Technologie Clear Sight od Qualcommu: lepší fotky v horších podmínkách

qualcomm_clear_sight_ico

Výrobci mobilních telefonů stále častěji koketují s duálními fotoaparáty. Původně byly dva foťáky určené pro pořizování 3D snímků (tím se proslavilo hlavně HTC Evo 3D), později pro pořizování fotek s vyšší hloubkou ostrosti (HTC One M8 a další). Zatím poslední kousek LG V20 používá dva objektivy pro různé typy snímků. Také výrobce mobilních čipů Qualcomm se chce svézt na této vlně – představil technologii Clear Sight s novým způsobem zpracování snímků z duálních fotoaparátů.

Technologie Clear Sight je podporována v procesorech Snapdragon 820 a 821, konkrétně čipem Spectra ISP (Image Signal Processor). Používá jeden objektiv pro pořízení barevného snímku, druhý pak zachycuje obraz ve stupních šedi. Není to vlastně úplně nová myšlenka – podstata je v tom, že černo-bílý senzor nabízí větší výkon při nízkém osvětlení. Kombinací obrázků z obou senzorů vznikne fotografie s lepším dynamickým rozsahem, která obsahuje méně šumu a je celkově ostřejší. Výsledky jsou patrné zejména při focení ve zhoršených světelných podmínkách.

Takto Qualcomm vysvětluje svou technologii Clear Sight Takto Qualcomm vysvětluje svou technologii Clear Sight

Clear Sight: inspirace v lidském oku

Qualcomm tvrdí, že jeho technologie vlastně napodobuje funkci tyčinek a čípků v lidském oku. Tyčinky rozlišují pouze odstíny šedi, jsou citlivější na světlo a umožňují vidění za šera. Proti tomu čípky umožňují barevné vidění (modrá, zelená a červená), ale vyžadují dobře osvětlené prostředí. Novinka od Qualcommu spojuje výhody obou prvků, díky čemuž by měla produkovat obrázky s optimálním kontrastem a jasem.

Spectra ISP v čipu Qualcomm Snapdragon Spectra ISP v čipu Qualcomm Snapdragon

Telefon LG V20 bohužel technologii Clear Sight nepodporuje, protože jeho senzory mají nastaveny různé úhly snímání. „Nedívají“ se tedy na scénu stejně a jsou určeny ke snímání odlišných podmínek. Z aktuálních telefonů se pojetí nové technologie nejvíce blíží Huawei P9 se dvěma objektivy Leica, nicméně v tomto zařízení je použita vlastní proprietární technologie. Qualcomm neposkytl žádné příklady současných nebo připravovaných zařízení, která by Clear Sight měla umět. Z toho lze usuzovat, že prvních kousků se dočkáme až na začátku roku 2017.

Zdroje: androidpolice.com, qualcomm.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)