Samsung Galaxy S7 Edge nejlepším fotomobilem. Takový je verdikt DxOMark

DxOMark a Samsung S7 – náhleďák

Fotografický server DxOMark, zabývající se testováním, srovnáváním a recenzováním fotografického náčiní, v pátek vydal konečný verdikt nad dosud známými fotomobily. Jasným vítězem se v oblasti fotografie stala letošní vlajková loď Samsungu. V klání se pak Samsung Galaxy S7 Edge postavil například proti Sony Xperii Z5, Nexusu 6P nebo iPhonu 6S Plus.

Vítězem testu DxOMark je Samsung. Oprávněně?

Vzhledem k tomu, že srovnáváníí prováděli odborníci doslova na fotografii vzatí, můžete věřit tomu, že Samsung Galaxy S7 Edge má opravdu nejlepší mobilní fotoaparát na světě. A naše redakce se s tímto verdiktem ztotožňuje. Však kladné hodnocení si odnesl i fotoaparát Samsungu Galaxy S7 v naší recenzi.

Hodnocení neprobíhalo jen na základě běžného pohledu na vyfocenou fotografii, ale podléhalo detailnímu rozboru fotografií. Jednou z hodnocených disciplín tak byla například ostrost a detaily za různých světelných podmínek. Z této disciplíny si Samsung odnesl 90 bodů (ze sta).

fine_detail_outdoor

Důležitou roli ve srovnávacím testu fotoaparátu samozřejmě hraje i věrnost barev, jakou dokáže použitý čip podat. Podle DxOMark podal Samsung Galaxy S7 Edge barvy příjemně živé v lepších i horších světelných podmínkách. Zatímco za dobrého světla si Samsung odnesl 90 bodů, v horším světle pak získal 76 bodů, což je pro „špatné světlo“ famózní výsledek. I vyvážení bílé je podle hodnotitelů přesné, i když pod interiérovým wolframovým světlem již měl fotoaparát tendenci fotky zabarvovat do žluta.

white_balance

Skvělé hodnocení si Samsung Galaxy S7 Edge odnesl také za vynikající a detailní textury za vnitřních i venkovních podmínek. Při pevně nastavených expozicích si z této disciplíny Samsung odnáší obdivuhodných 96 bodů. Fotočip nevytvářel zřetelný digitální šum ani v jedněch podmínkách. Při slabším osvětlení se již sice detaily na fotografiích začaly vytrácet, ale stále si i v tomto případě Samsung Galaxy S7 Edge odnáší parádních 86 bodů. Samsung si v testu prostě vedl skvěle, přičemž jistou zásluhu na výsledku v horších světelných podmínkách pak má jistě objektiv se světelností až f/1,7.

fine_detail_lowlight

Zajímavost – Samsung Galaxy S7 (Edge) mají objektiv s ohniskovou vzdáleností 26 mm a světelností f/1,7. Takovouto světelnost nemá ani mnoho současných objektivů pro zrcadlovky či bezzrcadlovky. Ty nejsvětelnější objektivy atakují hodnotu f/1,4. Objektivy s vyšší světelností než f/1,4 jsou spíše raritou a jejich cena bývá nekřesťansky vysoká.

Co ještě se hodnotilo?

Samsung Galaxy S7 Edge se nevyhnul ani testu autofocusu, focení s bleskem nebo natáčení videí. Některé disciplíny pak byly ještě složené z několika dalších, takže jejich celkové výsledky se odvíjely od výsledků jednotlivých parametrů. Například tedy záleželo na ostrosti, detailech expozice, barevném podání, kontrastu, na věrnosti textur nebo digitálním šumu.

Poznámka redakce:

Jak jistě víte, Samsung Galaxy S7 (Edge) se ve světě dá pořídit ve dvou fotografických variantách, jednou s čipem Sony, podruhé se svým ISOCELL. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, jaký čip byl obsažen v konkrétním telefonu, který testovali odborníci z DxOMark. Doufejme tedy, že oba čipy mají podobné, nejlépe totožné vlastnosti.

Galerie fotografií z naší recenze Samsungu Galaxy S7

Dobré světelné podmínky

Protisvětlo

Interiér

Interiér – špatné světelné podmínky

Noční fotografie

Jak se vám líbí fotografie z telefonu Samsung Galaxy S7?

Zdroj: DxO.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (74)