TOPlist

Displej Galaxy Note 7 se sluníčka nelekne – má rekordní jas

displej_galaxy_note_7_ico

Stalo se nepsanou tradicí, že server DisplayMate testuje displeje nejnovějších telefonů Samsung ještě před oficiálním zahájením jejich prodejů. Zatím poslední test ukázal, že displej Galaxy Note 7 se může pochlubit rekordním maximálním jasem, ale i dalšími pěknými parametry.

Dva senzory okolního světla

Maximální jas asi neoceníte za všech situací – kdyby vám obrazovka telefonu svítila na nejvyšší hodnotu ve tmě, asi by se z ní moc příjemně nečetlo. Proto většina uživatelů nechává nastavení úrovně podsvětlení (či v tomto případě spíše svícení) na automatice. Ta na základě senzoru okolního světla vyhodnocuje okolní situaci a podle ní nastavuje adekvátní úroveň jasu.

Na tomto místě najdete první unikátní vlastnost Note 7 – zatímco běžné telefony mají jedno čidlo okolního světla nad obrazovkou, novinka má senzory dva: kromě tradičního umístění ještě druhý na zadní straně. Tím by měl být eliminován například odraz osvětleného obličeje do telefonu, nacházejícího se ve tmě.

Rekordní displej Galaxy Note 7

Častým kamenem úrazu je však přímé sluneční světlo, které leckterý displej hravě „přesvítí.“ Pro displej Galaxy Note 7 by však neměl mít se sluníčkem takřka žádný problém. Telefonem s dosud nejjasnějším displejem byla aktuální vlajková loď Galaxy S7, která dosahovala špičkové hodnoty 855 nitů (candel na metr čtvereční).

O čtyři měsíce později je tato hodnota překonána nedávno představeným mladším sourozencem. Obrazovka Galaxy Note 7 se může chlubit novým rekordem – za stejných podmínek odborníci naměřili jas 1048 nitů.

Displej Galaxy Note 7 se sluníčka nelekne Displej Galaxy Note 7 se sluníčka nelekne

Dalším faktorem, který jistě přispěje k používání tohoto zařízení v náročnějších světelných podmínkách, je velmi nízká odrazivost. DisplayMate naměřili hodnotu jen 4,8 %, což je nejméně za celou dobu testů.

Nutno podotknout, že uvedené hodnoty byly naměřeny v posíleném režimu. Pokud si vypnete automatické řízení úrovně jasu a nastavíte maximální úroveň, můžete počítat s jasem 639 nitů. Pro srovnání Galaxy S7 dosáhl ve stejné disciplíně „jen“ 440 nitů. V automatickém režimu tedy Note 7 může za určitých okolností citelně vyšší jas.

Zdroje: androidpolice.com, displaymate.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)