Creative SoundBlaster EVO ZxR – bezdrátová sluchátka se spoustou chytrých funkcí (recenze)

Creative SoundBlaster EVO ZxR – cover

Do redakce se nám minulý týden podívala luxusní sluchátka od Creativu, která potěší dlouho dobou poslechu na jedno nabití, zabudovanou zvukovou kartou a v neposlední řadě – příjemným hudebním přednesem. Jsou vhodná jak pro poslech z telefonu, tak pro hraní her po připojení k počítači. Vítejte u recenze sluchátek Creative Sound Blaster EVO ZxR.

Creative EVO ZxR - obal

Balení, vzhled a zpracování

Sluchátka na vás ihned po rozbalení zapůsobí robustním dojmem. Po designové stránce jim není, co vytknout. Černo – červené barevné zpracování působí trochu agresivně, což se nám líbí. 50 mm měniče kolem sebe mají izolaci z kůže, která je příjemná na dotek a dobře padne na uši. Velikost hlavového mostu se dá nastavit po obou stranách, takže sedne každému.

Creative EVO ZxR - balení

Sluchátka rozhodně nepatří mezi nejlehčí, ale hmotnost je dobře rozložena, nijak zvlášť jsem ji nepociťoval. Na pravém měniči najdeme většinu ovládacích prvků – např. přepínání a pausování jednotlivých stop, ovládání hlasitosti, aktivování vestavěné zvukové karty,  aktivní potlačení okolního zvuku nebo funkci Talk Through. V balení najdeme opravdu luxusní obal, který perfektně poslouží pro uschovávání a přenášení sluchátek. Dále USB kabel a audio kabely, rozdvojku či adaptér, pro nabíjení ze zásuvky.

Creative EVO ZxR - obsah balení

Zvuk

To nejdůležitější na každých sluchátkách je jejich zvuk. Pravdou je, že názory na jeho kvalitu se mohou lišit podle osobních preferencí každého z nás. U EVA je zásadní vlastností vestavěná zvuková karta, která má za úkol vylepšit příchozí zvuk. Díky programu SoundBlaster central, který si stáhnete z Google Play, máte k dispozici nepřeberné množství nastavení finálního výstupu. K dispozici jsou profily pro poslech hudby, přehrávání filmů a hraní her. Ty dále můžete upravovat od nastavení basů po míru prostorovosti.

Creative SoundBlaster EVO ZxR - central

Nechybí ani ekvalizér. Dá se tak říct, že zvuk si každý ušije na míru. Sluchátka jsou osazena 50 mm měničem s rozsahem od 20 Hz po 20 000 Hz. Obecně zvuk vyniká kvalitními basy, střed a výšky také obstojí. Obdobu SoundBlaster central můžete nainstalovat i na PC či MAC. Abyste využili všechna zmíněná vylepšení, musíte mít zapnutou funkci SBX, která se stará o zapojení zvukové karty do procesu. V případě, že máte funkci vypnutou, zvuk není špatný, ale v opačném případě je mnohem lepší. Zvuk se pyšní i nastavitelnou prostorovostí. Sluchátka vám tak zprostředkují zážitek z poslechu reproduktorů v sestavě 7.1. Při poslechu hudby a sledování filmů mi přehnaná prostorovost sympatická není, naopak při hraní her se jedná o skvělou vlastnost.

Sound Blaster Central
Sound Blaster Central

Konektivita

Konektivita je velkou předností testovaných sluchátek. Můžou být připojeny drátově i bezdrátově. Bezdrátovou možnost využijete především při spolupráci s tabletem či mobilním telefonem. K připojení k počítači slouží USB kabel. Ten zastrčíte do připravené zdířky na pravém sluchátku. Musíme uznat, že kabel drží velmi pevně. Skoro jsem se při jeho vytahování bál, že sluchátkům něco provedu.  Zajímavé je především párování s mobilním telefonem, kdy kromě Bluetooth využijete i NFC. Sluchátka ho mají zabudované a pro spárování stačí pouze přiblížit obě zařízení k sobě. Velmi rychlé a praktické.

Creative EVO ZxR - bluetooth

Ke sluchátkům můžete naráz přes Bluetooth připojit dvě zařízení. To se hodí, pokud něco hrajete na tabletu, ale najednou vám zazvoní mobil. Hovor jednoduše přijmete. Pro úspěšné fungování s počítačem budete muset nainstalovat několik ovladačů, poté pojede vše jako po másle. Dodejme, že pro úspěšné nainstalování SoundBlaster central musí počítač disponovat operačním systémem Windows Vista či novějším. „XPéčka“ tedy nejsou podporována.

Přehled všech funkcí a vlastností

Creative do sluchátek Sound Blaster EVO ZxR zakomponoval pořádnou dávku různých funkcí. Pojďme se na ně podívat a zjistit, k čemu se hodí.

SBX – nejzásadnější funkce aktivující vestavěnou zvukovou kartu. Vylepšuje zvuk a dovoluje ho maximálně upravovat díky rozhraní SoundBlaster central.

ANC  (Active Noise Control) – tuto vlastnost využijete především v hlučném prostředí. Jejím cílem je aktivně potlačovat okolní rušivé elementy. Po provedení několika testů můžeme říct, že funguje. Nic není 100%, ale zvuky z okolí slabší jsou. Například pokud tlesknete, pustíte z reproduktorů hlasitou hudbu a podobně, sluchátka to do značné míry utlumí. Díky tomu můžeme nejen nerušeně poslouchat, zároveň můžeme šetřit náš sluch, protože nám postačí nižší hlasitost. Dobré je myslet i na nebezpečí spojená s touto výhodou. Například přeslechnutí blížícího se nebezpečí v podobě auta atd.

Creative EVO ZxR - zapnuto

TT (Talk Through) – pokud máte zapnutou funkci potlačování hluku a někdo na vás začne mluvit, pravděpodobně ho špatně uslyšíte.  V takovém případě nemusíte sluchátka sundavat, stačí stisknout tlačítko TT a díky dvěma zabudovaným mikrofonům se okolní zvuk začne reprodukovat přímo do sluchátek. Po dobu testování jsem funkci několikrát vyzkoušel a moc se mi zalíbila. Mikrofony jsou schopny „chytit“ zvuk z dostatečné vzdálenosti, kvalita je též na velmi dobré úrovni.

Crystal Voice – je technologie, která má vylepšit kvalitu výstupu z mikrofonu. Zároveň má za úkol potlačit okolní hluk a šum. Po vyzkoušení mohu potvrdit, že druhá strana byla s kvalitou mého mikrofonu velmi spokojena. Odhlučnění ruchů není zdaleka 100%, ale i v hlučném prostředí centra či ve větru na schodišti v metru jsme si stále dobře rozuměli.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Výdrž na baterie

Sluchátka můžete používat jak s drátem, tak bez něj. V druhé variantě je pak důležité, jak dlouho bez přísunu elektrické energie vydrží. Výrobce uvádí výdrž kolem 8 hodin. Nám se při nepříliš vysoké hlasitosti podařilo dosáhnout zhruba osmi a půl hodin. Při maximální hlasitosti to bylo méně. Nutno dodat, že vysokou hlasitost doporučujeme použít opravdu pouze pro vyzkoušení. Stávalo se nám, že sluchátka i na skoro nejnižším stupni hlasitosti hrála „o sto šest “ a někdy bychom ocenili jemnější odstupňování hlasitosti.

Cena a dostupnost

Sluchátka Creative Sound Blaster EVO ZxR patří jednoznačně do vyšší cenové hladiny. Vyloženě audiofilským sluchátkům nekonkurují, ale s cenou přesahující 6 000,- si je domů každý nepořídí. Dostupnost v ČR je bezproblémová, většina obchodů má sluchátka skladem, některé pak na objednání.

Hodnocení

Sluchátka EVO ZxR potěší kvalitním zpracováním, povedeným designem i dobrým zvukem. Ten zaručuje zabudovaná zvuková karta, která má v praxi na podaný výkon velký vliv. Zabudované funkce fungují velmi dobře, například aktivní potlačení zvuku je opravdu citelné. Kladně hodnotíme i dodávaný software Sound Blaster central, který vám umožní vyladit zvuk přesně podle vašeho gusta. Zajímavá je přítomnost funkce NFC pro rychlejší spárování s přenosnými zařízeními. Potěší i možnost připojit dva bluetooth přístroje naráz.

Pokud mám dbát na své osobní preference, sluchátka bych doporučil spíše na domácí poslech. Chodit s 50 mm měniči po městě, mi je, tak nějak, nepříjemné. Někdo na to může mít zcela jiný názor.

Vlastnost, která vám na tváři úsměv nevykouzlí, je cena. Ta bývá často tím nejpádnějším argumentem pro nebo proti koupi. Možná se neřadím do správné cílové skupiny, ale šest tisíc za sluchátka s mikrofonem mi přijde hodně.

+ Design a zpracování
+ Kvalitní zvuk
+Bezdrátový i drátový poslech
+Výdrž na baterie
+ SoundBlaster central
+ Zabudovaná zvuková karta a spousta chytrých funkcí
+ Luxusní obal pro přenášení

– Cena
– Větší rozměry – spíše pro domácí poslech
– Sound Blaster central nefunguje s Windows XP
– Odstupňování hlasitosti

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)