však také možnost snadnějších (a snad i levnějších) oprav v případě, že telefon poškodíte či se vám jinak porouchá. Na zádech vnitřní konstrukce telefonu je přítomen také jeden dosud prázdný slot určený pro budoucí osazení různými doplňkovými senzory. Vyměnit by měly jít také vnější kryty telefonu, přičemž společnost jich plánuje vydat celou řadu a na výběr by mělo být jak z různých designových kousků, tak z krytů se zvýšenou odolností. Vyšší odolnost proti pádu však nabídne už základní kryt, který by měl bez znatelného poškození přežít pád ze 2 metrů. Daní za vyšší odolnost a zvolené konstrukční řešení je pak na dnešní poměry větší tloušťka činící 11 mm.

Co se základních specifikací týče, není na tom tento telefon vůbec špatně. Fairphone 2 v sobě totiž ukrývá stále více než dostatečně výkonný, čtyřjádrový chipset Qualcomm Snapdragon 801, kterému sekundují 2 GB operační paměti RAM. Interní úložiště nabídne kapacitu 32 GB s možností rozšíření o paměťovou kartu microSD. Použitý displej nabídne úhlopříčku 5″ a Full HD rozlišení a je překryt tvrzeným sklem Gorilla Glass 3 s tloušťkou 0,7 mm. Použitý fotoaparát nabídne rozlišení 8 MPx. Nechybí ani LTE konektivita, konkrétní podporované frekvence však zatím nejsou známy. Telefon je dual-SIM, přítomny jsou tak hned dva sloty na SIM karty. Výměnu by si rozhodně zasloužila baterie, ta totiž nabídne poměrně nízkou kapacitu 2420 mAh. Potěší také přítomnost Androidu ve verzi 5.1 Lollipop, společnost však hodlá intenzivně spolupracovat také s komunitou a spoustu svého software uvolní jako open source pro snazší vývoj komunitních custom ROM.

fairphone 2 6

Telefon Fairphone 2 by měl být v Evropě k dispozici od letošního podzimu, a to za cenu 525 € (cca 14 300 Kč), předobjednávky však mají být spuštěny již v průběhu léta. Cenu v tomto případě zvyšuje fakt, že se při výrobě tohoto telefonu jeho tvůrci snažili vyhnout zmíněným „krvavým diamatům“. I tak se to ale dle slov samotných tvůrců nepovedlo na 100%.

Co na Fairphone 2 říkáte? Zamlouvá se vám víc tento telefon nebo Project ARA?

 

Zdroj: GSMArena.com, PhoneArena.com, Fairphone.com

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)