CPU Spy: Využíváte výkon svého procesoru naplno?

cpu_spy_ico

Procesory dnešních chytrých telefonů dosahují (s ohledem na velikost zařízení) často až obludných výkonů, ke kterým dopomáhá i neustále rostoucí počet procesorových jader. Nejeden uživatel si tak, možná i právem, klade otázku, zda má tolik jader a taková rychlost vlastně význam, a ptá se, nakolik vlastně potřebuje takový výkon? Odpovědět může aplikace CPU Spy a její dva deriváty, kterým se podíváme na zoubek v krátké recenzi.

Co CPU Spy slibuje?

Popisek v Obchodě Play je stejně stručný a věcný, jako aplikace sama. Dle autora se jedná o nástroj zobrazující čas, který procesor tráví v různých pracovních frekvencích. Může tak pomoci například při diagnostice problémů s výdrží baterie, nebo při ladění nastavení přetaktování.

Jak CPU Spy funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 0.4.0 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Překvapila nás minimalistická velikost instalačního balíčku – pouhých 31 KB je na dnešní poměry takřka raritou.

Poslední aktualizace ze strany svého autora se nástroj dočkal v lednu roku 2013, čemuž také odpovídá grafické rozhraní, působící poněkud zastaralým dojmem. Samozřejmě bereme v potaz, že u takové aplikace jde především o nabízené funkce, nicméně modernější kabátek by CPU Spy nesporně slušel.

CPU Spy zobrazuje výčet všech možných pracovních frekvencí procesoru, čas, po který v nich jádra běžela, a procentuální zastoupení dané hodnoty. Na konci seznamu pak lze vyčíst, jak dlouho se zařízení nacházelo v režimu hlubokého spánku („deep sleep“) a celkovou dobu měření. K dispozici je také informace o verzi linuxového jádra.

V případě, že řešíte problém se spotřebou baterie, doporučujeme věnovat pozornost položce „deep sleep“ – jestliže zde jsou velmi nízké či dokonce nulové hodnoty, ačkoli jste zařízení téměř nepoužívali, s největší pravděpodobností je na vině nějaká aplikace, která zabraňuje zařízení v přechodu do režimu spánku.

V kontextové nabídce, situované pod tradiční ikonou v pravém horním rohu, najdete následující položky:

  • Refresh – aktualizace seznamu.
  • Reset Timers – vynuluje počítadla (vhodné například pokud chcete porovnat stav po odinstalaci nějaké aplikace).
  • Restore Timers – obnoví stav počítadel z předchozího stavu.

Na co je dobré se zaměřit? Díky možnosti sledovat čas, který procesor tráví v jednotlivých pracovních frekvencích, můžete snadno zjistit, v jakém procentu případů potřebujete vy nebo vaše zařízení maximální výkon. Může to být dobrý indikátor, zdali není čas probrat katalogy s nabídkou aktuálních modelů.

Resumé

Aplikace je velice jednoduchá a ve své podstatě nedělá nic jiného, než zobrazuje seznam pracovních frekvencí procesoru zařízení a čas, který na dané frekvenci procesor pracoval. Nástroj nic neanalyzuje, neopravuje, ani nedoporučuje – výstupy, závěry i případné další kroky jsou zcela v režii uživatele. CPU Spy si z Obchodu Play zatím stáhl více než milion uživatelů a průměrná známka 4,5 svědčí o jejich velké spokojenosti. Nástroj lze instalovat na zařízení s Androidem 2.1 a novějším.

K uživatelům, kteří aplikaci hodnotili pěti hvězdičkami, patří také Jaroslav Florián, který do komentáře napsal: „Přehledný a dělá to, co má K tomu nejde nic víc napsat, prostě fajn aplikace co vás informuje přesně o tom, co chcete. Vědět kdy vám běží „Deep sleep“ či jak máte vytížený procesor je užitečné!“

CPU Spy
CPU Spy

CPU Spy Plus – ještě o kousek dále

Jedinou výtkou k programu CPU Spy může být z našeho pohledu absence aktualizací, nicméně protože autor Brandon Valosek nechal otevřený zdrojový kód, netrvalo dlouho a aplikace se ujali další vývojáři – mimo jiné i Giuseppe Baglio, který připravil vylepšenou verzi CPU Spy Plus. Ačkoli se z názvu může zdát, že se jedná o placenou variantu, opak je pravdou – také CPU Spy Plus je zcela zdarma.

Tato verze přinesla navíc podporu dotekových gest, schopnost vynulovat či naopak obnovit počítadla při připojení USB kabelu a další statistiky.

Také tento nástroj zobrazuje časy, které procesor „tráví“ na jednotlivých pracovních frekvencích.

Z nových funkcí jmenujme:

Bohužel i tento vývojář velice záhy – konkrétně koncem května 2013 – vývoj aplikace ukončil, nicméně i tak můžeme konstatovat, že se nástroj jeho přičiněním posunul o další krůček vpřed.

Aplikaci si stáhlo více než sto tisíc uživatelů a její průměrné hodnocení je 4,6. Instalační balíček narostl na 697 KB a můžete ho použít na Androidu 2.1 a vyšším.

CPU Spy Plus
CPU Spy Plus

CPU Spy Reborn

Další alternativou s podobným způsobem prezentace informací o využití procesoru je CPU Spy Reborn Mirka Dimartina. Ten sice na jedné straně přináší modernější rozhraní, na straně druhé ale poněkud překvapuje požadavkem na přihlášení účtem Google s následným požadavkem na „seznámení se se základními profilovými informacemi a seznamem lidí ve vašich kruzích.“

Odmění se za to sice líbivějším vzhledem, nicméně proti CPU Spy Plus menšími možnostmi nastavení a méně podrobnostmi.

Program si stáhlo více než deset tisíc uživatelů a jeho hodnocení je 4,5. 1,1 MB velký program lze instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.0 a novějším.

CPU Spy Reborn
CPU Spy Reborn
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)