Gmail přináší podporu úkolů pro účty na Exchange serveru

gmail-ukoly-exchange-serveru-ico

Google včera vydal zásadní aktualizaci své aplikace Gmail s číslem verze 7.1. Asi největší novinka potěší uživatele, kteří v tomto programu pracují se schránkou na (firemním) Exchange serveru: Gmail nově umí spravovat a synchronizovat úkoly.

Původně informace o nových funkcích odložení a správy úkolů unikly na základě rozboru zdrojových kódů. Krátce na to se ukázalo, že se nejedná o novinky v Gmailu samotném, ale pouze o rozšíření podpory účtu na Exchange serveru. Pokud tedy máte v aplikaci Gmail přidaný účet Exchange, budete v poslední verzí moci odkládat e-mailové zprávy k pozdějšímu zpracování a pracovat se seznamem úkolů.

Podpora úkolů na Exchange serveru

Protokol Microsoft Exchange obsahuje širokou paletu funkcí určených pro použití v podnicích a firmách všech velikostí. Gmail přidal podporu účtů na Exchange serveru v dubnu loňského roku ve verzi 6.4, nicméně některé funkce nebyly podporovány. V první verzi uměla aplikace synchronizovat e-maily, kontakty a kalendář. Nejnovější verze tak doplňuje funkci, kterou řada uživatelů používá v rámci své produktivity. Úkoly fungují víceméně stejně, jako v mnoha obdobných aplikacích tohoto typu. Pokud používáte funkci připomínek v aplikaci Google Inbox, máte patrně poměrně blízkou představu, jak fungují úkoly v rámci Exchange.

Gmail 7.4 tedy dokáže proti Exchange Serveru synchronizovat poštu, kontakty, kalendář a úkoly. Podporu úkolů je však nutné v nastavení aplikace zapnout, neboť ve výchozím stavu není po aktualizaci aktivní. Volbu byste měli najít v Nastavení-účet-Zapnout synchronizaci úkolů. Po aktivaci se při přepnutí na zobrazení účtu spojeného s Exchange serverem v postranní nabídce objeví nová položka Úkoly, kde je možné vytvářet nové úlohy a spravovat ty stávající.

Kde získat Gmail 7.1 s podporou úkolů na Exchange serveru?

Aplikace Gmail 7.1 je postupně uvolňována standardní formou jako OTA aktualizace. Na její stažení ale budete muset několik hodin až dnů počkat. Pokud se vám čekat nechce, je možné stáhnout si instalační balíček z APKMirroru. V takovém případě je ale nutné povolit v systémovém nastavení instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran. Soubory APK jsou podepsány Googlem a aktualizují/nahrazují stávající verzi aplikace. Kryptografický podpis zaručuje, že soubor je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním v žádném případě manipulováno.

Využijete podporu synchronizace úkolů s Exchange serverem? Jaké další novinky byste v aplikaci Gmail uvítali? Diskuze pod článkem je otevřena vašim názorům!

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)