Drunk Lock – aplikace bránící opileckým hovorům a zprávám

drunk lock

Stalo se vám někdy, že jste takzvaně neodhadli míru a pod vlivem alkoholu volali svému bývalému protějšku či napsali sms nadřízenému nebo si prostě jen udělali menší ostudu u svých známých? K lepšímu zvládání alkoholu v krvi sice žádná aplikace nepřispěje, zato existuje aplikace, která alespoň minimalizuje riziko zneužití chytrého telefonu v podnapilém stavu. Její název je Drunk Lock a z Google Play si ji můžete stáhnout buď zdarma nebo za 29 Kč koupit její Pro verzi.

Aplikaci jsme otestovali na telefonu LG G2 s custom rom CloudyG3 běžící na Androidu 4.4.2

Co aplikace nabízí?

Hlavní funkcí celé aplikace je zabránit uživateli v odchozích hovorech, posílání sms a použití vybraných aplikací. Uživatel sám může předem definovat, v jakých úkonech mu má být v určitém časovém úseku bráněno. K opětovnému odemčení všech blokovaných funkcí dojde buď v přednastavenou hodinu, nebo pokud aplikaci dokážete svou střízlivost spočítáním 3 matematických příkladů.

  • bránění v odchozích hovorech/sms
  • možnost přidání libovolné aplikace na seznam blokovaných
  • nastavení doby, po kterou bude aplikace aktivní
  • odemknutí pomocí matematických příkladů
  • možnost automatické aktivace aplikace každé ráno od 2 do 5 hodin
  • seznam naposledy přidaných kontaktů

Funkce, které obsahuje placená verze navíc

  • žádné reklamy
  • blokace pouze vybraných telefonních kontaktů
  • možnost nastavení automatického zapnutí/vypnutí Drunk Lock v uživatelem zvolený den a hodinu

 Základní nastavení

Aplikace je po designové stránce vcelku povedená a snadná na ovládání. Hlavní panel se již tradičně vysouvá z levého boku obrazovky. Na základní obrazovce se nachází pouze prázdná sklenice od piva, klepnutím na ni se funkce aplikace aktivuje a sklenice se „naplní“. Vedle toho vás ještě aplikace vyzývá k udělní práv, jež jí umožní vzdorovat nucenému ukončení systémem.

Obtížnost příkladů a nastavení času

Na další obrazovce aplikace si můžeme nastavit obtížnost  matematických úloh pro deaktivaci Drunk Lock, přičemž nejjednodušší příklady jsou pouze o sčítání s odčítáním ale u těch nejtěžších se objevuje násobení, dělení a odmocniny. Krom té nejlehčí jsou však zbylé úrovně občas poměrně nevyrovnané a tak se i u té druhé nejlehčí může leckdo setkat s příklady na jejichž vyřešení je již třeba kalkulačka. Pokud má výsledek desetinná místa, je potřeba jej zaokrouhlit na celé číslo. Pokud neodpovíte správně, aplikace vás počastuje opileckou hláškou slavné osobnosti či filmové postavy.

Krom nastavení obtížnosti příkladů zde lze také nastavit doba, po kterou má být blokace aktivní. Ta může trvat od 0,5 až do 24 hodin, případně může být tato doba neomezená a k odblokování hovorů, sms a aplikací tak bude nutné splnit matematické úkoly. Ve zdarma stažitelné verzi lze zapnout automatickou aktivaci blokace na každý den od 2 do 5 ráno. V placené verzi však lze nastavit aby se blokace sama aktivovala v určitý den v týdnu a pro zvolený časový úsek.

Drunk Lock

Blokované funkce a aplikace

Jak zde již padlo, aplikace Drunk Lock umožňuje nastavit, co vše chcete blokovat. Konkrétně tedy odchozí hovory, sms a vybrané aplikace. Mezi ty lze zařadit prakticky jakákoli z nainstalovaných aplikací.

Blokované kontakty

V placené „Pro“ verzi lze nastavit také konkrétní kontakty, kterým nebudete moci zavolat. Zbytku telefonního seznamu tak budete moci volat bez problému a přitom eliminovat nebezpečí telefonátu některým „rizikovým“ kontaktům.

Widget

Aplikace obsahuje také jeden widget pro rychlou aktivaci blokace. Toto tlačítko má, stejně jako v nastavení aplikace, tvar sklenice piva.

Použití aplikace Drunk Lock

Jakmile projdete základním nastavením, je aplikace připravena na použití. Stačí ji aktivovat před událostí, kde hrozí společenská únava v důsledku nadměrné konzumace alkoholu a s tím spojené riziko následné neodolatelné touhy dělit se světem o svá moudra a myšlenky. Jakmile je aplikace aktivní, tak se po pokusu o vytočení čísla dočkáte pouze výzvy k odemknutí hovorů vyřešením matematického příkladu. Stejně tak na nás tato hláška vyskočí při pokusu o spuštění některé z blokovaných aplikací. Výrazná slabina aplikace jsou chatovací bubliny u aplikace Facebook Messenger, ty totiž vyskakují i přes blokaci této aplikace a tím pádem se lze dostat i do seznamu Facebook kontaktů a psát jim. Chválíme, že je aplikace odolná i vůči restartu zařízení a i po něm zvolené funkce telefonu blokuje. Zajímavou doplňkovou funkcí je v aplikaci zahrnutý seznam naposledy přidaných kontaktů. Ten je zde přítomen pro případ, že na „akci“ získáte nový kontakt, ale na druhý den ráno si nebudete moci ze zjevných důvodů vzpomenout na jeho jméno. Stačí tedy jít do aplikace Drunk Lock a zde tento kontakt snadno naleznete bez zdlouhavého hledání.

Závěr

Drunk Lock je bezesporu zajímavá a dobře zpracovaná aplikace, je však otázkou kolik uživatelů si ji stahuje jen ze zvědavosti a kolik ji reálně využije. Krom toho ani použití této aplikace na sto procent nezaručuje, že si z vašeho telefonu v podroušeném stavu nezavoláte. Vedle toho, že můžete být matematický přeborník i s několika promile, můžete být v tomto stavu také jednoduše vychytralí a aplikaci odinstalovat.

Drunk Lock
Drunk Lock
Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)