Chromecast – malý a levný kolík, který učiní vaši televizi chytřejší (recenze)

chromecast

Chromecast – levný způsob, jak snadno a rychle přehrávat multimediální obsah z telefonu či notebooku na jakékoli televizi disponující HDMI portem. Řeči o tom, že Chromecast změní trh s chytrými televizory byly hodně slýchávány. Jak si ale poradí v praxi a co všechno svede? Vítejte u recenze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obsah balení

U tak levného zařízení bych nečekal nijak zvlášť pěkný obal, opak je ale pravdou. Chromecast vám dorazí zabalen v pěkné modro bílé krabičce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po otevření zde najdete samotný přístroj, prodlužovací HDMI kabel, síťový adaptér a napájecí USB kabel (u našeho modelu chyběl). Nechybí ani krátké informace o produktu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Připojení k televizi

Jak už zaznělo, Chromecast připojíte ke svému televizoru přes HDMI. V případě, že je kolem vašeho HDMI portu nedostatek místa, můžete využít přibalenou prodlužovačku, která je schopná Chromecast nasměrovat trochu jiným směrem. Zároveň má sloužit k zlepšení signálu Wi-Fi. Chytrý kolík si také nevystačí s napájením přes HDMI a tak ho zároveň budete muset pomocí USB kabelu napájet z USB portu na vaší televizi nebo ze sítě přes adaptér. Po připojení k televizi se na Chromecastu rozsvítí bílá ikonka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co se skrývá pod pokličkou?

Na internetu se dají najít i obrázky rozebraného Chromecastu. My jsme ho nerozebírali. Chromecast obsahuje procesor  Marwell SE3006-A1 (DE3005 SoC) běžící na frekvenci 1.2 GHz, grafiku Vivante GC1000 a Wi-Fi adaptér. Ten podporuje standardy 802.11 b/g/n. K dispozici má 512 MB RAM.

Chromecast - vnitřek

První spuštění

Chromecast se všemi ostatními zařízeními komunikuje skrz technologii Wi-Fi. Při nastavování tak připojíte notebook či telefon k síti, kterou Chromecast vytvoří a na stránce google.com/chromecast/setup provedete potřebná nastavení jako je zadání hesla pro vaši domácí Wi-Fi síť a podobně.

Chromecast - párování s notebookem 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastavení všeho podstatného je otázkou několika málo minut a poté je tento malý kolík připraven k použití. Aby vám telefon či tablet s Chromecastem fungoval, musíte skočit do Google Play pro aplikaci Chromecast. Ta po spuštění automaticky najde a spáruje dostupný Chromecast. U notebooku si stáhnete rozšíření pro Chrome, což vám dovolí streamovat do TV vaši aktuální záložku nebo nově, v experimentálním módu, i celou plochu.

Chromecast - nastavení

Google Home
Google Home

Funkce s telefonem a tabletem

Po spárování s mobilním telefonem či tabletem můžete na TV přehrávat videa z Youtube či poslouchat hudbu z Google Music. A to je všechno? Ano je, v současné době si nic jiného z mobilu nepustíte. Žádná aplikace třetí strany Chromecast nevyužije. Chcete si přehrát video z galerie? Bohužel. Do budoucna by měly přibýt funkce, které umožní Chromecast využít naplno. Služba Google Cast je zatím pouze ve verzi pro vývojáře a nám nezbývá, než čekat. Dodejme, že funkcí je víc, např. Netflix, ten ale v naší zemi není podporován.

Chromecast - párování

Funkce, které zatím jdou využívat, fungují dobře. Přehrávání na Youtube je snadné a intuitivní. Výhodou je, že při přehrávání může aplikace běžet na pozadí a vy můžete na telefonu dělat něco jiného. Telefon a tablet slouží při přehrávání z Youtube jako dálkové ovládání. Video stahuje a přehrává sám Chromecast.

Chromecast - připojování

Jak už zaznělo, Chromecast zatím dost hrubě nevyužívá svůj potenciál. Nejenom proto, byl krátce po uvedení na trh, rootnut. Google však bezpečnostní díru velmi rychle zalepil a tak je to dnes o hodně těžší a osobně jsem neuspěl. V Google Play také najdete pár aplikací, díky kterým by pole působnosti Chromecastu mělo být širší. S mým HTC One však ani jedna nefungovala a kýžený efekt se nedostavil. Pokud s tímto někdo máte zkušenosti, podělte se, prosím, s námi i s ostatními.

Funkce s notebookem

Funkce fungující s vaším notebookem má v zásadě dvě roviny. Jednou je streamování vaší aktuální záložky z prohlížeče Chrome, druhou je streamování celé plochy (experimentální fáze).

Chromecast - rozšíření Chrome

Obě funkce fungují obstojně. Oproti notebooku se obraz na televizi zobrazuje s menším zpožděním, není to však nic hrozného.  V nastavení lze upravit kvalitu zobrazení. V nabídce je 720p a 480p. Volit byste měli jak podle rychlosti vašeho notebooku, tak podle kvality signálu Wi-Fi. Obraz běží dobře do té doby, než se rozhodnete pouštět nějaké video, kromě podporovaného Youtube. V takovém případě zvuk běží v pořádku, ale video se kouskuje.

Chromecast - rozšíření

Díky funkci umožňující stream celé plochy může Chromecast dobře posloužit při nějaké prezentaci, kdy ji kontrolujete z notebooku a na televizi se přepínají jednotlivé „slajdy“. Efektní, bezdrátové a hlavně funkční.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dostupnost a cena

V zahraničí se cena pohybuje okolo 30 $, u nás je (jako vždy) vyšší. Chromecast seženete za cenu přesahující 1200 Kč. Důležité ale je, že s dostupností to není špatné a seženete ho i oficiální cestou.

Resumé

Chromecast ve mně vyvolal mírné zklamání. Spousta promarněného potenciálu se nedá jen tak přehlédnout. Sice to vypadá, že v budoucnu bude lépe a vývojáři chystají spoustu užitečných nástrojů k tomuto zařízení, ale v současné době jsou funkce chytrého kolíku dosti omezené. Na druhou stranu, pokud doma nemáte chytrou televizi, která by funkce, co Chromecast má, obstarala, může se jednat o zajímavé a levné řešení. Vlastníkům chytrých televizí tento chytrý kolík přinese akorát snadný způsob, jak zrcadlit plochu z notebooku.

Za zapůjčení přístroje děkujeme společnosti Inmite.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)