Čtenáři doporučují: 4 aplikace pro automatizaci telefonu

ctenari_doporucuji_ico

K původním šesti redaktorským nominacím aplikací, které vám usnadní život a postarají se o to, aby váš telefon udělal za daných podmínek to, co právě chcete, přibyly další čtyři od našich čtenářů. Jaké programy tedy používá naše čtenářská obec k automatizaci opakovaných činností (například přepínání profilů, zapínání a vypínání modulů na základě nějakých podmínek, automatické spouštění programů, atd.)?

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden zvolíme v redakci téma a vyzveme všechny redaktory, aby nominovali své oblíbené programy. Při výběru témat se řídíme výsledky ankety, ve které jsme se ptali, jaká témata naše čtenáře zajímají (protože konkurence nespí, výsledky hlasování si necháme pro sebe, nicméně zjistíte je z dalších zvolených témat tohoto cyklu).
  • Druhý týden se připravuje článek „SvětAndroida doporučuje„, postavený na redaktorských nominacích. Článek vychází vždy ve čtvrtek v sudém týdnu.
  • Na konci článku je vždy zařazen formulář pro nominace čtenářů. Uvědomujeme si totiž, že přes sebevětší snahu nedokážeme pokrýt celé, obvykle velmi široké, spektrum nejrůznějších aplikací. Čtenáři mají na své nominace týden.
  • Čtvrtý týden zpracováváme nominace od čtenářů a připravujeme článek „Čtenáři doporučují“. Ten vychází taktéž ve čtvrtek v sudém týdnu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů „SvětAndroida doporučuje“ a „Čtenáři doporučují“ je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe.
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Můžeme dodat, že v tomto kole jsme vystačili pouze s prvním kritériem, neboť každou aplikaci nominoval různý počet čtenářů.

Jaké aplikace nominovali redaktoři?

Redaktoři před dvěma týdny nominovali těchto šest aplikací pro automatizaci telefonu:

Tasker

Asi poprvé v historii tohoto cyklu jsme se po vydání redaktorských nominací setkali s tak velkou vlnou reakcí v diskuzi pod článkem a na sociálních sítích, které se nesly v duchu „Jak je možné, že jste zapomněli na Tasker?“ Odpověď je jednoduchá: Tasker v seznamu nebyl proto, že ho žádný ze tří zúčastněných redaktorů nenominoval. Právě proto dáváme v každém díle slovo našim čtenářům, aby doplnili sbírku o další aplikace.

Tasker vyhrál doslova „na celé čáře“, když ho nominovala přesně polovina všech hlasujících. Čím je Tasker tak výjimečný? Nejvíce se na toto téma rozepsal Jenda, který svou nominaci pojal jako takovou malou recenzi (za což rozhodně velmi chválíme!). Dejme mu tedy slovo:

„Tasker mi připadá jako funkčně nejvybavenější program pro automatizaci Androidu. Podobně jako ostatní umí na základě splnění podmínek zapínat profily. Podmínky jsou rozčleněné do kategorií:

  1. Aplikace – výběr jedné nebo více aplikací, které musí běžet na popředí, aby byla podmínka splněna.
  2. Čas.
  3. Den v týdnu nebo měsíci.
  4. Geografická poloha telefonu – je možné nechat telefon rozpoznávat svoji polohu pomocí geolokační služby Google, tj. pomocí pozice základových stanic operátora a názvů blízkých Wi-Fi sítí. Také je možné určovat polohu telefonu pomocí GPS. Rozpoznávání se chová inteligentně, a pokud jsou povolené obě technologie, GPS se bude zapínat až ve chvíli, kdy je telefon poblíž cílové oblasti (což šetří energii).
  5. Stav telefonu – může rozpoznávat orientaci displeje, stav displeje (zapnutý/vypnutý), nepřečtená SMS, probíhající událost kalendáře s parametry, připojen headset, připojen do nabíječky/USB, HW klávesnice vysunuta, Bluetooth připojeno k …, Bluetooth zapnut, připojen nebo poblíž k Wi-Fi definované SSID/MAC, připojen k napájení, stav baterie, magnetické pole, senzor okolního světla, senzor tlaku, senzor přiblížení, probíhá Tasker profil se jménem…, nastavena proměnná.
  6. Nastala událost – tady už nebudu vypisovat všechny možné události (je jich hodně). Jen zběžně nejzajímavější z nich: alarm/čas nastaven, displej byl zapnut/vypnut, soubor byl vytvořen/změněn/smazán, bylo stisknuto tlačítko …, přišla SMS, příchozí hovor, baterie nabitá, baterie se přehřívá :-) , bylo zatřeseno s telefonem, kliknuto na notifikaci od aplikace …, nastavena proměnná atd. Tasker mimo jiné spolupracuje i s některými vydavateli aplikací, takže existují události například: Gentle Alarm začal zvonit, aplikace K9 přijala mail, atd.

Na základě těchto událostí Tasker spouští profily (takzvané „Tasks“), přičemž v jednu chvíli může běžet i více profilů a každý profil může vyvolat nějaké změny při svém spuštění (podmínky začaly platit) i při svém ukončení (podmínky přestaly platit).

Změn, které můžou profily vyvolat, je skutečně mnoho, takže je nebudu vypisovat všechny. Samozřejmostí jsou změny, jako zapnout/vypnout Wi-Fi, Bluetooth, NFC, režim Letadlo, mobilní data, synchronizace, přepnout 2G/3G, přečíst text přes TTS, spustit/ukončit app, nastavit hlasitost alarmu/upozornění/volání/medií, tichý režim, zavolat na číslo/kontakt, ukončit hovor, spustit přehrávání hudby, otevřít ve webovém prohlížeči zadanou adresu a v podstatě úplně cokoli, co umí ostatní programy pro automatizaci (určitě alespoň ty uvedené ve článku SvětAndroida doporučuje: 6 aplikací pro automatizaci telefonu).

Navíc umí pracovat s vlastními proměnnými, spouštět skripty SL4A („scripting layer for android“) a JavaScript, provádět akce typu „vyvolej http get/post požadavek a výsledek ulož do proměnné/souboru“ a podobně.

Aby toho nebylo málo, můžete si vytvořit widget a spouštět jakoukoli úlohu pomocí widgetu. K čemu to je? Například můj Task: vyvolej rozpoznání hlasu od google, pokud výsledek začíná „naviguj“, zapni navigaci na adresu odpovídající zbytku rozpoznaného textu, pokud začíná „google“, zapni vyhledávání, atd. Tasker tedy přináší kromě automatizace ještě možnost vytváření skriptů pro Android v grafickém režimu. Navíc můžete vytvářet vlastní dialogová okna a exportovat Tasky jako samostatné aplikace pro android (formou .apk souborů).

Všechny možnosti jsou přehledně popsány v bohaté nápovědě přímo v aplikaci, případně na webové stránce http://tasker.dinglisch.net/.

Jak je to se spotřebou baterie nevím. Byla to první aplikace, kterou jsem si koupil a nedokážu si představit den bez ní.

Abych jenom nechválil: méně zkušený uživatel bude zpočátku možná trochu zmatený. Nepřeberné množství funkcí způsobuje, že uživatelské rozhraní není pro nováčka úplně přívětivé a vytvoření složitějších profilů může chvíli trvat. Tomu nepomáhá ani fakt, že Tasker nemá český překlad.

Určitě bych ale Tasker doporučil lidem, kteří si s telefonem rádi hrají a „ladí“ nastavení do detailů. Na marketu není zkušební verze, což může leckoho zmást. Týdenní „trial“ najdete na stránce vývojáře, tedy již zmíněné http://tasker.dinglisch.net/

Jsme přesvědčeni o tom, že Jendovo představení aplikace Tasker je naprosto dostatečné, až vyčerpávající, proto další nominace zmiňme jen stručně.

Jirka Gajdušek potvrzuje ne právě přívětivé uživatelské prostředí, které „může spoustu lidí odradit.“ Hned v další větě ale dodává: „Pokud se odradit nenecháte, Tasker se vám bohatě odmění v podobě velkého množství funkcí, které aplikace nabízí bez nutnosti instalovat velké množství pluginů, jako například v případě jeho největšího konkurenta – aplikace Locale.“ I Jirka vidí pozitivum Taskeru ve schopnosti spolupráce s dalšími aplikacemi, z nichž jmenuje „například WidgetLocker, SMS Backup+, nebo třeba Astrid.“

Čtenář, který se představil jako MartinOrange, se nejprve podivil nad tím, že se Tasker neobjevil v redakčních nominacích, ačkoli je (a to i podle hodnocení v Obchodě Play) lepší než Locale, který se umístil na první místě. Přidal užitečnou informaci, týkající se placené verze: „Tasker nabízí dvě verze – jednu v Obchodě Play s automatickými updaty, nebo ke stažení ze stránek vývojáře za nižší cenu s tím, že aktualizace je nutné provádět manuálně.“ Užitečnou pak shledává možnost zálohy a obnovy všech nastavení.

S velmi praktickou možností využití, která si jistě najde své příznivce, přišel 1sefko: „Používam hlavně profil BUDÍK, ktorý reaguje na udalosti v Google kalendári. Pracujem totiž na nepravidelné zmeny a po ich zaznačení do Google kalendára sa nemusím starať o nastavovanie budíku na celý mesiac dopredu a nemusím sa báť, že zaspím do práce. Pre tých menej zdatných sa dá na stránkach http://taskermagie.blogspot.sk/ stiahnuť zopár už vytvorených profilov, alebo prípadne požiadať o vytvorenie profilu na mieru na http://blog.marextafl.cz/

Libor Petr o Taskeru napsal: „Jeho možnosti jsou větší než moje fantazie :-).“ a dodal, že „S trochou nadsázky se dá napsat, že to není jednoúčelový program, ale operační systém.“ ExterLess také doporučuje web Tasker Magie a dodává: „Po chvíli nastavování Taskeru jsem mohl odinstalovat čtyři jednoúčelové aplikace. Jediné po čem se mi stýská od Llamy je automatické zjišťování BTS pro lokalizaci nového místa výskytu. Toto však není slučitelné s filozofií Taskeru.“

Aleq doporučil web Tasker Wiki a ve shodě s předřečníky tvrdí: „je to malý programovací nástroj. Jen je to trošku kostrbatější, chvíli to trvá, než se s tím člověk naučí.“ Čtenář Jirka vidí hlavní konkurenční výhodu aplikace v možnosti využívání proměnných, Korenisko vnímá Tasker jako „najkomplexnějěí automátor pre Android“ a tracnik dodává jako tečku „Švýcarský nůž automatizace mobilu. Velmi robustní, nenáročný na baterii, univerzální. Tasker je ztělesněním všeho, co na Androidu máme rádi.“

Po této záplavě argumentů asi jen těžko budeme hledat v Obchodě Play nějakou informaci, která zde nezazněla – snad jen údaj, že akcí, které může Tasker provést, jsou více než dvě stovky. Hodnocení v Obchodě Play, fanouškovské stránky, věnované této aplikaci, ale také velká odezva ze strany našich čtenářů svědčí o tom, že Tasker je opravdu mimořádným programem, kterému stojí za to věnovat pozornost a nějaký ten čas při jeho konfiguraci.

Hodnocení v Obchodě Play: 4,7, počet instalací: 100 000 – 500 000

Tasker – Full control of your phone – Android App Review

Tasker - Full control of your phone - Android App Review


Tasker
Tasker

Timeriffic

Poměrně početnou nominační základnu má také druhý program dnešního přehledu – Timeriffic. Zatímco Tasker nominovalo deset čtenářů, Timeriffic dostal šest hlasů, což by v leckterém jiném kole „Čtenáři doporučují“ stačilo na vítězství.

Nejobsáhleji se do představení Timerifficu pustil Petr G.: „Jednoduchý manažer profilů na bázi časového nastavení. Ideální pro ty, kteří zapomínají pravidelně večer nebo během pravidelné pracovní porady telefon přepnout do tichého režimu, nebo naopak tichý režim například ráno vypnout, aby zaznamenali důležitý hovor. Aplikace obsahuje několik ukázkových profilů – lze jednoduše upravit jejich pravidla, profily přejmenovat, nebo smazat a přidat vlastní. Pravidla mohou být naplánována na libovolný čas a den v týdnu. Lze nastavit hlasitosti vyzvánění, upozornění, systémových zpráv nebo budíku, dokáže šetřit baterii telefonu vypínáním Wi-Fi a Bluetooth, režimem Letadlo či regulací jasu displeje v určený čas a zvolit, kdy se vše vrátí do původního (nebo jiného) stavu. V případě aktuální nepotřebnosti není nutné libovolný profil mazat, ale lze jej deaktivovat, aby se dal později znovu použít (např. po návratu z dovolené).

Nevýhodou takové aplikace je samozřejmě skutečnost, že uživatel musí při nastavování dobře popřemýšlet, jaké rutiny ve kterých dnech potřebuje, a podle toho volit v profilech odpovídající pravidla.

Timeriffic používám proto, že mi jeho funkce plně stačí, nastavení je jednoduché, je v češtině, nepotřebuje tolik přístupových práv k telefonu jako pokročilejší profil managery, je zdarma a neobsahuje žádné reklamy.“

Čtenář, vystupující pod přezdívkou join1701 napsal: „Doporučuji pro naprostou jednoduchost v nastavování, lokalizaci a alespoň v mém případě velmi malou spotřebu baterie. Podrobně rozepisovat se to nedá, neboť aplikace sama o sobě je velmi jednoduchá, ale zvládá vše, co se má nastavovat. Jedině vyzkoušet, toť nejjednodušší recenze. :-)“

Také maros6666 na Timerifficu oceňuje především jeho jednoduchost. „Používam ju už rok a zatiaľ som nepotreboval nič iné,“ dodává. Stejně to vidí i luiz, který tento program chválí za jednoduchost, přehlednost a českou lokalizaci. Zbývající dva nominující Honza a Redaj pak v podstatě souzní s dříve citovanými. Z názorů nominujících čtenářů se tak dá sestavit poměrně přesný obrázek cílových skupin: kdo chce jednoduchý a snadno nastavitelný program, ten sáhne spíše po Timerifficu. Naopak ten, kdo se chce v nastavení doslova vyřádit a ocení pokročilejší funkce, tomu bude vyhovovat Tasker.

Sami autoři Timerifficu sice v Obchodě Play uvádějí, že jejich produkt je alternativou Locale a Taskeru, nicméně doslova jedním dechem zdůrazňují jednoduchost nastavení zvuku, vibrací, jasu, Wi-Fi a režimu Letadlo dle vašeho rozvrhu.

V zadaném časovém rozmezí a dni v týdnu tedy Timeriffic umí nastavit:

  • způsob vyzvánění (zvonit/ztišit).
  • hlasitost vyzvánění.
  • režim vibrací.
  • hlasitost upozornění.
  • hlasitost médií.
  • hlasitost budíku.
  • systémovou hlasitost.
  • hlasitost volání.
  • zapnout nebo vypnout Wi-Fi.
  • jas na automatickou nebo danou hodnotu.
  • zapnout nebo vypnout režim Letadlo.
  • zapnout nebo vypnout režim Bluetooth.
  • zapnout nebo vypnout mobilní data přes APNdroid.

Hodnocení v Obchodě Play: 4,6, počet instalací: 100 000 – 500 000

It’s Time.

It's Time.


Timeriffic
Timeriffic

Setting Profiles

Další manažer profilů získal hlasy tří nominujících. Jarda ji představil takto: „Aplikace na přepínání profilů – pro mne byla první použitelná, ekvivalentní k symbianovým Smart Profiles. Umí standardní funkce, podporuje některé CyanogenMod funkce. Má i Lite/demo verzi, která je omezena jenom na jeden profil.“ Podpora funkcí, specifických pro alternativní ROM CyanogenMod, zaujala také dr_x, podle kterého aplikace „funguje a dobře se používá“. 1sefko pak Settings Profiles přirovnává k Profile Scheduleru, který jsme si představili v redaktorských nominacích.

Zmiňme hlavní funkce z popisku v Obchodě Play:

  • Automatické přepínání profilů na základě stavu baterie, polohy nebo pravidla.
  • Možnost manuálně aktivovat profil, a to buď trvale, nebo dočasně.
  • Může platit více profilů současně.
  • Automatické spouštění programů nebo úloh.
  • Integrace s aplikacemi NewsRob, APNdroid, Volume Locker, Backlight Off.
  • Správa bezdrátové komunikace a režimu zobrazení pro úsporu baterie a zvýšení životnosti.
  • Ovládání hlasitosti pro média, mp3, oznámení a vyzvánění.
  • Nastavení režimu vyzvánění, vibrací, nebo tichého režimu.
  • Automatické nastavení režimu Letadlo, Wi-Fi, Bluetooth, jasu obrazovky a prodlevy zhasínání podsvětlení displeje.
  • Na CyanogenModu umí řídit přepínání mezi 2G/3G, mobilní data, a Wi-Fi hotspot.
  • Podmínky lze definovat pro daný čas, den, polohu, stav baterie, událost kalendáře, příchozí hovor, zmeškaný hovor, připojení headsetu, dokovací stanice, Bluetooth zařízení.
  • Aplikace také nabízí widget na domovskou obrazovku, indikuje svůj stav v notifikační liště a podporuje pluginy.

Lite verze je po uplynutí zkušební doby omezena na jedno aktivní pravidlo. Autoři doporučují jako první vyzkoušet zdarma verzi Lite, a upgradovat na Full, pokud potřebujete více než jedno pravidlo. Pro někoho může být (možná i zásadním) kladem lokalizace do češtiny

Hodnocení v Obchodě Play (verze zdarma): 3,9, počet instalací: 100 000 – 500 000

Android App Review: Setting Profiles

Android App Review:  Setting Profiles


79177c7bfa50fe1f5bb822f5ff7c3701?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

MyProfiles

Poslední program dnešního přehledu nominovala Rebeka. Nechme tedy úvodní představení na ní: „Prográmek MyProfiles používám téměř rok, zakoupila jsem placenou verzi. Nabízí především přepínání profilů dle zadaných kritérií, a to dle časového nastavení (den-noc/sobota-neděle), místa na mapě, buňky. Doma/v kanceláři automaticky připojí k Wi-Fi. Jednotlivé profily, které lze samozřejmě asociovat s nejrůznějšími ikonkami, které se zobrazují ve stavové liště, mají spoustu možností nastavení – zvuky vyzvánění, notifikací, Bluetooth, spouštění aplikací, GPS atd. Z mé strany spokojenost.“

Podobně, jako většina aplikací tohoto typu, se profily přepínají na základě pravidel. Ta mohou být následující:

  • Čas.
  • Poloha.
  • Připojení k zadané Wi-Fi.
  • Připojení k zařízení přes Bluetooth.
  • Událost v kalendáři.
  • Připojení nabíječky.
  • Stav baterie.
  • Připojení náhlavní soupravy.
  • Vložení do dokovací stanice.

Při splnění dané podmínky je pak možné ovlivnit následující nastavení:

  • Hlasitost zvuků.
  • Wi-Fi, Wi-Fi hotspot.
  • Mobilní sítě, APN.
  • Bluetooth
  • GPS.
  • WiMAX (4G)
  • Režim Letadlo.
  • Jas obrazovky.
  • Doba prodlevy zhasnutí obrazovky.
  • Automatické otáčení obsahu obrazovky.
  • Zakázat zámek obrazovky.
  • Automatická odpověď na příchozí hovor.
  • Automatické zapnutí hlasitého handsfree.
  • Spuštění aplikace.

MyProfiles také podporuje výjimky pro zvolené kontakty („whitelist“), které se vám dovolají i přes nastavená pravidla.

Aplikace je k dispozici v základní verzi zdarma, MyProfiles+ bez reklamy a bez omezení pak přijde na necelých 36 korun.

Hodnocení v Obchodě Play: 4,4, počet instalací: 50 000 – 100 000

[ANDROID] App Review – MyProfiles – Grundlegendes und Funktionen

[ANDROID] App Review - MyProfiles - Grundlegendes und Funktionen


fd892f5acc1aefc0f7b90b9bc812c70a?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)