Chytrá pračka Xiaomi MiniJ: co bude umět a kolik má stát?

xiaomi_minij_ico

Portfolio čínského výrobce Xiaomi čítá poměrně širokou plejádu produktů. Kromě telefonů a tabletů, kterými se v naší čtenářské obci toto jméno prosadilo nejvíce, najdete v nabídce také čističku vzduchu, fitness náramky, power banky, notebooky, drony, lampičku, jízdní kolo, rýžovar či zubní kartáček. Co tu ještě nebylo? Co třeba chytrá pračka Xiaomi? Tu chystá spolu s výrobcem elektroniky MINIJ.

Pračka Xiaomi MiniJ se představuje

Už na první pohled je zřejmé, že pračka Xiaomi je menší než většina praček. Je totiž kompaktní a přenosná. V domácnosti s několika dětmi patrně neuspěje, ale v případě „singlů“ (zejména z řad geeků ;) ) má určitě šanci.

Začněme nejprve pohledem zájemce o bílou techniku. Jedná se o bubnovou pračku s předním plněním o rozměrech 50 x 63 x 41,5 centimetrů a váze 34 kilogramů. Buben má průměr 38 centimetrů a „unese“ až 2,8 kilogramů prádla. K jejímu ovládání slouží buď dotekový panel v horní části, nebo aplikace pro chytré telefony. Z hlediska spotřeby elektřiny a vody se prý může pochlubit „druhou nejlepší“ úrovní energetické účinnosti.

V útrobách najdeme invertor motor Amotec Kore DD s tlumiči nárazů SUSPA (stejný výrobce mimochodem dělá tlumiče pro Mercedes-Benz třídy E).

MiniJ podporuje několik režimů praní, dokáže zahřát vodu až na 95° C (při této teplotě se oblečení prakticky sterilizuje a zbaví se většiny patogenů) a zvládá taktéž sušení prádla. Při ždímání dosahuje až 700 otáček za minutu a generuje hluk 53 decibelů. V aplikaci pro chytré telefony bude možné vybrat některý ze 14 dostupných programů nebo provést vlastní nastavení pracího cyklu.

Pračku bude možné nastavit z aplikace Pračku bude možné nastavit z aplikace

Výroba ještě nezačala

Zasvěcenci tvrdí, že pračka Xiaomi MiniJ se bude prodávat pouze v Číně, což zatím nelze potvrdit, ani vyvrátit. O rozjezdu výroby firma rozhodne podobně, jako v případě projektu drona Mi Drone – formou crowdfundingové kampaně. Výroba tak začne až po dosažení určitého množství předběžných objednávek. Očekávaná cena pračky je 1499 čínských jüanů, což je v přepočtu asi 5 423 Kč.

Zdroje: hi-tech.mail.ru, mobiltelefon.ru, chezasite.com, thg.ru, xatakahome.com, home.mi.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)