Čtenáři doporučují: Pět nejlepších klávesnic

ikona_klavesnice

Před dvěma týdny jsme v rámci našeho pravidelného cyklu „SvětAndroida doporučujepřinesli přehled osmi klávesnic, které doporučili redaktoři našeho serveru. Konkrétně se jednalo o Smart Keyboard PRO, SwiftKey X (Phone), Hacker’s Keyboard, SlideIT, MultiLing Keyboard, Thumb Keyboard (Phone/Tablet), iPhone Keyboard Emulator FREE a SwiftKey Tablet X. Jak se již pomalu stává zvykem, na konci článku dostali prostor čtenáři, aby nominovali další klávesnice, jež se v redakčním výběru neobjevily.

Minulý týden proběhla uzávěrka a vyhodnocení. Ze čtenářských hlasů jsme nejprve vyřadily ty, které nominovaly některou z klávesnic zmíněnou v článku, a následně pak klávesnice, které není možné stáhnout z Android Marketu (věříme například nejmenovanému čtenáři, který za nejlepší považuje hardwarovou klávesnici svého telefonu, leč ostatním takové doporučení příliš nepomůže). Do finále a tím pádem do tohoto přehledu pak postoupilo pět klávesnic, jež jsme seřadili podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu čtenářů, kteří klávesnici nominovali,
  2. v případě shody podle hodnocení v Android Marketu (od nevyšší známky),
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Android Marketu (více hodnocení = lépe),
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení.

Nuže, pojďme se podívat na další klávesnice, kterými můžete vylepšit uživatelský komfort při psaní na telefonu.

GO klávesnice

Téměř polovina nominací patřila klávesnici z dílny GO Dev Teamu, do jehož portfolia dále patří například vynikající aplikace pro správu textových zpráv GO SMS Pro, alternativní GO Launcher Pro, pokročilý správce kontaktů GO Contacts a další produkty.

Na této klávesnici čtenáři nejčastěji oceňovali podporu skinů, kvalitní český slovník T9, nulovou cenu a možnosti konfigurace. Nejvíce se z hlasujících rozpovídat Adam Kováč, který svou nominaci zdůvodnil takto: „S klávesnicí Go Keyboard jsem spokojen především kvůli velké míře přizpůsobitelnosti, kde máte na výběr z několika skinů (témat; některá témata jsou placená), které nejen že změní vzhled klávesnice, ale občas i její funkce. Píše se na ni velmi pohodlně a rychle, obsahuje kvalitní český slovník T9 a jako bonus je zcela zdarma :)“

V podobném duchu se nesly i další uživatelské zkušenosti. Pro čtenáře s nickem flingoush se klávesnice GO stala jasnou volbou. „Po vydařených aplikacích jako GO Launcher či GO SMS Pro opět přišli s něčím, co používám denně. Časté aktualizace, široké možnosti nastavení a neustálé přidávání témátek. A to vše zdarma:)“ Podobně to vidí i zdenekstary, který navíc oceňuje šikovné rozložení kláves.

Ded3k kromě již zmiňovaného slovníku T9 chválí klávesnici za „Tlačítko pro smailíky, nabídku spousty skinů a přepínání QWERTZ/QWERTY.“ Edisonovi pak vzhledově připadá jako SwiftKey X.

Sami autoři zdůrazňují celou řadu kladů: kromě predikce slov v mnoha jazycích a s tím související podporou nejrůznějších rozložení kláves zmiňují například jednoduchou změnu skinu a pozadí, import jmen a textů SMS do slovníku a podporu jednoduchých gest. Celkem je podporováno 27 jazyků, mezi kterými nechybí čeština a slovenština.

Čtenář vystupující pod přezdívkou Pavelos nás upozornil na novou funkci, která může být pro ostatní zajímavá: Go Keyboard nově podporuje zadávání textu Swype stylem (tedy tahem prstu mezi písmeny).

 

 

hi 512 8
GO klávesnice
GO Dev Team
Verze 0.4.2 (12. 8. 2011)
Velikost 3,6 MB
1.6+

DQAAAAASUVORK5CYII=
Zdarma

Keyboard from Android 2.3

Android 2.3 Gingerbread přinesl, kromě mnoha dalších vylepšení a funkcí, také inovovanou klávesnici. Pokud se vám líbí, ale máte starší verzi operačního systému, není problém si ji stáhnout z Android Marketu.

Čtenář s přezdívkou patlen používá tuto klávesnici od prvních verzí a oceňuje, že: „Umožňuje nastavovat velikost polí okének a spousty jiných „vychytávek““ Dietrich Revický pak touto klávesnicí nahradil výchozí klávesnici, jež je součástí HTC Sense: „Nakolko pouzivam ROM so Sense ta klavesnica nie je velmi presna. Preto som si stiahol Key z Android 2.3, ktora je presnejsia a vzhladom pre mna naj klavesnica.“

Ke klávesnici je možné stáhnout jazykové balíčky, čeština a slovenština v nabídce nechybí. Klávesa pro rychlé vkládání smajlíků je k dispozici po dlouhém stisku Enteru. Autoři dále jako klady uvádějí podporu více doteků, automatické opravy, nebo převod řeči na text. Můžete si také koupit placenou verzi „Plus,“ která přidává šest témat, možnost nastavit intenzitu vibrování, větší možnosti nastavení vzhledu a volitelné skrytí tlačítek s čárkou a tečkou.

Keyboard from Android 2.3

Keyboard from Android 2.3

 

hi 124 7
Keyboard from Android 2.3
Steven Lin
Verze 1.0.15.2 (24. 4. 2011)
Velikost 1,7 MB
2.2+

oTEJKo0iiFnK0AAAAASUVORK5CYII=
Zdarma

guZ6pW+DYeAAAAAElFTkSuQmCC
mailové zprávy nebo APP

Perfect Keyboard

„Perfektní klávesnice“ sice dostala jen jednu nominaci, nicméně díky skutečně vysokému hodnocení v Android Marketu (verze Free 4,4 a placená dokonce 4,6/5) se umístila v našem přehledu na třetím místě. Čtenář Neonik se, bohužel, o kladech tohoto produktu příliš nerozepsal a jako hlavní plus zmínil možnosti nastavení.

Autoři pak zmiňují vlastnosti, které bychom víceméně očekávali: podporu více doteků, uživatelské slovníky, možnost použít slovníky z AnySoftKeyboard, automatické opravy, převod řeči na text, možnost nastavení intenzity vibrační zpětné odezvy, nebo rychlý přístup k smajlíkům dlouhým podržením klávesy Enter. Nastavit lze dokonce takové detaily, jako je výška kláves, velikost textu a jejich rozestupy. Odsunutím klávesnice do strany lze pak přepínat mezi plnohodnotnou QWERTZ/Y klávesnicí, nebo maticí s 3×3 či s dvěma písmeny na klávesu. Podporováno je 27 jazykových mutací včetně české a slovenské ve více než třiceti rozloženích.

Placená verze pak přidává podporu skinů, gest, zkratek a několik dalších rozšíření.

 

 

 

 

hi 256 0 4c9e330260da6c4656932aacbf5cc9c5935ca190
Perfect Keyboard Free
Perfect Keyboard
Verze 1.0.4 (24. 8. 2011)
Velikost 2,1 MB
2.2+

UUAAAAASUVORK5CYII=
Zdarma

wLkwAVebdEVoUAAAAASUVORK5CYII=
46,50 Kč

AnySoftKeyboard

AnySoftKeyboard doporučil čtenářům Martin Bodlák, jehož způsob používání je ale trochu netradiční. „Mám Motorolu Milestone s hardwarovou klávesnicí a AnySoftKeyboard má některé příjemné funkce právě pro hw klávesnici. Je to velmi praktické: když chci napsat písmenko s diakritikou, nemusím použít displej, ale opakovaným stisknutím klávesy se mi střídají písmenka s háčky a čárkami, která se používají v češtině. Samozřejmě pro ni existuje český balíček (klávesnice, tuším snad i nějaké slovníky, ty ale nepoužívám),“ vzápětí ale dodává: „Ovšem má i nějaké chyby, a autor není příliš komunikativní :(.“

Klávesnice, jak jste patrně logicky usoudili z výše řečeného, podporuje celou 28 jazyků formou jazykových balíčků; 4eština ani slovenština v nabídce nechybí. Z dalších vlastností jmenujme podporu více doteků, doplnění uživatelského slovníku o jména z kontaktů a gesta. AnySoftKeyboard nabízí široké možnosti nastavení a konfigurace, díky čemuž si ji každý může vyladit přesně podle svých představ a potřeb. Nesporným plusem je, že autor nabízí tuto klávesnici bez jakýchkoli omezení zcela zdarma.

 

 

 

AnySoftKeyboard
Menny Even Danan
Verze 20110815-looks-like-a-rock (23. 8. 2011)
Velikost 1,4 MB
1.5+


Zdarma

Keypurr Keyboard

Poslední klávesnicí, která se probojovala to „TOP 5“ je nepříliš známá (podle Android Marketu počet stažení ještě nedosáhl ani pěti tisíc stažení) Keypurr Keyboard. Bohužel není zdarma a to ani v omezené zkušební verzi, ale na druhou stranu: cenu 2 dolary lze považovat za symbolickou.

Netradiční produkt zaujal čtenáře s nickem Frozen, který svou nominaci zdůvodnil: „Tato klavesnica ma zaujala z dovodu ze sa jedna o kompaktnu klavesnicu zo zvlastnym dizajnom, stylom pisania ktora ma vybornu predikciu a autokorekciu. Odporucam pre QVGA displeje. Na klavesnici sa pise rychle a odozva je vyborna. A za cenu 1.38 eur to stoji.“

Netradiční rozložení s bezmála dvakrát většími klávesami ostatně hned na prvním místě zmiňuje také sám autor. Je ale jasné, že na tak rozdílné rozložení je nutné si nějaký čas zvykat. Ostatně pokud byste zjistili, že vám Keypurr Keyboard nevyhovuje, máte třicet dnů na to, abyste e-mailem požádali o vrácení investovaných peněz.

Z dalších vlastností jmenujme přepínání rozložení pomocí gest, učení slovníku z adresáře, tucet uživatelsky definovatelných kláves a podporu zkratek.

 

Keypurr Android Keyboard Part 1: Meet Keypurr

Keypurr Android Keyboard Part 1: Meet Keypurr

 

hi 512 15
Keypurr Keyboard
Keypurr Technologies Inc.
Verze 3.1.1 (17. 6. 2011)
Velikost 3,0 MB
1.6+

oPoG0vhsWTKUDwIAAAAASUVORK5CYII=
33,37 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)