Display Tester: Otestujte displej svého telefonu

display_tester_320

Kupujete nový nebo použitý telefon a chcete se ujistit, že je jeho displej v pořádku? Pak by se vám mohla hodit aplikace Display Tester maďarského vývojáře, který na XDA fóru vystupuje pod přezdívkou nihil0 a v Obchodě Play publikuje jako gombosdev.

Jedná se o jednoduchý program pro „proklepnutí“ LCD/OLED displeje, obsahující jedenáct různých testů rozdělených do záložek.

V případě, že používáte verzi zdarma, zobrazí se jako první dialog s odpočtem, poukazující na výhody placené verze.

Dialog vybízející k nákupu plné verze

Dialog vybízející k nákupu plné verze

Po vypršení času a potvrzení se dostanete na záložku Info s informacemi o velikosti a rozlišení obrazovky, typu grafického procesoru, jemnosti displeje, velikosti pixelu a podrobnostmi o podpoře OpenGL 1.x

V sekci Colors jsou slibované testy.

Pokud chcete zjistit, zda všechny body obrazovky fungují tak, jak mají, zkuste je prověřit testem Dead pixel. Na celé ploše obrazovky se postupně zobrazí červená, zelená, modrá, bílá, šedá, černá, žlutá, fialová a azurová barva, a vy můžete hledat, zda některý bod nesvítí jinak (tj. zda není „mrtvý“). Líbilo se nám, že k přepínání mezi jednotlivými obrazovkami nedochází automaticky po vypršení přednastaveného intervalu, ale manuálním odsunutím do strany, takže budete mít dostatek času na kontrolu.

Display Tester podporuje také zařízení se softwarovými tlačítky na displeji, jako má například Galaxy Nexus či tablety s Honeycombem, tak, že tato tlačítka skryje, aby testy mohly probíhat skutečně na celé obrazovce.

Display Tester můžete ovládat pomocí následujících gest:

  • zleva doprava – změna testovacího obrazce,
  • shora dolů – změna jasu,
  • dlouhé tapnutí – přepínání mezi celoobrazovkovým a normálním režimem (pouze na Androidu 3.0 a 4.0)

Další test Color vás podobným způsobem provede sedmi testovacími obrazci, s jejichž pomocí byste měli zjistit, jak je na tom obrazovka vašeho telefonu s podáním barev, konkrétně s kontrastem, gradientem, saturací a sytostí podání. Podobně funguje i test pod tlačítkem Gamma.

V recenzích často kritizujeme pozorovací úhly displejů testovaných telefonů. V praxi je totiž poměrně zásadní, zda se na obrazovku musíte dívat přímo, nebo jestli obraz vypadá dobře i při sledování z úhlu. Tento faktor je důležitý především u tabletů, u nichž lze předpokládat sledování filmů ve více lidech, kteří celkem logicky nebudou sedět v jedné ose. Při testu Viewing angle se na displeji zobrazí dva obrazce s rozlišnou strukturou pozadí, uživatel pak naklání zařízení a pozoruje, zda a případně jak moc dochází ke zkreslování barev.

Obrazec pro zjištění pozorovacích úhlů displeje

Obrazec pro zjištění pozorovacích úhlů displeje

 

Obrazec pro zjištění pozorovacích úhlů displeje

Obrazec pro zjištění pozorovacích úhlů displeje

Podobně v našich recenzích testujeme schopnost snímání více doteků. Ta u nejlevnějších telefonů zvládá zaznamenávat a interpretovat pouze dva prsty (u starších zařízení s odporovým displejem dokonce jen jeden), zatímco ve vyšších třídách není výjimkou podpora pěti, někdy i deseti současných doteků. Škoda jen, že výsledky testu Multi-touch nejsou viditelné i po sejmutí prstů z displeje, protože přes dvě ruce může být obtížné odečíst výslednou hodnotu.

Pod tlačítkem Pictures je připraveno deset referenčních fotografií s přírodními motivy, jež mohou posloužit k hodnocení barevného podání. Nejlépe tuto sekci využijete při vzájemném srovnání dvou a více zařízení. Ocenili bychom ale možnost vypnout automatické zhasínání displeje.

Sada referenčních fotografií s přírodními motivy k hodnocení barevného podání

Sada referenčních fotografií s přírodními motivy k hodnocení barevného podání

Jako další je připraven test pod tlačítkem Gradient, který otestuje vykreslování přechodů. Odstíny přechodu by měly být zobrazeny plynule bez viditelných čar a přechodů. Některé TFT obrazovky používají k reprodukci tmavých tónů dithering, který se projeví jako statický nebo pohybující se vzor.

Obrazec pro testování gradientu

Obrazec pro testování gradientu

 

Obrazec pro testování gradientu

Obrazec pro testování gradientu

Poslední test, PixelFormat & dithering, je dostupný pouze v placené verzi.

Záložka Burn-In je určena k „zátěžovým testům“ a displeje. Bohužel šest ze sedmi nabízených testů je určeno jen pro platící zákazníky.

Na čtvrté záložce Measure jsou připraveny dva testy 2D výkonu – Standard View a SurfaceView. Během testu je zobrazován průběžný výsledek v Mpx/s.

 

Na poslední záložce About pak najdete stručné představení aplikace Display Tester, popis základních ovládacích gest a dále odkazy na e-mailový kontakt, hodnocení v Obchodě Play a zakoupení verze Pro, která vyjde na cca 25 Kč. To je, s ohledem na funkce, jež aplikace nabízí, docela snesitelná položka, takže pokud to s testováním displejů mobilních zařízení myslíte vážně, určitě byste nad ní měli zauvažovat. Kromě několika testů navíc se nebude při startu aplikace zobrazovat úvodní dialogové okno.

 

 

Display Tester
Display Tester

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)