TOPlist

CyanogenMod nasazuje šifrované „textovky“ WhisperPush

WhisperPush

TextSecure je open-source platforma pro Android a iOS, nabízející kompletní šifrované a bezpečné zasílání zpráv mezi zařízeními, takže odesílatel ani příjemce se nemusí obávat toho, že by jejich komunikaci mohl číst někdo třetí. Jediným nedostatkem tohoto řešení je nutnost použití aplikace pro zpracování zpráv. Toho hodlají využít tvůrci alternativní ROMky CyanogenMod, kteří integrovali platformu TextSecure přímo do systému. K bezpečné komunikaci tak uživatel může použít prakticky jakýkoli program pro zasílání zpráv, neboť WhisperPush běží jako prostředník (či chcete-li „vrstva“) mezi aplikací a službou pro posílání SMS.

V praxi to bude fungovat tak, že pokud příjemce používá telefon se systémem od CyanogenModu nebo aplikaci TextSecure, bude mu odesílatel moci odeslat zašifrovanou zprávu. V opačném případě půjde komunikace běžnými kanály jako normální SMS. Každá SMS aplikace tedy bude umět odesílat a přijímat šifrované textové zprávy, které jsou bezpečně přenášeny prostřednictvím éteru ostatním uživatelům CM, nebo komukoli, kdo má nainstalovanou aplikaci TextSecure.

CyanogenMod nasazuje šifrované SMS WhisperPush CyanogenMod nasazuje šifrované SMS WhisperPush

Služba je implementována v posledních „nightly“ sestaveních CyanogenModu 10.2 a po otestování zátěže komunikačních serverů by měl být WhisperPush uvolněn do připravovaného CyanogenModu 11, postaveného na Androidu 4.4 KitKat (viz seznam 73 zařízení, pro která je dostupný CM11 nightly).

Zahájení přípravy implementace zabezpečené textové komunikace oznámil Koushik Dutta (Koush) koncem června (viz CyanogenMod připravuje šifrované SMSky, nepřečte si je ani operátor). Na přípravách se podílel vedoucí vývojář Open WhisperSystems Moxie Marlinspike – zkušený odborník v oblastech open source softwaru, šifrování a obhájce ochrany osobních údajů (další informace lze nalézt na jeho osobní stránce a Wikipedii), který přednášel na DEFCONu a dalších akcích. Jeho úkolem bylo zajistit, že integrace do CM bude bezpečná a kompatibilní se stávajícími službami.

Zdroje: Android Central, CyanogenMod, Android and Me, Android Police, Droid Life, Android Authority, XDA Developers a Talk Android.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)