Čtenáři doporučují: 3x Android a video

android_video_ico

Celkem z devíti programů pro sledování, zpracování, střih, editaci a záznam videa mohou vybírat čtenáři našeho portálu díky dalšímu dílu cyklu SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují. V dnešním článku vám představíme tři aplikace s hodnocením vyšším než 4,0 – nejprve se podíváme na dva ověřené přehrávače, následovat bude program, ve kterém si snadno a rychle sestříháte vlastní film. Pojďme se tedy podívat, jaké aplikace doporučili čtenáři Světa Androida.

Čtenáři doporučují: 3x Android a video Čtenáři doporučují: 3x Android a video

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • Právě v den, kdy vychází tento článek, se v redakčním zákulisí vyhlašuje téma pro další kolo cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři mají týden na to, aby nominovali aplikace, které používají a připadají jim dobré.
  • Po uzávěrce následuje týdenní lhůta na zpracování výsledků do finálního článku SvětAndroida doporučuje.
  • Protože si uvědomujeme, že v redakci nemusíme nutně znát a používat všechny aplikace, jež jsou v daném segmentu zajímavé, je na konci článku umístěn formulář, skrze který čtenáři mohou nominovat své oblíbené programy. Na nominace je opět sedm dnů.
  • Po ukončení hlasování máme týden na přípravu článku Čtenáři doporučují, který vychází čtrnáct dnů po výchozím SvětAndroida doporučuje. V okamžiku, kdy je na webu článek se čtenářskými nominacemi, začíná v redakci další kolo na nové téma.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů SvětAndroida doporučuje a Čtenáři doporučují je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Jaké aplikace nominovali redaktoři?

Před dvěma týdny nominovali čtyři redaktoři následujících šest aplikací:

Ač jsme očekávali doslova příval dalších přehrávačů, aplikací pro záznam videa i nástrojů pro střih a editaci, nakonec jsme během týdne obdrželi pouhé tři nominace. Protože se pokaždé jednalo o jiný program, rozhodla o konečném pořadí v tomto článku známka v Obchodě Play.

BSPlayer

BSPlayer býval ve světě desktopů doslova „klasikou“, proto není divu, že se jeho autoři rozhodli zapracovat na verzi pro Android. Tu používá a doporučuje čtenář, který se podepsal jako Suskma a jehož důvody jsou stručné a jasné: „Automatické stahování titulků, zdarma, gesta a přehraje všechno.“

Autoři v oficiálním popisku v Obchodě Play na prvním místě zmiňují podporu hardwarové akcelerace a dále v bodech uvádějí zásadní klady a funkce:

  • Kompatibilita s Androidem 4.4 KitKat.
  • Podpora hardwarového dekódování vide na vícejádrových (dvou a čtyř) zařízeních výrazně zvyšuje rychlost přehrávání.
  • Hardwarová akcelerace přehrávání videa výrazně vylepšuje rychlost a snižuje spotřebu baterie.
  • Podpora pro téměř všechny typy multimediálních souborů (zvuků a videa), jako jsou avi, divx, flv, mkv, mov, mpg, mts, mp4, m4v, rmvb, wmv, 3gp, mp3, flac.
  • Podpora streamovaného obsahu jako je RTMP, RTSP, MMS (tcp, http), HTTP Live stream, HTTP.
  • Zvládá práci s videy s více zvukovými stopami a titulky.
  • Podpora playlistů a různých způsobů přehrávání.
  • Poradí si s interními titulky, jakož i s titulky v externích souborech ssa/ass, srt, sub, txt.
  • Automatické nalezení a stažení titulků k filmu z Internetu.
  • Dokáže přes Wi-Fi přehrávat soubory ze síťových úložišť (jako jsou externí USB disky, disky sdílené přes Sambu, složky sdílené z počítače, NAS servery) bez nutnosti konverze a kopírování souborů na paměťovou kartu zařízení.
  • Schopnost přehrávat soubory z nerozbalených archivů RAR.
  • „Dětský zámek“ uzamkne obrazovku během přehrávání, aby předešel nežádoucím zásahům a změnám.
  • Podpora pro USB OTG.

BSPlayer deklaruje podporu pro ARMv7 s VFP a NEON. U jiných typů procesorů stačí stáhnout příslušný balíček – aplikace sama oznámí, který balík budete potřebovat.

Aplikace je k dispozici zdarma, z Obchodu Play si ji dosud stáhlo více než pět milionů uživatelů a její průměrná známka je 4,4. Pokud se budete chtít zbavit reklamních proužků, můžete si za 136 Kč koupit skrze nákup v aplikaci plnou verzi bez reklamy.

Přidejme názory spokojených uživatelů – Petr Čapka ke svému hodnocení pěti hvězdičkami napsal: „Nejlepší přehrávač jaký kdo mohl vytvořit je stejně výborný jako jeho počítačová verze. Mobilní verze přehraje snad i to co video ani není. Fakt super!!“ Patrik Hajek udělil čtyři hvězdičky a v komentáři doplnil užitečnou informaci pro našince: „Škoda jen, že nevyhledává české titulky, jako na PC verzi.“

Samsung Nexus 10 full HD 1080p hardware accelerated decoding – BSPlayer for Android 1.8.147

Samsung Nexus 10 full HD 1080p hardware accelerated decoding - BSPlayer for Android 1.8.147

POB FI9l6Wxfi2H2ezHrA1u dD0YJSfHcicI8Acd5tSLLEij3pnzi UnJnUaKO GB8=w300
BSPlayer FREE
Verze Liší se dle zařízení
Velikost Liší se dle zařízení
 

Zdarma

 

VLC for Android Beta

Také VLC je na počítačích „zavedeným pojmem“, přičemž mezi jeho zastánce pro Android patří vasatko. Zde jsou jeho argumenty: „Tuto aplikaci používám už od dob začátku Windows XP a i na Androidu běhá krásně (i přesto, že je to beta verze nikdy žádný problém jsem neměl). Zatím přehrál všechny formáty, co jsem potřeboval (podpora naprosté většiny formátů). Titulky také běhaly krásně. No a proč to tady píšu? Protože mi přijde škoda, že v takovém výčtu přehrávačů zrovna tento chybí.“

VLC for Android Beta: úvodní varování VLC for Android Beta: úvodní varování

VLC for Android Beta: hlavní nabídka VLC for Android Beta: hlavní nabídka

Multimediální přehrávač VLC je open source multiplatformní software, který přehraje naprostou většinu multimediálních souborů, a to nejen uložených v zařízení, ale také ze síťových disků a skrze streamovací protokoly, včetně adaptivního streamingu. Poradí si prý také s ISO obrazy DVD. Z hlediska přístupu k souborům aplikace nabízí buď režim knihovny, nebo přímou práci se souborovým systémem.

Taktéž VLC si poradí se soubory s více zvukovými stopami a titulky, podporuje automatické otáčení obrazu s ohledem na polohu zařízení, nastavení poměru stran přehrávaného videa a nechybí ani gesta pro ovládání jasu a hlasitosti.

VLC for Android Beta: náhledy videí VLC for Android Beta: náhledy videí

VLC for Android Beta: možnosti nastavení VLC for Android Beta: možnosti nastavení

VLC for Android Beta: možnosti nastavení VLC for Android Beta: možnosti nastavení

Součástí je též widget pro nastavení zvuku, podporuje ovládání ze sluchátek, umí stáhnout a zobrazit obaly a kompletní knihovnu zvukových souborů.

Autoři upozorňují, že program je beta verze, tudíž nemusí být dokonale stabilní. Tato verze je určena pro zařízení s procesory na bázi ARMv7 nebo x86. Zařízení postavená na ARMv6 budou podporována v budoucích verzích.

Ačkoli je VLC pro Android teprve ve stádiu beta testování, stáhlo si ho z Obchodu Play více než deset milionů uživatelů. Jeho průměrná známka je 4,3 a instalovat můžete na Android 2.1 a novější.

VLC for Android Beta: možnosti přehrávače VLC for Android Beta: možnosti přehrávače

VLC for Android Beta: přehrávač VLC for Android Beta: přehrávač

Za spokojené uživatele promluví Roman Bořánek: „Skvělý jako na desktopu: má přehledné rozhraní, přehraje vše a je velmi stabilní i šetrný k hardwarovým prostředkům. Nemá sice tolik možností, ale to na mobilu asi vadí málokomu.“ Pavel Vrbas otestoval VLC na tabletu ASUS Fonepad HD 7 s procesorem x86 a píše: „Zkoušel jsem 720p jak MP4 tak MKV s titulky a nebyl problém. Jen si musíte nastavit region na CP 1250. Výchozí je CP1252 a ten nezná háčky a čárky. Beru na vědomí, že je to beta verze. Snad i později půjde tak jako teď. Všem ASUS zařízením doporučuji.“

VLC : From player to playa

VLC : From player to playa

YSNcRsoWRD64jCbQMe590lMejt9SzM14FZrukHdc9R 6OD3EdHRzUdXcWcz2PwQtp04=w300
VLC for Android Beta
Verze Liší se dle zařízení
Velikost Liší se dle zařízení
2.1+
 

Zdarma

 

KineMaster – Video Editor

Od přehrávačů se přesuneme k aplikacím pro úpravy a střih videí – konkrétně vám představíme program KineMaster. První slova patří čtenáři s přezdívkou duffajfka, který napsal: „Sice to neumí tolik co PC programy jako Pinnacle, ale je to ta nejlepší aplikace na stříhání a úpravu videa, jakou jsem v Obchodě Play našel.“

KineMaster: prostředí aplikace KineMaster: prostředí aplikace

KineMaster: výběr videí a fotek KineMaster: výběr videí a fotek

Autoři v Obchodě Play slibují, že s jejich aplikací budete moci v telefonu či na tabletu vytvářet profesionálně vypadající videa v rozlišení až 1080p. Ke snadné práci přispívá podpora „táhni a pusť“, jednoduché použití a impozantní sada funkcí.

Princip práce odpovídá zavedeným zvyklostem: do projektu nejprve naimportujete videa, obrázky a zvuky, které máte uložené v telefonu. Poté s pomocí nástrojů vyberete a vystřihnete požadované části, které následně zařadíte na časovou osu budoucího snímku. Mezi dva záběry lze vložit některý z mnoha přechodových efektů, jako jsou nejrůznější 3D transformace, otáčení obrazu, „obraz v obraze“ a další. Volitelně můžete video doplnit vlastním komentářem, nahraným mikrofonem telefonu či tabletu. Svůj film pak můžete vyšperkovat pomocí různých témat, animací, vizuálních i zvukových efektů.

KineMaster lze také využít k přípravě prezentace fotografií, kterou oživíte efekty a doprovodnou hudbou. Výsledek pak lze sdílet na sociálních sítích.

Aplikace je k dispozici zdarma, nebo v placené variantě za bezmála 60 Kč, přičemž patrně nejzásadnějším důvodem, proč byste měli sáhnout do peněženky, je vkládání vodoznaku „Made with KineMaster“ do videa při exportu. Placená verze navíc jako bonus nabízí širší výběr témat.

Podporované formáty vstupních dat:

  • Video: MP4 (H.264 Baseline/Main/High Profile + AAC LC), 3GP (H.264 Baseline/Main/High Profile + AAC LC).
  • Zvuk: MP3, M4A, AAC.
  • Obrázky: JPG, PNG.
  • Nahrávání videa a zvuku v reálném čase.

Aplikaci KineMaster si ve verzi zdarma stáhlo přes padesát tisíc uživatelů. Zatím působí spokojeným dojmem, neboť známka v Obchodě Play je 4,2, v případě placené verze dokonce ještě o desetinku vyšší. 14 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším.

Jediným česky hodnotícím uživatelem byl v době vzniku tohoto článku Josef Beneš, který napsal: „Pokud budou přibývat funkce a efekty, tak jedna z nejlepších. A k tomu ještě podporu tabletu… a je vše OK ;-)“ Zach Klippenstein komentuje KineMaster slovy: „Je to bezpochyby nejlepší aplikace pro vytváření multimédií, jakou jsem na Androidu viděl. Vypadá jako něco, co byste očekávali spíše na zařízeních Apple, ale s uživatelským rozhraním Androidu.“

https://www.youtube.com/watch?v=I3qFTC4cCjs

KZrWRjef
KineMaster – Video Editor
Verze 2.1.30.3932.FREE
Velikost 14 MB
4.1+
 

Zdarma

 

56,82 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)