Chromebit: Levný miniaturní „počítač“ s Chrome OS. Zatopí Mini PC s Androidem?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Před několika měsíci jsme vás informovali o plánech společností Google a Asus, které v té době pracovaly na chytrém „kolíku“, jenž učiní vaši televizi skutečně chytrou, a to díky operačnímu systému Chrome OS. Tato hračička nazvaná Chromebit se měla prodávat za cenu nižší než je 100 dolarů, což se nyní potvrdilo jako skutečnost. Pokud vám námi dříve prezentované informace unikly, můžete si je přečíst níže.

chromebit 1

Chromecast je sice super věcička, nicméně nenabídne tolik volnosti, jakou by si náročnější Android uživatel představoval. Nově představený mini PC, na kterém spolupracovaly společnosti Google a Asus, pak poskytne ideální řešení, jak učinit vaši televizi skutečně chytrou. Mini počítače v podobě HDMI „kolíků“ a operačními systémy jako Linux, Windows či Android (Rikomagic) již známe.

Co byste ovšem řekli na takový Chrome OS? Právě tento operační systém nabídne novinka nazvaná Chromebit. Ta ke své funkčnosti vyžaduje HDMI port a microUSB napájení (stejně jako u Chromecastu). Co se týče hardwaru, Chromebit v sobě ukrývá ARM procesor RK3288 s 2 GB operační paměti RAM. V hardwarové výbavě dále nechybí 16GB interní úložiště, Wi-Fi, Bluetooth, a USB 2.0 port pro připojení myši, klávesnice apod. Chromebit můžete kromě televizí připojit i k monitorům, čímž si téměř okamžitě vytvoříte fungující PC s Chrome OS. Tato šikovná věcička se začne prodávat již v létě za cenu nižší než 100 dolarů.

chromebit 2

Tak za kolik si tedy budeme moct Chrombit koupit? Cena je stanovena na  85 dolarů, což je v přepočtu zhruba 2 000 Kč. Zařízení bude ve velmi brzké době dostupné v několika zahraničních internetových obchodech, jako například Amazon.

Zdroj: AndroidAuthority.com

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)