TOPlist

Creative Aurvana In-Ear 3 Plus: Povedené špunty pro náročné (recenze)

Creative Aurvana In-Ear 3 Plus

Je to již více než rok, co jsme se pustili do recenze luxusních sluchátek Aurvana In-Ear 2 Plus od Creative. Od té doby společnost vydala nástupce, kterého si dnes prověříme – jaká jsou sluchátka Creative Aurvana In-Ear 3 Plus?

Obsah recenze

Nadstandardní balení s textilním pouzdrem

O tom, že Creative Aurvana In-Ear 3 Plus nejsou levná sluchátka z pouťových atrakcí, nás má přesvědčit již samotné balení, které kromě sluchátek obsahuje ještě sadu vyměnitelných špuntů, přípravek k čištění sluchátek, redukci pro dvojí vstup a také šikovné textilní pouzdro. Díky němu lze sluchátka snadno přenášet bez rizika jejich poškození, na druhou stranu pro nošení v kapse se kvůli velikost příliš nehodí. Ale jako bonus – proč ne?

creative-aurvana-in-ear3-plus-obsah-baleni-3

Netradiční design s plastovým kabátkem

U druhé generace sluchátek jsme se trochu pozastavovali nad tím, že vypadají jako spousta jiných tuctových sluchátek. To se v případě Creative Aurvana In-Ear 3 Plus nestane, naopak jejich konstrukce a následné nošení vystupuje trochu ze zaběhlého standardu. Oproti druhé generaci velikost značně narostla a změnila se i ergonomie. Špunty do uší jsou nyní oproti zbytku sluchátka vychýleny o 45°, konstrukce navíc nabádá uživatele k vedení kabelu za uchem.

Mírným zklamáním tak mohou být snad jen použité materiály a nepříliš lákavá barva. Největší část sluchátek je z lesklého plastu, který si navíc pamatuje nejen otisky prstů, ale i další nečistoty.

creative-aurvana-in-ear3-plus-konstrukce-sluchatko

Chce to čas a zvyk. Pak sedí skvěle

I přes větší rozměry se povedlo výrobci udržet nízkou hmotnost 15 gramů. Nasazení sluchátek chce trochu zvyku a zpočátku většina uživatelů nebude vědět jak na to. Kabel sluchátek je navíc vhodné zavést za uchem, což je rovněž nezvyk – při pohybu hlavou kabel s textilním zpracováním může mírně šimrat. Celý tento proces chce trochu zvyku, odměnou je ale následně velký komfort při nošení a sluchátka nemají zároveň tendence vypadávat z uší.

V balení jsou navíc k dispozici další dvě velikosti gumových nástavců a jedna sada pěnových, což zaručí, že sluchátka Creative Aurvana In-Ear 3 Plus padnou do uší téměř všem. Změnu prodělal i kabel, který je nyní opatřen textilním zpracováním. Stejně jako u předchozí generace je vyroben z bezkyslíkaté mědi, což by mělo zlepšit jeho vlastnosti (praktické i zvukové).

Nechybí ani tradiční ovládání hlasitosti, které řešeno „hardwarově“. Je zde skutečně posuvník, kterým lze měnit hlasitost nezávisle na připojeném zařízení. Součástí je i tlačítko a mikrofon. Škoda jen, že je opět použit lacinější plast.

creative-aurvana-in-ear3-plus-konstrukce-sluchatko-5

Creative Labs Aurvana In-Ear3 Noise-Isolating Earphones Demo

Creative Labs Aurvana In-Ear3 Noise-Isolating Earphones Demo


Specifikace sluchátek Creative Aurvana In-Ear 3 Plus

  • Měniče: duální vyvážená kotva.
  • Frekvenční odezva: 10 Hz ~ 17 kHz.
  • Impedance: 28 ohm.
  • Citlivost (1kHz): 112 dB/mW.
  • Délka kabelu: 1,3 m, bezkyslíkový měděný kabel.
  • Připojení: 3,5mm, 4pólový pozlacený konektor ve tvaru L (CTIA).
  • Hmotnost: 15 gramů

[aps_product_sz id=“416167″]

Špičkový zvuk i pro náročnější

Konečně se dostáváme k tomu, co může oddělit špičková sluchátka od levných chrchlátek – ke kvalitě zvukového podání. Protože cena sluchátek překračuje hranici 3 tisíc korun, jsou nároky na sluchátka poměrně vysoké. Druhá generace dopadla velmi dobře, ta třetí se pak snaží kráčet ve stejných kolejích. Sluchátka disponují akustickou příčkou, která odděluje basy a výšky.

Creative Aurvana In-Ear 3 Plus zvukovým podáním nadchnou a nezklamou. Podání basů je velmi přesné a výrazné, nepotěší snad jen ty, kteří si na zvýraznění basů potrpí. Testovaný model nelze rozhodně označit jako přebasovaná sluchátka. Podání středů a výšek je přesné a z celkového podání sluchátek máme výborný pocit. Zde už bohužel budeme značně narážet na limity výstupu mobilních telefonů.

Pochválit rozhodně můžeme také izolaci okolního zvuku, která funguje velmi dobře. Trnem v oku se opět stává posuvník hlasitosti, při jehož změně dochází k frekvenčnímu posunu a změně charakteristiky hudby. Kvůli tomu se hodí maximálně tak pro krátkodobé utlumení hudby, protože pro využití plného potenciálu je vhodné ponechat hlasitost na maximu a regulovat ji ručně ve smartphonu. To není úplně ideální situace.

creative-aurvana-in-ear3-plus-konstrukce-sluchatko-2

Sluchátka, která ocení i nároční posluchači

Creative Aurvana In-Ear 3 Plus patří do rukou uživatelům, kteří si chtějí užít kvalitní zvuk a nebojí se za sluchátka utratit několik tisíc. Tento model se již prodává na českém trhu za cenu okolo 3,5 tisíce korun, což není zrovna málo.

Za tuto cenu se nám dostávají do rukou špičková sluchátka, která zaujmou především přesným podáním zvuku. Na netradiční konstrukci je potřeba trocha zvyku, odměnou je ale velmi pohodlné nošení a výborná izolace okolního zvuku. Potěší i bohaté balení s textilním pouzdrem pro snazší přenášení.

Mezi negativa opět musíme uvést posuvník hlasitosti, jehož myšlenka je sice výborná, bohužel zde dochází k frekvenčnímu posuvu a deformaci zvuku. Pro každodenní používání se tedy moc nehodí. U tak drahých sluchátek bychom možná ocenili i o něco atraktivnější materiály a jejich zpracování (zejména lesklá strana přitahuje otisky prstů a nečistoty).

Sluchátka jsou sama o sobě skvělá, v našem případě však stojíme nad rozhodnutím, zda se k mobilnímu telefonu taková sluchátka vyplatí. Rozdíl mezi druhou a třetí generaci při použití běžného smartphonu (Samsung Galaxy S6) není výrazně znatelný, cena však ano.

Závěrečný verdikt: I třetí generace sluchátek Creative Aurvana In-Ear ukázala své kvality. Pokud patříte mezi náročnější uživatele a rozhodujete se v cenové hladině okolo 3 tisíc korun, nákupem rozhodně chybu neuděláte. Pokud však plánujete používat sluchátka k mobilnímu telefonu, zvažte použití starší generace, která stále nabídne špičkový zvuk, navíc je o tisíc korun levnější.

Klady

+ Kvalitní zvuk s přesným podáním.
+ Pohodlné nošení.
+ Dobrá izolace okolního hluku.
+ Pouzdro v balení.

Zápory

– Dálkové ovládání s posuvníkem hlasitosti.
– Lesklý povrch.

Zaujala vás sluchátka Creative Aurvana In-Ear 3 Plus? Dali byste za sluchátka přes 3 tisíce korun?

Za zapůjčení děkujeme společnosti Creative.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)