TOPlist

Dormi: chůvička s kamerou ohlídá vaše dítě i kancelář [sleva pro naše čtenáře]

dormi_ico

Patrně největší nevýhodou klasických chůviček je omezená vzdálenost, na kterou funguje spojení mezi rodičovským a dětským zařízením. Dalším nedostatkem pak bývá omezení pouze jednoho sledovacího přístroje na jednu jednotku. Proti tomu Dormi je aplikace pro Android, díky které můžete například ze staršího telefonu udělat chůvičku, kterou lze sledovat prakticky na jakoukoli vzdálenost. K jedné chůvičce je možné připojit více telefonů, takže dítko mohou sledovat oba rodiče, případně další členové rodiny. Pojďme se podívat, co vám tato aplikace může nabídnout.

Co Dormi slibuje?

Dormi se hodlá stát inteligentní chůvičkou pro chytré telefony a tablety. Zahrnuje všechny standardní funkce dětského monitoru, včetně možnosti streamování videa. Patrně nejzásadnější výhodou proti klasické chůvičce je fungování prakticky na jakoukoli vzdálenost. Zatímco běžná zařízení tohoto typu komunikují obvykle skrze rádiové vlny s omezeným dosahem, Dormi používá ke komunikaci mezi jednotkami internetové připojení. Své dítě tedy můžete sledovat i na vzdálenost několika desítek či stovek kilometrů.

Dormi – The Baby Monitor for Android

Dormi - The Baby Monitor for Android

Naopak pokud doma Internet nemáte, umí Dormi komunikovat i jinými způsoby – přes Wi-Fi Direct, HotSpot/AP. V takovém případě je ale nutné počítat s omezením vzdálenosti, na kterou bude aplikace fungovat.

Další výhodou Dormi proti standardní chůvičce je možnost připojit k dítěti více než jedno zařízení. Sledovat aktuální situaci tak může maminka, tatínek, ale třeba i prarodiče, nebo jiné osoby, kterým poskytnete přístup.

Funguje prakticky na jakoukoli vzdálenost Funguje prakticky na jakoukoli vzdálenost

Na ostatní zajímavé funkce se nejprve podívejme v bodech:

  • Inteligentní audio – nemusíte konfigurovat citlivost mikrofonu, neboť Dormi ji automaticky přizpůsobuje hladině okolního hluku. Stačí tak nechat přístroj několik metrů od spícího dítě, a pokud dojde k zachycení pláče, zesílí zvuk pro mateřské zařízení. Stiskem tlačítka můžete sami aktivovat poslech zvuku z dětského zařízení, i když se dítě nepláče. Na ratolest také můžete skrze Dormi promlouvat.

    Stiskem tlačítka můžete sami aktivovat poslech zvuku Stiskem tlačítka můžete sami aktivovat poslech zvuku

  • Pohodlné informační centrum – s Dormi budete vždy vědět, co se děje. Všechny důležité informace o dětském zařízení jsou k dispozici během monitorování. Pokud dojde ke ztrátě spojení s dětským zařízením, rodičovský přístroj vás na to upozorní. Dormi dokonce umí informovat o zmeškaných hovorech a nových textových zprávách přijatých na dětském zařízení.

    Pohodlné informační centrum Pohodlné informační centrum

  • Spolupráce se systémem Android – Pokud dítě začne plakat během telefonátu, budete upozorněni vibracemi a jemným pípnutím, aniž by došlo k přerušení hovoru. Dormi pracuje na pozadí, i když je obrazovka zařízení vypnutá. Velkou péči věnovali vývojáři spotřebě baterie, díky čemuž můžete sledovat své dítě mnoho hodin na jedno nabití. Dormi běží na Androidu 2.3 a vyšším, takže ke sledování potomka lze použít i starší zařízení, které by třeba jinak leželo nevyužité v šuplíku.

    Spolupráce se systémem Android Spolupráce se systémem Android

  • Začněte hned – jediné, co musíte udělat po instalaci, je spárovat dvě zařízení s čímž vám pomůže funkce automatického vyhledávání. Zdarma dostanete 4 hodiny sledování každý měsíc, pokud budete chtít více, budete muset zakoupit licenci, která je pro naše čtenáře po omezenou dobu za akční cenu (podrobnosti viz níže). Pokud se rozhodnete provést nákup, stačí tak učinit jen na jednom ze zařízení zapojených do monitoringu.

    Začněte hned! Začněte hned!

Jak Dormi funguje v praxi?

Dormi ve verzi 2.0.9 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s Androidem 5.0.2, který zastával roli rodičovského zařízení, a Nexus 7 (2012) s Androidem 5.1.1, jež jsme pasovali do role chůvičky. Po prvním spuštění je uživatel požádán o souhlas s podmínkami používání a ochrany soukromí. Následuje párování, spočívající v tom, že na obou zařízeních klepnete na příslušné tlačítko a počkáte, až se najdou. Nejjednodušší způsob je, když jsou rodičovské i dětské zařízení ve stejné bezdrátové síti – v takovém případě se naleznou a spárují automaticky. Pro ostatní případy je zde takzvané Internetové párování, kde se zařízení propojí zadáním vygenerovaného hesla.

V případě automatického párování by se mělo druhé zařízení objevit v seznamu, kde klepnutím aktivujete párovací požadavek. Pokud ho na druhém zařízení odsouhlasíte, dojde ke spárování. Telefon i tablet se nám poté hlásily jako dětské zařízení, takže jsme přes postranní nabídku jednoduše přepnuli mobil do role rodičovského zařízení.

Spuštění, pozastavení a ukončení sledování je prakticky identické, jako ve starší verzi – stačí tedy na obou zařízeních přetáhnout kruhové tlačítko nad požadovaný symbol. V dolní informační liště lze sledovat informace o připojení, jakož o další údaje – stav baterie dětského zařízení a objem přenesených dat. Monitorování lze poté pozastavit nebo zrušit přetažením kolečka nad příslušný symbol.

Ve výchozím stavu aplikace funguje tak, že dojde-li ke zvýšení hladiny hluku v okolí dětského zařízení (tedy dítě například pláče, žvatlá, …), chůvička na rodičovském zařízení se automaticky aktivuje a prakticky okamžitě začne přenášet zvuk i obraz. Snadno a rychle si tak můžete udělat poměrně přesný přehled o situaci na sledovaném místě. Aplikace na rodičovském zařízení přitom umí běžet na pozadí, takže s telefonem můžete pracovat běžným způsobem, jak jste zvyklí.

Zkušenosti ukázaly, že automatická citlivost pracuje dobře – pokud jsme například dětské zařízení umístili vedle běžícího počítače, k poplachu docházelo až poté, co hluk v okolí přesáhl průměrnou hladinu. Jestliže se spojení mezi rodičovskou a dětskou stanicí z jakéhokoli důvodu přeruší, aktivuje se (samozřejmě na rodičovském zařízení) hlasitý alarm. Určitě se tedy nestane, že by se chůvičce vybila baterka, nebo spadlo internetové připojení, a rodič by o tom nevěděl.

Kromě automatického režimu jsou připravena dvě tlačítka – Poslech, skrze které se můžete připojit na chůvičku a přesvědčit se, zda je vše v pořádku, a Mluvit, přes které lze na dítko promlouvat přes hlasitý reproduktor (v tomto případě doporučujeme předem nastavit na dětském zařízení požadovanou hlasitost).

Tlačítka v horní liště slouží pro vypnutí videa (oceníte například v případě příliš pomalého internetového připojení) a vstupu do historie událostí, kde si můžete prohlédnout vše, co se v minulosti dělo. Log události lze skrze kontextovou nabídku smazat.

Podívejme se nyní do postranní nabídky, kde najdete následující položky:

  • Dětské zařízení – v tomto režimu musí být chůvička u dítěte.
  • Rodičovské zařízení – tento mód je určen pro telefon či tablet, ze kterého hodláte dítě sledovat.
  • Citlivost manuální/automaticky – pokud by vám nevyhovovala (dle našeho mínění dobře fungující) automatická citlivost mikrofonu na dětském zařízení, můžete si hladinu hluku nastavit i ručně.
  • Párování zařízení – v této sekci lze nasdílet skupinu tak, aby se do ní mohla připojit další zařízení. Jak jsme uvedli výše, dítě tak mohou například sledovat oba rodiče. Připojení do skupiny probíhá v téže sekci skrze jednorázové a časově omezené heslo.
  • Odměny & nákup – jak jsme uvedli výše, zdarma můžete své dítě sledovat po dobu 4 hodin měsíčně. Další hodiny získáte za kredity, například za sdílení odkazu na aplikaci. Zakoupit lze měsíční, roční a doživotní předplatné.
  • Nastavení – možnosti nastavení si projdeme v následující kapitole.

Možnosti nastavení

V sekci Nastavení můžete ovlivnit následující parametry a chování programu:

  • Název zařízení – možnost změny označení zařízení.
  • Video pouze přes Wi-Fi – omezení přenosu videa pouze na situace, kdy jsou zařízení připojena k bezdrátové síti.
  • Teplotní stupnice – volba jednotek teploty mezi stupni Celsia a Fahrenheita.
  • Zmeškané hovory & SMS – ohlásí na rodičovské zařízení příchozí hovor či doručenou zprávu na dětském zařízení. Funguje jen v módu dítěte a logicky pouze na mobilních telefonech se SIM kartou.
  • Pípnout při hluku – upozorní na hluk v okolí dětské stanice pípnutím.
  • Zavibrovat při hluku – upozorní na hluk v okolí dětské stanice vibrací.
  • Zapnout obrazovku – při zachycení hluku na sledovaném zařízení aktivuje obrazovku.

Zdarma, nebo zaplatit? Pro naše čtenáře máme slevu!

Běžná cenová politika vypadá následovně:

  • 4 hodiny každý měsíc zdarma (počítání začíná znovu každý měsíc od data instalace) – 0,00 dolarů.
  • Měsíční předplatné – měsíční neomezené použití – 0,99 dolarů (cca 23,70 Kč).
  • Roční předplatné – roční neomezené použití – 4,99 dolarů (cca 119,53 Kč).
  • Doživotní předplatné – neomezené použití – 8,99 dolarů (cca 215,34 Kč).

Ve spolupráci s vývojáři aplikace – společností Sleekbit – přinášíme našim čtenářům speciální nabídku. Pokud při zakoupení licence zadáte kód SVETANDROIDA, získáte 60% slevu! Podmínkou je zakoupení předplatného do pátku 22. května 2015 (včetně).

Resumé

Můžeme konstatovat, že přidání možnosti sledovat dítě nejen skrze mikrofon, ale také videokameru zařízení, povýšilo chůvičku Dormi o další úroveň výše. Jistě si tak jako rodič uděláte lepší přehled o situaci kolem vašeho miminka.

Z uživatelského hlediska je nutné zdůraznit očividnou a úspěšnou snahu o co možná největší zjednodušení ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Ku prospěchu věci je také skutečnost, že Dormi komunikuje hezky česky.

Během více než týdenního testu, kdy jsme Dormi použili ke sledování místnosti, jsme museli konstatovat, že aplikace funguje dle našich představ. V případě, že v objektu zájmu došlo ke zvýšení hladiny hluku, způsobeného například zvonícím telefonem, nebo otevřením dveří, byli jsme prakticky okamžitě upozorněni na rodičovském zařízení. Během sekundy až dvou pak byl kromě zvuku zahájen také přenos videa. Sledování přitom fungovalo bez ohledu na to, zda byl telefon i tablet ve stejné síti, nebo jestli byl mobil připojený skrze mobilní data.

Monetizace jistě není špatně nastavena – za čtyři hodiny, které dostanete zdarma každý měsíc, si jistě uděláte dostatečnou představu o tom, zda aplikace vyhovuje vašim představám a splňuje požadavky, které máte. Když se rozhodnete pro zakoupení licence, určitě oceníte její vazbu na účet Google – ani při instalaci programu na nový telefon tedy nebudete muset platit znovu. Platí přitom pravidlo, že stačí zaplatit jen z jednoho ze zapojených zařízení. Pozitivem je jistě i skutečnost, že i celoživotní licence Dormi je citelně levnější než nejlacinější chůvička s kamerou.

Dormi si zatím nainstalovalo přes sto tisíc uživatelů a jeho průměrná známka 4,4 svědčí o jejich spokojenosti. Jen 3,9 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a novějším.

Za spokojené uživatelky citujme například Bertu Machálkovou, která napsala: „Lepší než chůvičky. Dosah v rámci Wi-Fi super. Tam kde klasické chůvičky nestačí dosahem, je aplikace opravdová pomoc. Doporučují nejprve vyzkoušet free verze. Nadchlo mě to a plná verze už je doma. Perfektní využití v hotelech, tedy tam kde je pokrytí Wi-Fi. Doporučuji.“

Dormi - Baby Monitor
Dormi - Baby Monitor
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)