TOPlist

Hlasová asistentka Cortana pro Android přichází o funkci „Hey, Cortana“

Cortana – náhleďák

Cortana má být chytrou hlasovou asistentkou z dílny Microsoftu. Popravdě, funguje vcelku slušně, až na to, že jen v angličtině a že jako zdroj informací používá nativně vyhledávač Bing. Nejprve byla dostupná pouze pro Windows, ale po nějakém čase ji Microsoft oznámil i pro Android. Jenže instalační APK balíček mu utekl dříve než chtěl a rozšířil se natolik, že se Microsoft odhodlal ji do Obchodu Play nasadit co nejrychleji, ještě ve verzi beta. Nyní je již aplikace běžně dostupná a je možné ji stáhnout na většinu telefonů či tabletů.

cortana-android-082415

Stejně jako nativní hlasoví asistenti ostatních platforem slyší na nějaký konkrétní hlasový povel, i Cortana dosud slyšela na frázi „Hey, Cortana“. Nyní však byla možnost vyvolání hlasového zadávání pomocí vyslovené fráze odstraněna.

Cortana - odstranění funkce

Kam Cortana míří a čeho chce Microsoft docílit?

O důvodu odstranění se v tuto chvíli vedou zajímavé debaty. Možná Microsoft chce, aby bylo vyhledávání pomocí fráze exkluzivně dostupné pouze pro Windows 10. A možná tuto funkci odstranil, protože obsahovala příliš bugů. Ať tak či tak, dohady se vedou zejména kvůli jisté drobnosti. V novinkách o aktualizaci je totiž uvedeno, že funkce byla odstraněna pro americký trh. Sice by se mohlo zdát, že nás se to tedy netýká, ale opak je pravdou. Aby u nás Cortana na frázi slyšela, bylo nutné nastavit právě region US.

Pokud Microsoft věřil, že odstranění funkce je správný krok, tak se nejspíš spletl. Od vydání aktualizace se v Obchodě Play objevuje mnoho komentářů kritizujících tento krok. Také hodnocení aplikace šlo během pár hodin rapidně dolů.

Microsoft Cortana – Digital assistant
Microsoft Cortana – Digital assistant

V tuto chvíli se také spekuluje i o tom, že na tom má podíl společná práce na CyanogenMod verzi ROM se službami Microsoftu. Nikdo ale jistě neví, kam tímto krokem Microsoft míří. Oficiální vysvětlení zatím nebylo podáno a nejspíš již ani nebude. Nezbývá tedy než čekat, co se s Cortanou bude dít dál.

Zdroj: AP

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)