TOPlist

drupe: adresář kontaktů tak trochu jinak

drupe_ico

Komunikujete se svými přáteli, kolegy a dalšími kontakty skrze nejrůznější aplikace? Pak určitě oceníte integraci všech kontaktů a komunikačních programů do jedné aplikace. Právě o to se snaží relativně mladý projekt drupe, nabízející plovoucí adresář, ve kterém jednoduše přetáhnete zvolený kontakt na ikonu aplikace, přes kterou chcete komunikovat. Pojďme se v krátké recenzi podívat na to, jak tento program vypadá, funguje, a co vám může nabídnout.

Co drupe slibuje?

Autoři, pracující pod hlavičkou Drupe Mobile LTD, představují své dílko jako aplikaci, která na jednom místě sdružuje kontakty a komunikační programy. Hlavním rysem je snadné spojení s kontaktem skrze zvolený kanál pouhým tahem prstu.

  • Kontaktujte jedním tahem – s pomocí drupe můžete kontaktovat kohokoli ve svém adresáři skrze zvolenou aplikaci pouhým přetažením.
  • Vždy připravena – aplikace je v dosahu prstů, kdykoli ji budete potřebovat. Poloprůhledná plovoucí ikona v podobě čtyři teček je připravena na kterékoli obrazovce – stačí ji potáhnout a během okamžiku jste ve svých kontaktech.

    Aplikace drupe je vždy připravena Aplikace drupe je vždy připravena

  • Udělejte si pořádek ve svém adresáři – drupe najde duplicitní kontakty a dokáže udržovat váš adresář aktuální.
  • Spusťte všechny vaše komunikační aplikace z jednoho místa – jakmile víte, koho chcete kontaktovat, svět komunikačních aplikací bude doslova ležet u našich nohou. Je jen na vás, zda si zvolíte WhatsApp, SMS, Facebook Messenger, Skype, telefon, či jiný z podporovaných způsobů.
  • Komunikace se skupinami – můžete si vytvořit nové skupiny nebo kopírovat stávající, vést konferenční hovory, odesílat skupinové e-maily pozvánky kalendáře více uživatelům jedním tahem.
  • Jednotný záznam poslední komunikace – můžete prohlížet všechny poslední komunikace na jednom místě (historie volání, SMS, WhatsApp, Facebook Messenger a další).
  • Možnost přidávat kontakty mezi oblíbené.
  • Podporuje WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Tango, Voxer, Hangout, hlasové hovory, SMS, e-mail, kalendář, Line, Waze, Viber a další.

drupe Android app

drupe Android app

Jak drupe funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.091 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. Instalační balíček byl velký poměrně objemných 9,93 MB. Po prvním spuštění se uživatele ujme průvodce, který nejprve informuje o načítání kontaktů, následně vysvětlí základní principy ovládání. Na první pohled je zřejmé, že drupe komunikuje v angličtině.

Jak jsme uvedli již v popisku, aplikace běží ve formě plovoucí ikony, situované uprostřed levé hrany obrazovky. Přetažením těchto čtyř teček doprava se dostanete do adresáře kontaktů. Ten se skládá ze dvou sloupců – v levém uvidíte kulaté avatary kontaktů, v pravém pak seznam aplikací, skrze které můžete navázat spojení. Stačí přetáhnout kontakt na ikonu aplikace a otevře se odpovídající rozhraní pro další práci. Je to zajímavý a svižný přístup zejména pro lidi, kteří používají své telefony k časté komunikaci s okolním světem.

Aby mohl program správně fungovat, vyžádá si přístup k oznámením. Ten mu udělíte skrze systémové nastavení.

Ve výchozím stavu aplikace nabídne seznam kontaktů, s nimiž jste komunikovali naposledy. Tlačítkem +, které je na konci tohoto seznamu, můžete přidat další položky z adresáře (volba Pin a contact), nebo vytvořit skupinu (nabídka Create a group). S přidáváním kontaktů pomáhá vyhledávání, průběžně filtrující odpovídající položky dle napsaných znaků.

Pokud chcete začít komunikovat s některým kontaktem, stačí ho prstem přetáhnout z levé části do pravé, na ikonu požadované aplikace. Jestliže je k dané položce více voleb (například máte uloženo více telefonních čísel), následuje dotaz na konkrétní kontakt, který chcete použít. Program pak předá řízení odpovídající aplikaci – funguje tedy jen jako prostředník.

Podobně, pokud chcete někoho kontaktovat skrze Skype, Facebook, nebo jinou obdobnou službu bez jednoznačné identifikace, se drupe nejprve zeptá na propojení položky s odpovídajícím kontaktem v dané síti či službě. Pak rovnou otevře příslušnou aplikaci (Facebook Messenger, Skype, ….).

Ve výchozím stavu jsme mohli navazovat komunikaci skrze:

  • Běžný hlasový hovor.
  • Krátkou textovou zprávu (SMS), přičemž drupe si poradí i s aplikacemi třetích stran.
  • E-mailem (zde dostanete na výběr, kterou aplikaci chcete použít).
  • Přes Facebook Messenger.
  • Můžete odeslat pozvánku na událost skrze kalendář.
  • Lze se nechat navigovat s pomocí Waze na adresu zadanou u kontaktu.
  • Chatovat skrze Skype.

Seznam nabízených aplikací vychází z toho, jaké programy máte nainstalované ve svém telefonu či tabletu a upravit ho můžete skrze nastavení, na které se podíváme za chvilku.

K dalším kontaktům se dostanete ze spodní lišty aplikace, kde je připraven číselník ve stylu T9. Podobným způsobem funguje i vyhledávání Search, kde ovšem k zadání znaků slouží běžná systémová klávesnice.

Možnosti nastavení

Poslední tlačítko v pravém dolním rohu slouží pro vstup do nastavení, kde můžete ovlivnit několik vlastností aplikace.

Dále v sekci nastavení najdete odkazy na tipy a triky, hodnocení aplikace v Obchodě Play, sdílení odkazu na stažení, kontaktování vývojářů a ukončení.

Resumé

drupe přichází se zajímavým konceptem, kdy na jedné obrazovce spojuje kontakty a aplikace, skrze které s nimi můžete komunikovat. Inovativní řešení jde ruku v ruce s moderním designem a je doprovázeno intuitivním ovládáním, se kterým se jistě hned sblížíte. Z hlediska uživatelského rozhraní nám chyběla snad jen lokalizace do češtiny.

Líbí se nám nejen zpracování, ale také celková logika drupe – například, pokud s někým poprvé komunikujete skrze Facebook Messenger, zeptá se, kdo z vašich přátel odpovídá vybranému kontaktu a nabídne ty, jež jsou nejpravděpodobnější. Stejně tak v seznamu aplikací, jež můžete použít, jsou pouze ty, které máte nainstalované.

Aplikaci drupe si stáhlo více než 50 000 uživatelů a její známka v Obchodě Play je velmi pěkných 4,6. Instalovat ji můžete zdarma na zařízení s Androidem 4.1 a novějším. K dispozici je zcela zdarma, bez reklamy a bez jakýchkoli nákupů v aplikaci.

Phone Dialer & Contacts: drupe
Phone Dialer & Contacts: drupe
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)