Čínské telefony – proč se vyhýbat neověřeným výrobcům?

Čínské-telefony-hlavní

Na našem portálu vám často doporučujeme nákup čínských telefonů, a to z jasného důvodu – Číňané dokážou vyrábět opravdu levná a přesto výkonná a konkurenceschopná zařízení. Nákup z Číny se ovšem ne vždy vyplatí, především pak v případech, kdy nakupujete telefony neznámých výrobců. V tomto článku si vypíšeme některé základní neduhy čínských telefonů, kvůli kterým byste si mohli nákup z Číny rozmyslet. V úvodu ještě musíme podotknout, že následující problémy se vyskytují hlavně u no-name telefonů, nikoliv u ověřených výrobců, jako je OnePlus, Xiaomi apod.

Čínské telefony neověřených výrobců a jejich problémy

Následující seznam možných komplikací se nemusí nutně vztahovat ke každému čínskému telefonu. Jedná se především o poznatky získané na základě našich zkušeností s čínskými telefony neznámých výrobců. Co vás tedy může po nákupu „číňana“ nemile překvapit?

Absence aktualizací

U telefonů neznámých čínských výrobců se většinou žádných aktualizací nedočkáme. Proto při koupi takovýchto telefonů musíte počítat s tím, že Android zůstane ve verzi, jaká byla v přístroji již při koupi. Čínský trh je ovšem v poslední době zaplaven smartphony, které pohání Android 5 Lollipop již v základu. Pokud vám tedy Lollipop bez příslibu dalších aktualizací stačí, nebude pro vás absence budoucích updatů příliš velký problém.

no update čínské telefony

Megapixely nejsou vše

Čínské telefony vás můžou obalamutit „úžasnou kvalitou“ fotografií díky fotoaparátům se 20 a více megapixely. Maximální rozlišení fotografie však nevypovídá takřka nic o výsledné kvalitě pořízených snímků. Zde záleží především na použitém čipu a optice. Rozlišení fotografie je navíc u většiny čínských telefonů interpolováno, tedy softwarově (uměle) navýšeno. Jestliže se tedy chystáte koupit nějakého číňana se skvělými papírovými vlastnostmi fotoaparátu, raději si nejprve zkuste vyhledat recenze telefonu, kde byste viděli výsledné snímky v praxi.

čínské telefony megapixely

Předinstalované čínské aplikace

V mnoha čínských telefonech můžete nalézt desítky předinstalovaných aplikací v čínštině. Stejně tak v aktuálně běžících procesech lze zpozorovat aktivní operace, u kterých kvůli čínskému jazyku nepoznáte, k čemu vlastně slouží (pokud tedy neovládáte čínštinu). Nechceme sice působit paranoidně, ovšem představa, že nás někdo skrze předinstalovanou čínskou aplikaci pozoruje předním fotoaparátem či sbírá naše ostatní data, je přinejmenším velmi nepříjemná.

čínské telefony spyware

Roční záruční lhůta

Při nákupu z Číny musíte mít na paměti, že záruční lhůta vašeho zařízení trvá pouze 1 rok. Vyřízení takovéto reklamace, během níž musíte telefon zaslat zpátky do Číny, se mnohdy dokáže pořádně protáhnout. Zajímá vás, jak probíhá reklamační proces u čínských telefonů? Pak si zkuste pročíst náš starší článek.

čínské telefony záruka

Problematická GPS

Asi to bude znít legračně, ale pokud se chystáte koupit čínský telefon se starším typem procesoru MediaTek, počítejte s tím, že funkčnost GPS je zhruba 50:50. U některých telefonů, se kterými jsme se v redakci setkali, nefungovala GPS vůbec. V jiných případech byla velmi nepřesná, a tudíž pro běžné navigování nepoužitelná.

čínské telefony GPS

Prodražení vlivem daně a poplatků za celní řízení

Tento bod příliš nesouvisí s vlastnostmi čínských telefonů jako takových, ale spíše s nečekaným nárůstem ceny při jejich nákupu. Kouknete se na čínský e-shop, vidíte telefon za 100 dolarů a mnete si přitom ruce? Pokud s nákupem z Číny nemáte zkušenosti, tak pravděpodobně ani nečekáte, že jakmile vám telefon dorazí domů, budete vyzvání k zaplacení všech poplatků. Ty zahrnují DPH, náklady za zastoupení v celním řízení a rovněž se můžou vyskytnout i náklady za uložení vaší zásilky. Výsledná cena pak může být o dost vyšší, než na první pohled působila.

čínské telefony DPH

Žádné alternativní systémy (ROM)

Čínské telefony neznámých výrobců nemají na XDA fórech či podobných webech s obdobnou problematikou téměř žádné zastoupení. Když vám u telefonu nebude vyhovovat systém a vy jej budete chtít vyměnit za jiný, pravděpodobně se vám to nepodaří, ledaže byste si ROM sami naprogramovali. Tato varianta zřejmě nepřipadá příliš v úvahu.

Nepříliš kvalitní dotyková vrstva

Další z problémů, s nímž se můžete u čínských telefonů setkat, je použití nepříliš kvalitního dotykového panelu. Dotyková vrstva pak může reagovat o dost hůře, než jsme zvyklí u telefonů zaběhlých výrobců.

Čínské telefony

Od koupi čínských telefonů neznámých značek vás samozřejmě nechceme odrazovat. Tento seznam pouze slouží jako shrnutí případných komplikací, se kterými se u těchto telefonů můžete setkat. Všechny zmiňované informace nelze brát jako dogma, proto ještě jednou upozorňujeme, že záleží na výrobci a pak také asi na vašem štěstí.

Setkali jste se s těmito, případně dalšími problémy u čínských telefonů?

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (75)