Facebook Messenger: Tajné rozhovory a mobilní platby

Facebook Messenger – náhleďák

Poté, co si americká FBI vzala na paškál aplikaci WhatsApp a skrz naskrz ji rozebrala, aby měla při vyšetřování snadný přístup k šifrovaným konverzacím, by se dešifrovací zaměřovač mohl stočit k samotnému Facebook Messengeru. Dosud na něm nebylo pro FBI moc zajímavého, protože rozhovory nebyly zašifrovány tak, že by nebylo možné je dešifrovat, a tak se mohly příslušné orgány poměrně jednoduše podívat na konverzace podezřelých. To se teď ale pravděpodobně změní, protože právě tzv. „tajné rozhovory“ se objevily ve zdrojovém kódu aplikace, což naznačuje jejich brzký příchod. Tajné rozhovory ale nejsou jedinou novinkou. Facebook Mesenger totiž nyní umí online mobilní platby nejen v eshopech.

Facebook Messenger už nebude jen obyčejný komunikátor

Jak již bylo zmíněno, první z novinek popisuje samotný zdrojový kód aplikace. To ale ještě samo o sobě nemusí nic znamenat. Pokud bychom viděli vše trochu černěji, klidně bychom mohli říci, že se jedná o pouhé zbytky po práci vývojářského týmu. Mobilní platby ale dávají Facebooku velký smysl.

Facebook Messenger totiž může konkurovat například Android Pay či Apple Pay a společnost Facebook by se mohla stát významným hráčem na poli mobilních plateb, přestože by to mohlo trochu rozhněvat Google nebo Apple. Mobilní platby od Facebooku ale jednu větší výhodu mají. Platby nejsou omezeny na odesílání peněz pouze obchodníkům. Můžete tedy například poslat peníze někomu ze svých přátel v Messengeru nebo naopak někoho z přátel požádat, aby vám pár kaček poslal.

Motivace Facebooku k zavedení mobilních plateb je přitom poměrně zřejmá – zajistit co nejvíce informací o našich nákupních zvyklostech a preferencích a využít toho k reklamě na své sociální síti.

O tajných rozhovorech je zatím informací málo a vše, co je k dispozici, je stále jen zdrojový kód. Nemohli jsme si ale nevšimnout, že Facebook Messenger se v posledních měsících poměrně změnil od své původní podoby. Přibylo několik nových funkcí, jejichž části se před zveřejněním našly právě v kódu, podobně jako nyní. Je tedy opravdu možné, že i end-to-end šifrování chatů není jen něčí zbožné přání, ale možná opravdu budoucí funkce, kterou Facebook brzy nabídne.

Stejně jako v případech Android Pay, Samsung Pay či Apple Pay, nemůžeme čekat, že by se například mobilní platby dotkly naší malé země opravdu brzy. Jelikož má ale Facebook v Česku poměrně dobré zázemí a obrovskou uživatelskou základnu, mohl by v případě spuštění své služby klidně předběhnout své soky. V současnsti je tato funkce dostupná pouze v USA, respektive funguje pouze s platebními kartami vydanými v USA. Pokud by vás pak zajímaly podrobnosti ohledně mobilních plateb, můžete se mrknout do Centra nápovědy, které Facebook připravil.

A jaký je váš názor na to, že by vaše platby obstarával zrovna Facebook? Svěřili byste mu své nákupy a zvyky, aby o vás věděl i to, co ještě nevyčmuchal?

Zdroj: AA

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)