CyanogenMod připravuje šifrované SMSky, nepřečte si je ani operátor

cyanogenmod_sms

V úterý byla vydána stabilní verze CyanogenModu 10.1 a vývojáři začali pracovat na dalších novinkách a vylepšeních. Vypadá to, že se uživatelé této alternativní ROMky mají na co těšit – v nočních sestaveních se již objevil Privacy Guard, který zabrání aplikacím v přístupu k soukromým údajům, brzy se patrně přidá funkce rychlého pořizování fotek přes tlačítko v notifikační liště.

Další chystaná vychytávka CyanogenModu: šifrované SMSky Další chystaná vychytávka CyanogenModu: šifrované SMSky

Protože konkurence na poli alternativních ROMek je obrovská, snaží se jejich vývojáři zaujmout přidanými funkcemi. Ani u CyanogenModu nehodlají zůstat jen u dvou novinek, takže včera Koushik Dutta (Koush) na oficiální stránce Google+ oznámil, že zahájil vývoj aplikace pro zabezpečenou textovou komunikaci.

Koush ve svém příspěvku vyjádřil svůj obdiv k fungování aplikace iMessage, a prý bude chtít udělat to samé pro CyanogenMod. Za tímto účelem připravil plugin pro šifrované push zprávy, který šifruje a dešifruje SMSky. Plugin je zabudován do systému, takže funguje transparentně s jakoukoli SMS aplikací, což je na tom celém nejlepší :). Zjednodušeně řečeno se dá říci, že se jedná o obdobu PGP pro textové zprávy – SMSku by tak nemohl během přenosu přečíst operátor, ani nikdo jiný.

Plugin bude fungovat pouze při odesílání zpráv mezi dvěma zařízeními s CyanogenModem, kterých je aktuálně kolem sedmi milionů.

Na stole zůstává celá řada otázek – například: bude fungovat potvrzení o doručení? Bude uživatel vědět, že jeho zpráva bude odesílána v zašifrované podobě, nebo si tento příznak bude muset u vybraných kontaktů sám nastavit?

Zdroje: Android Police, Android Headlines a Google+ CyanogenMod.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)