TOPlist

EA SPORTS UFC – zápasy v kleci s parádní grafikou

ufc hlavni

UFC, neboli Ultimate Fighting Championship, je americká elitní profesionální soutěž v MMA. Na její motivy již vzniklo několik konzolových titulů, Android ovšem v tomto ohledu stále zaostával. Společnost EA se tak rozhodla, že zaplní tržní výklenek v Google Play, a proto přináší EA SPORTS UFC pro naše mobilní telefony a tablety.

Hra EA SPORTS UFC je v obchodě Google Play již delší dobu. My jsme vás o ní prozatím neinformovali, neboť až doposud nebyla dostupná pro ČR. V současné době si ji můžete nainstalovat do většiny telefonů a tabletů s Androidem. Hra je navíc zdarma a ještě ke všemu obsahuje vcelku rozumný mikrotransakční model.

Vstupte do ligy nejlepších

V EA SPORTS UFC se utkáte s těmi nejlepšími MMA bojovníky na světě. Hra má přímočarý ráz, který vás vede skrze jednotlivé UFC zápasy s čím dál silnějšími protivníky. Za vítězství v zápasech dostáváte finanční injekce od sponzorů. Ty následně investujete do tréninku vašeho zápasníka. Jeho zesílení probíhá na úrovni vylepšování úderů a chvatů, jež získáváte během hraní. Schopnosti vašeho zápasníka jsou ovšem omezeny levelem, proto pokud budete chtít používat některý z pokročilých úderů, musíte nejprve získat požadovanou úroveň vašeho zápasníka. Příchod levelů lze urychlit fúzí získaných skillů, které obdržíte ze zakoupených beden, nebo vždy po několika úspěšných zápasech.

Bojový systém

Bojový systém je v případě EA SPORTS UFC velmi zdařilý, zábavný a dostatečně intuitivní. Jeho základem jsou 3 typy úderů – rychlý (zpravidla direkt), hák a silný úder. Rychlý úder se provádí tapnutím na displej, zbylé 2 pak specifickým gestem (tažením prstu po displeji). Všechny zmiňované údery lze mezi sebou kombinovat a vytvářet tak účinné řetězové útoky. Krytí je ve hře řešeno poměrně jednoduchým způsobem – stačí stisknout displej dvěma prsty současně. Úspěšné krytí vám při zápasech nezajistí nulový úbytek životů při zásahu, ale redukuje zhruba 90 % síly příchozího úderu. Mnohem lepší variantou, se jak vyhýbat příchozím úderům, je úhyb. Ten provádíte tažením prstu směrem vlevo. Pokud při uhýbání zareagujete v ten nejlepší možný moment, nejen že pak vykryjete protivníkům útok, ale máte možnost začít rychlý protiútok, který ve většině případů protivník nestihne vykrýt. Jakým způsobem zápasy končí? Buďto protivníkovi udělíte knock-out, nebo jej přinutíte „odklepat“ sevřením v páce. EA totiž ve hře nezapomnělo na nedílnou součást UFC – boj na zemi. Za uštědřené údery a úspěšné vyhýbání se vám v levém spodním rohu obrazovky „nabíjejí“ speciální údery a chvaty. Čas od času tak lze v zápasech využívat vaše lokty či údery typické pro známé zápasníky (například superman punch od George St-Pierre). Tyto „speciálky“ zahrnují také povalení protivníka na zem, kde souboj poté pokračuje. Při soubojích na zemi lze využívat prakticky stejné údery, jako při stání. Nově se vám však zobrazí páky, jimiž můžete protivníka přinutit k odklepání.

Autoři hry se při tvorbě EA SPORTS UFC v určitých ohledech inspirovali u konzolové verze. Když například protivník obdrží několik dobře mířených úderů po sobě, začne ztrácet balanc a jeho bojové schopnosti jsou po určitý časový inverval velmi omezené. Pro vás to samozřejmě znamená, že v těchto chvílích do protivníka začnete bušit hlava nehlava, abyste mu uštědřili co největší množství úderů. Velmi pěkně jsou také řešeny přerušení úderů. Pokud se vám či protivníkovi podaří zaútočit v podobnou dobu, výsledný efekt přerušení vypadá opravdu reálně. Stejně tak dobře působí i odklonění rány při úspěšném úhybu.

Graficky na špici

Společnost EA dokáže produkovat graficky působivé Android hry. Přesvědčit jsme se o tom mohli u titulů jako Real Racing 3, Need for Speed Most Wanted či Mass Effect Infiltrator. Není tedy divu, že EA SPORTS UFC vypadá tak, jak vypadá – tedy skvěle. Pochvalu si zaslouží především modely zápasníků, které na mobilní poměry působí opravdu luxusně, alespoň tedy na tabletu nVidia SHIELD.

EA Sports UFC (3)

Free-to-play v sympatickém podání

U většiny Free-To-Play her jsme bohužel zvyklí, že cílem jejich mikrotransakční politiky je z vás vytahat co nejvíce peněz za každou cenu. Některé hry „zdarma“ navíc kombinují mikrotransakce se systémem energie, což znamená, že bez investice reálných peněz můžete hrát pouze tehdy, až se vám doplní energie (benzín, stamina apod.). Žádný z těchto případů se naštěstí nového UFC od EA netýká. Hra sice disponuje herním obchodem, v němž lze nakupovat zlaťáky či bedny ukrývající náhodné schopnosti a občas i samotné zápasníky. Do nákupu ovšem nejste nuceni. Jednu ze základních beden navíc můžete kupovat docela pravidelně, protože stojí pouze 2000 stříbrných, které našetříte za zhruba 2-3 vyhrané zápasy. Protivníci jsou při ligovém postupu samozřejmě stále silnější, ovšem pořád jsou zde určité meze. Pokud jste například hráli některou z her společnosti GLu, jistě jste se setkali s obrovskou výhodou pozdějších protivníků, kteří vám ať už kulkou, pěstí či mečem ubrali i polovinu životů jednou ranou, a to je smutné. V EA SPORTS UFC jsme při testování odehráli 24 zápasů a přitom jsme stále nepociťovali, že by nás svojí zvyšující se obtížností nepřímo vyzývala k investicím.

Zhodnocení

Jestliže patříte mezi fanoušky UFC, tato hra vás rozhodně nesmí minout. EA SPORTS UFC nabídne velmi kvalitní zpracování, které zaručuje parádní bojové zážitky. Hra se může chlubit svými propracovanými animacemi inspirovanými skutečným UFC. Ty se projevují jednak v boji ve stoje, ale i na zemi. Ve hře EA SPORTS UFC vás bude bavit nejen zápasení, ale také kariérní postup, vylepšování nových úderů a odemykání známých zápasníků. Co nás na hře malinko mrzí, je absence kopů, které by společně s údery pěstí zajistily spoustu nových bojových kombinací (kopat ve hře sice můžete, ovšem pouze formou speciálních skillů). Jinak se nové UFC pro Android rozhodně nemá za co stydět.

EA SPORTS UFC Trailer

EA SPORTS UFC Mobile – Gameplay Trailer

EA SPORTS UFC Mobile - Gameplay Trailer

01da07e5aa92e6df113c3fe147c6143f?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

 

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)