SSH klient ConnectBot: první aktualizace od roku 2015 přinesla Material Design

connectbot-aktualizace-material-design-ico

Takzvaní SSH („Secure Shell“) klienti se běžně používají pro připojení ke vzdáleným strojům, nejčastěji s operačními systémy Linux, UNIX a Mac. Pro Android existuje celá řada aplikací – například funkcemi „našlapaný“ JuiceSSH. Potřebám řady uživatelů ale naprosto postačují i jednodušší programy, ke kterým se řadí ConnectBot, o němž bude dneska řeč.

Až donedávna se mohlo zdát, že se autor o tuto aplikaci přestal starat. Poslední aktualizace na verzi s číslem 1.8.6 proběhla v srpnu 2015 a od té doby žádná další verze nevyšla. Teprve po roce a půl se v Obchodě Play objevil update na verzi 1.9.1, která přináší tolik potřebné změny.

Nejviditelnější novinkou je modernizace vzhledu dle standardu Material Designu. Aplikace byla v tomto ohledu prakticky zcela přepracována a působí tak svěžím a aktuálním dojmem. Vylepšena byla také práce se schránkou – konkrétně kopírování a vkládání. Další chvályhodnou změnou pak je přidání podpory komunikačního protokolu IPv6.

K čemu vám bude ConnectBot?

Co je SSH? S touto otázkou se obrátíme na Wikipedii, kde se dočteme: „SSH (Secure Shell) je v informatice označení pro program a zároveň pro zabezpečený komunikační protokol v počítačových sítích, které používají TCP/IP. SSH byl navržen jako náhrada za telnet a další nezabezpečené vzdálené shelly (rlogin, rsh apod.), které posílají heslo v nezabezpečené formě a umožňují tak jeho odposlechnutí při přenosu pomocí počítačové sítě. Šifrování přenášených dat, které SSH poskytuje, slouží k zabezpečení dat při přenosu přes nedůvěryhodnou síť, jako je například Internet.“

ConnectBot pak jeho autoři popisují jako jednoduchého, všestranného, open-source SSH klienta, který dokáže spravovat souběžná připojení k více hostitelům, vytvářet bezpečné tunely a podporuje kopírování/vkládání textu. Klient umožňuje připojení k SSH službám typicky UNIXových hostitelů.

Aplikaci ConnectBot můžete zdarma stáhnout z Obchodu Play. Dosud tak učinil více než milion uživatelů, průměrné hodnocení známkou 4,6 pak svědčí o jejich značné spokojenosti. Jen 2,5 MB velký instalační balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 2.3 a novějším. V případě zájmu se také můžete přihlásit k testování beta verze.

Používáte na Androidu nějakého SSH klienta?
ConnectBot
ConnectBot

Zdroje: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)