Čtenáři doporučují: 7 aplikací na sledování aktualit, novinek a zpráv

sledovani_aktualit_ico

Zatímco redaktoři našeho portálu před dvěma týdny nominovali devět aplikací na sledování aktualit, novinek a zpráv, čtenáři tuto sbírku rozšířili o dalších sedm. Celkem tedy budete mít na výběr ze šestnácti různě pojatých programů, díky kterým vám neunikne ani jedna podstatná zpráva. Ve čtenářském kole přitom byly síly velice vyrovnané!

Papírové noviny nebudete s aplikacemi na sledování aktualit, novinek a zpráv potřebovat Papírové noviny nebudete s aplikacemi na sledování aktualit, novinek a zpráv potřebovat

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden vyhlašujeme v redakci téma následujícího kola cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři mají sedm dnů na to, aby nominovali své oblíbené programy.
  • Druhý týden zpracováváme článek SvětAndroida doporučuje, sestavený na základě redaktorských nominací.
  • Poté, co článek vyjde, třetí týden sbíráme skrze formulář nominace od čtenářů. Uvědomujeme si totiž, že ani při sebevětší snaze většinou redakčními silami nepokryjeme celé spektrum programů.
  • Čtvrtý týden zpracováváme článek Čtenáři doporučují, sestavený na základě čtenářských nominací.
  • V okamžiku, kdy vychází článek Čtenáři doporučují, se celý koloběh rozbíhá znovu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů SvětAndroida doporučuje a Čtenáři doporučují je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Během týdne jsme nasbírali devět nominací, nicméně jednu jsme museli škrtnout, neboť doporučovala program gReader | Feedly | News | RSS, který se objevil v redakčním výběru. Zbylo nám osm hlasů pro sedm různých aplikací, takže kromě prvního místa rozhodovala o pořadí známka v Obchodě Play a ve více než polovině případů dokonce i počet hodnocení.

Jaké aplikace na sledování aktualit, novinek a zpráv nominovali redaktoři?

Před dvěma týdny doporučili naši redaktoři těchto devět aplikací na sledování aktualit, novinek a zpráv

FeedlyReader

Vítězem tohoto kola je díky dvěma nominacím aplikace FeedlyReader, kterou našim čtenářům doporučuje Milan: „Hledal jsem pružnou aplikaci na sledování zdrojů, které mám uložené na portále Feedly. Oficiální aplikace Feedly mi nevyhovovala od začátku. Nejprve jsem tedy používal gReader, ale zdál se mi později nepružný a příliš složitý na nastavování. FeedlyReader umí vše co gReader, ale myslím že i o něco víc, nebo minimálně stejně, ale jednodušeji. Např. v gReaderu jsem nikde nenalezl načítání článků při otevření odkazu rovnou přes Readability Mobilizer; v FeedlyReaderu bez problémů. Dále gReader některé články komolil, nedočítal do konce apod. U FeedlyReaderu jsem nikdy nenarazil na nekorektně načtený článek. Synchronizace s Feedly je bezproblémová. Doporučuji k vyzkoušení.“

Druhým uživatelem tohoto programu je Tomáš T., který jen krátce konstatoval: „Velmi povedená aplikace, přehledná a jednoduchá, sedí mi více než gReader.“

Oficiální popisek v Obchodě Play stručný – říká jen to, že FeedlyReader je RSS čtečka pro Feedly. Aplikace nabídne jednoduché rozhraní v moderním stylu Material, jednoduché přidávání nových sledovaných zdrojů, práci s kategoriemi/složkami a další funkce, obvyklé pro tuto čtečku.

FeedlyReader zaznamenal přes 50 tisíc stažení a jeho průměrná známka je 4,2. Pouhých 2,8 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.0 a vyšším.

Názor spokojených uživatelů vyjádřil kromě pěti hvězdiček také komentářem Daniel Richterek, který napsal: „Jsem rád, že se tato aplikace objevila potom, co udělali s gReader. Intuitivní, uživatelsky příjemná, dělá to, co od ní člověk potřebuje. To musel dělat někdo, kdo to i používá a neupřednostňuje design před praktičností. Teprve jí zkouším a zatím se mi moc zamlouvá.“

FeedlyReader
FeedlyReader

Twitter

Již v redaktorském kole se zejména díky nominacím Petra Mišáka v kategorii aplikací na sledování aktualit, novinek a zpráv objevily sociální sítě Facebook a Google+. Do silné trojky nesporně patří také Twitter, který se orientuje na rychlé a stručné zprávy o maximální délce 140 znaků. Jako ideální pro konzumaci informací kolem aktuálního dění vidí tento program oNMraz, který říká: „Se správnými zdroji je nejlepší ;)“ Z vlastní zkušenosti přitom můžeme potvrdit, že klíčovým pro celkový dojem z této sociální sítě, je výběr sledovaných kanálů.

Pojďme se podívat, jak aplikaci a sociální síť prezentují v popisku sami autoři. Twitter je podle nich bezplatná aplikace, která vám umožní spojit se s lidmi, vyjádřit své názory a zjistit více o všech věcech, které vás zajímají.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Nejnovější zprávy – zůstaňte v obraze díky lokálním i globálním zprávám.
  • Nahlédněte do zákulisí exkluzivních akcí, jako je předávání Oscarů, cen Emmy, MTV VMA a dalších.
  • Vyjádřete se textem, fotografií, emotikonou, videem či animovaným GIFem.
  • Používejte Hashtagy pro označení a nalezení tweetů o daných tématech.
  • Přibližte se k lidem, kteří vás zajímají, včetně celebrit jako jsou Kim Kardashian, Harry Styles a Rihanna.
  • Podíl Tweety skrze další aplikace jako je Facebook, Whatsapp, Kik, LINE, e-mail a SMS.
  • Tweetujte odkazy z webů YouTube, Pinterest, Instagram, Spotify a Pandora.
  • Možnost odeslání soukromé zprávy jinému uživateli bez omezení počtu znaků.

Oficiální aplikaci sociální sítě Twitter si stáhlo více než sto milionů uživatelů a její průměrná známka je 4,2. Dodejme, že pokud by vám oficiální klient nevyhovoval, existuje v Obchodě Play nespočet různě provedených alternativ.

Za mnohé mluví komentář spokojeného uživatele, který se podepsal jako Justy Fire: „Úžasné! Fakt super aplikace díky ní mohu sledovat, co zrovna dělají moje oblíbené celebrity atd. Fakt super! Není tam ani žádný problém a co je hlavní: NESEKÁ SE! :)“

News Suite(Formerly Socialife)

Třetí aplikaci tohoto výběru doporučuje čtenář, který se podepsal jako GreenWolf: “ „News suite“, dříve pod názvem „Socialife“ od Sony corporation, prošel v poslední době významnou aktualizací, bylo přidáno místní zpravodajství. Díky této aktualizaci lze sledovat významné zpravodajské kanály např. iDNES.cz, Novinky.cz, technet iDNES.cz nebo Živě.cz apod. Je možno tyto kanály seskupovat do různých kategorii – Byznys, Sport, Technologie apod. Zajímavé zprávy lze ukládat do záložek pro pozdější přečtení a za zmínku stojí i povedený přehledný widget nebo nastavení upozorňování na novinky ve stanovených časech. Dále aplikace zobrazuje aktuální předpověď počasí ze serveru AccuWeather. Velkou součástí aplikace jsou „Moje kanály“, ty dokáží zobrazovat RSS kanály např. pomocí hesel „keyword“, toto ale zatím je použitelné pro zahraniční zprávy. Bohužel po posledních aktualizací vymizelo propojení s YouTube, které jsem využíval pro sledování aktuálního dění na YT scéně. Aplikace stále má co dodělávat, ale lze vidět, že se na ní hodně pracuje a těším se na nové aktualizace. Za sebe doporučuji tuto aplikaci pro sledování zpravodajství.“

News Suite je zpravodajská aplikace, používající koncept dvou oken: na záložce „Zprávy“ se můžete dozvědět o nejnovějších událostech, zatímco na kartě „Moje kanály“ si přečtete zprávy, které jsou relevantní k vašim vlastním zájmům.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou prezentovány:

  • Nejnovější aktuality v záložce „Zprávy“ jsou roztříděné do kategorií, jako „Hlavní zprávy“, „Zábava“, „Sport“, „Jídlo“ a další.
  • Nastavte si osobní výběr novinek podle svých vlastních zájmů v záložce „Mé zdroje“.
  • V sekci „Mé zdroje“ si stačí vybrat téma ze seznamu nebo podle klíčových slov.
  • Z rejstříku oblíbených klíčových slov stačí zadat jména svých oblíbených celebrit, firem nebo míst, a budete mít všechny nejnovější zprávy seřazené v chronologickém pořadí.
  • Možnost uložení článků do záložek, nebo jeho sdílení na Facebook a Twitter.
  • Nepřijedete o nejdůležitější zprávy díky „push“ oznámením.

V nejnovější verzi přibyla možnost přidat kanál zadáním jeho adresy a podpora chytrých telefonů s displeji s vysokým rozlišením. Vývojáři také pracují na vývoji tabletové verze.

Aplikace News Suite se může pochlubit více než deseti miliony instalací a průměrnou známkou 4,2.

Názor spokojených uživatelů vyjadřuje Petr Kroulik, který ke svým pěti hvězdičkám přidal komentář: „Veškeré české tiskové zpravodajství v mobilu, vše v přehledném provedení, bezvadná aplikace. Všem, kteří mají zájem o české a zahraniční tiskové zpravodajství vřele DOPORUČUJI.“

News Suite by Sony
News Suite by Sony

Press (RSS Reader)

Těsně za pomyslnými stupni vítězů se usadila jediná placená aplikace – Press (RSS Reader). Našim čtenářům ji doporučuje ans s tímto komentářem: „Výborná alternativní čtečka pro Feedly a několik dalších služeb. Oceňují zejména rychlost a velice povedený čistý design.“

Press (Google Reader)

Press (Google Reader)

Také sami autoři na prvním místě vyzdvihují jednoduchost, rychlosti, čistotu a eleganci své aplikace. Podporuje služby Feedly, Feed Wrangler, Feedbin a Fever.

Jako hlavní vlastnosti jsou jmenovány:

  • Bez reklam.
  • Světlé a tmavé grafické téma.
  • Režim nerušeného prohlížení článků.
  • Přidávání článků do Pocket a Instapaper jedním klepnutím.
  • Podpora čtení offline včetně obrázků.
  • Synchronizace na pozadí (s oznámeními).
  • Widgety.
  • Integrace Readability.
  • Přechod mezi články vertikálním nebo horizontálním posouváním.
  • Rychlé označení článků jako přečtené/nepřečtené, včetně označovaní při posouvání.
  • Čisté prostřední pro čtení.
  • Změna stylu textu a velikosti písma.
  • Sdílení článků nebo jejich uložení pro pozdější přečtení.
  • Otevírání článků v aplikaci nebo výchozím prohlížečem.
  • Podpora API YouTube.
  • Podpora rozšíření DashClock

Aplikaci Press si za cenu blížící se 60 korunám koupilo více než padesát tisíc uživatelů a průměrná známka je 4,2. 5,1 MB velký instalační balíček lze použít na zařízeních s Androidem 4.1 a novějším.

Spokojený Daniel Růžička do komentáře k aplikaci napsal: „Hledal jsem alternativu za Reeder, který používám na iOS a v téhle App jsem ji plně našel!“

b3441293b1556395fd0004be63d6e1dc?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Tapito: vaše zprávy a magazíny

Na páté příčce je jediný český zástupce – aplikace Tapito. Miroslav Dreiseitl doporučuje tento program: „Pro lidi, kteří mají rádi aplikace v češtině je dobrá TAPITO. Zadáte si oblasti zpráv, které vás zajímají:politika, byznys, bulvár atd. a užíváte si.“

Mobilní aplikace Tapito – nejkratší cesta k informacím

Mobilní aplikace Tapito - nejkratší cesta k informacím

Autoři svou aplikaci představují slovy: „Tapito umožňuje čtení výběru nejdůležitějších zpráv, zajímavých magazínů nebo blogů z celého českého internetu na jednom místě. Tým zkušených redaktorů ručně vybírá ty nejzajímavější zprávy z celého českého internetu. Vy si jen zvolíte, která témata vás zajímají – zprávy, bulvár, sport, automobily, životní styl, magazíny či jiné.“

Jako hlavní funkce pak jmenují:

  • Přes 140 nových zpráv a článků denně, mezi kterými můžete intuitivně a rychle vyhledávat.
  • Články se skvělými fotografiemi v plném rozlišení, se mohou zobrazovat i přímo na celé zamykací obrazovce mobilního telefonu, okamžitě, po jeho zapnutí! Tapito zároveň oživuje vaší zamykací obrazovku!
  • Procházení článků přímo na zamykací obrazovce je jednoduché, rychlé a návykové. Stačí swipe. Pokud vás nějaký zaujme, stačí jediný dotek a článek si přečtete celý.
  • Články si můžete uložit k oblíbeným a přečíst si je později.
  • Ten nejdůležitější obsah článků si můžete procházet i bez připojení k Internetu.
  • Přednačítání obsahu článků při připojení přes WI-FI, články se načtou ještě dříve, než je otevřete.
  • Už nikdy nemusíte zdlouhavě procházet všechny vaše oblíbené stránky jednu po druhé.

Aplikace má na svém kontě více než deset tisíc stažení, a stejně jako čtyři předchozí průměrnou známku 4,2. Instalační balíček o velikosti 7 MB lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a vyšším.

Spokojené uživatele zastupuje Radim Strnad, který k pětihvězdičkovému hodnocení napsal: „Vypadá to pěkně. Chybí mi jen možnost zvolit si kategorii, která by se mi automaticky stahovala pro offline čtení, jelikož čtu zejména v metru.“

Tapito: news you want to read
Tapito: news you want to read

The Old Reader (Unofficial)

Předposlední aplikací dnešního přehledu je The Old Reader, nominovaný Honzou Balákem. Ten právě tuto čtečku doporučuje se slovy: „U těchto aplikací preferuji přístupnost. Tomu se nejvíce blíží právě The Old reader. Naprosto jednoduché a použitelné. Umí jen základ, ale pro moji potřebu naprosto dostačuje. Navíc Old reader má i jednoduché a velmi dobře přístupné webové rozhraní.“

Z oficiálního popisku se mnoho nedozvíte. Jen to, že jde o neoficiální aplikaci, která je zatím ve fázi beta testování.

Pouhých 1,2 MB velký program si stáhlo přes deset tisíc uživatelů a jeho průměrná známka je 4,1. Instalovat ho můžete na zařízení s Androidem 2.3.3 a novějším.

Jeden z mála českých komentářů napsal MateS kofm: „Jen tak dál Jednoduchá RSS čtečka bez zbytečnosti.“

The Old Reader (Unofficial)
The Old Reader (Unofficial)

Kiosek Google Play

Posledním, ale jistě ani zdaleka ne nejhorším programem pro sledování aktualit, novinek a zpráv je Kiosek Google Play. Za jeho nominací stojí Peters, který napsal: „Rychlá, přehledná, nastavitelná čtečka s jednoduchým ovládáním. Zprávy jsou rozděleny podle témat. Na čtení u ranní kávy nebo před spaním je pro mě Kiosek naprosto ideální.“

https://youtu.be/200E9e8_hHY

Kiosek Google Play přináší zprávy a časopisy, které vás zajímají včetně zvuku a videa. Sport, ekonomika, vaření, zábava, móda a další – nyní budete mít všechny nejlepší bezplatné i placené zprávy a odběry časopisů ve vysokém rozlišení na jednom místě. Obsah poskytují stovky prémiových vydavatelů a vše lze snadno sledovat, číst a sdílet.

Hlavní vlastnosti a funkce:

  • Vše v jednom – Pomocí jedné aplikace a jednoho klepnutí máte přístup k bezplatnému a prémiovému obsahu ze zpravodajských webů, časopisů, blogů a mnoho dalšího.
  • Okamžité čtení – Díky domovské obrazovce, která se rychle naučí, co vás zajímá, a průběžně se bude přizpůsobovat vašim zájmům, můžete začít číst ihned.
  • Objevování – Ponořte se do kategorií jako Umění a fotografie, Obchod a finance, Jídlo a pití a mnoha dalších a přihlaste se k odběru témat uvedených u článků, které vás nejvíce zajímají.
  • Čtení offline – Získejte k libovolné edici zpráv, tématu nebo časopisu přístup offline, abyste o nic nepřišli. Přidejte si články do záložek a přečtěte si je později.

Kiosek Google Play má více než miliardu instalací a průměrnou známku 3,9.

Výstižně popsal vlastnosti této aplikace Jakub Švec: „Pěkná aplikace. Opravdu se mi to líbí. Bylo by skvěle v noci postahovat články a přes den mít co číst bez připojení. A umět to i RSS, tak víc nepotřebuji.“

Google News - Daily Headlines
Google News - Daily Headlines
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)