Čtečka otisků prstů: skvělá, nebo zbytečná? [víkendová hlasovačka]

ctecka_otisku_ico

Čtečka otisků prstů se pomalu ale jistě prosazuje v segmentu mobilních zařízení jako jeden z prvků zabezpečení. Dnešní senzory vynikají proti prvním generacím především vyšší rychlostí, přesností, spolehlivostí a jednodušším použitím.

Zpočátku bylo telefonů s touto výbavou jen minimum – namátkou jmenujme iPhone 6, Samsung Galaxy S6 či HTC One M9+. Postupem času se ale tato komponenta začala prosazovat i do dalších zařízení a dnes ji najdeme například v poslední Sony Xperia Z5, nebo nejnovějších Nexusech. V následujících letech očekáváme rozšíření čtečky otisků i do telefonů střední třídy.

Čtečku otisků prstů má například Samsung Galaxy S6 Čtečku otisků prstů má například Samsung Galaxy S6

K čemu vlastně je čtečka otisků prstů?

Jaké je praktické použití čtečky na zařízeních s Androidem? Primárně slouží jako způsob zabezpečení, především ji tedy použijete při odemykání displeje místo zadávání PINu, gesta, nebo detekce blízkosti zařízení, jako jsou chytré hodinky či prsten. Teoreticky je zabezpečení otiskem prstu mnohonásobně bezpečnější – PIN lze často odhadnout či odkoukat, gesto je mnohdy možné vyčíst z mastných otisků na obrazovce, nicméně získat stejný otisk, jaký má majitel zařízení, je standardními cestami nemožné. Zabezpečení mobilu tímto způsobem tedy má být citelně pohodlnější a bezpečnější variantou k dosavadním způsobům. Od konce října například podporuje ověření transakce otiskem prstu místo zadávání hesla mobilní Obchod Play (viz aktualita Placení za aplikace bude snazší, Obchod Play podporuje otisky prstu).

Android 6.0 Marshmallow má nativní podporu čtečky otisků prstů Android 6.0 Marshmallow má nativní podporu čtečky otisků prstů

Podívejme se ale na problematiku ze druhé strany – tedy trošku kritičtějším pohledem. Současné implementace snímačů otisků nejsou ještě úplně dokonalé. Ačkoli se designéři snaží zakomponovat tuto součástku a často z ní chtějí udělat designový prvek, na mnoha zařízeních působí čtečka jako „pěst na oko.“ Tuto problematiku by v budoucnu měla řešit integrace snímače do obrazovky, nicméně to už se pomalu dostáváme do říše představ a snění. Patrně nebude sporu o tom, že ačkoli někteří výrobci vymysleli poměrně důvtipná řešení, je v této oblasti pořád ještě co vylepšovat.

Dalším negativním faktorem je spolehlivost rozpoznávání otisků, která zatím rozhodně není stoprocentní. Redaktor serveru Android Police David Ruddock, který v červenci tohoto roku pořádal „hlasovačku“ na podobné téma, například tvrdí, že zatímco na iPadu funguje snímání a rozpoznání otisků asi na 90 %, v případě Samsungu Galaxy S6 odhadem jen ve třetině případů. Čtečka totiž vyžaduje přiložení prstu ve správném úhlu odpovídající částí prstu, jinak otisk vyhodnotí jako neplatný.

Čtečka otisků prstů: jak to vidíte vy?

Pojďme hlasovat a diskutovat! Při svém hlasování berte v úvahu současné dostupné technologie, nikoli budoucí implementace biometrických snímačů.

[gravityform id=“27″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

V diskuzi pod článkem se pak můžete podělit nejen o své názory na čtečky otisků prstů a jejich využitelnost a použitelnost obecně, ale třeba přidat i vlastní zkušenosti z praxe, pokud ji v telefonu již máte.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze chtěli znát váš názor na paměťové karty microSD v chytrých telefonech. Článek měl mezi našimi čtenáři velký ohlas, který se projevil také nadprůměrným počtem hlasů, jichž nakonec bylo více než 1500. To už je poměrně reprezentativní vzorek, na jehož základě se dají dělat nějaké závěry.

Ačkoli v diskuzích pod články jsou více slyšet ti, kteří považují paměťovou kartu za zbytečnost, hlasování ukázalo, že 85 % našich čtenářů toto příslušenství považuje přinejmenším za důležité. Konkrétně 35 % by si telefon bez podpory microSD karty nekoupilo, polovina hlasujících by se pak paměťové karty vzdala jedině za určitých okolností – zpravidla při dostatečné velikosti interní paměti.

Naopak desetina hlasujících tvrdí, že je pro ně microSD karta nepodstatná, 4 % ji pak považují za přežitek a vybírají si telefony bez podpory microSD. Pouze 1 % čtenářů nemělo na otázku jednoznačný názor.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)