Chrome Remote Desktop: vzdálený přístup z Androidu na počítač

chrome_remote_ico

Google uvolnil do Obchodu Play aplikaci Chrome Remote Desktop pro zařízení s Androidem 4.0 a vyšším, která umožňuje vzdálený přístup z telefonu nebo tabletu na desktop.

Chrome Remote Desktop: vzdálený přístup z Androidu na počítač Chrome Remote Desktop: vzdálený přístup z Androidu na počítač

Chrome Remote Desktop na počítači

Princip fungování je poměrně jednoduchý a zvládne ho i průměrně zdatný uživatel: na počítači, ke kterému chceme přistupovat, je nejprve do prohlížeče Chrome nutné nainstalovat doplněk Vzdálená plocha Chrome. Nutno podotknout, že jde o poměrně mohutný balík, velký bezmála 24 MB. Po prvním spuštění budete muset aplikaci autorizovat.

Doplněk Vzdálená plocha Chrome je nutné autorizovat Doplněk Vzdálená plocha Chrome je nutné autorizovat

Doplněk Vzdálená plocha Chrome je nutné autorizovat Doplněk Vzdálená plocha Chrome je nutné autorizovat

Pak se již ocitnete v uživatelském rozhraní doplňku. Zde v sekci Mé počítače klepnete na tlačítko Povolit vzdálená připojení a zadáte přinejmenším šestimístný PIN. Tím je PC připraveno pro vzdálená připojení.

Přinejmenším šestimístný PIN Přinejmenším šestimístný PIN

Chrome Remote Desktop na tabletu/telefonu

Na tablet či telefon nainstalujete aplikaci Chrome Remote Desktop, která je k dispozici zdarma a lze ji instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a novějším. Po spuštění by se v seznamu měly objevit všechny počítače, ke kterým můžete z telefonu nebo tabletu vzdáleně přistupovat (přístup je vázán na účet Google).

Načítání seznamu počítačů Načítání seznamu počítačů

Načítání seznamu počítačů Načítání seznamu počítačů

Načítání seznamu počítačů Načítání seznamu počítačů

Funkce vzdáleného přístupu odpovídají schopnostem VNC – aplikace tedy přenáší obraz, reprodukuje pohyb myši, přenáší klepnutí (jedním prstem=levé tlačítko, dvěma prsty= pravé tlačítko), na dálku lze psát na klávesnici i odeslat klávesovou zkratku Ctrl+Alt+Delete. Neumí ale například přenášet soubory nebo jakýmkoli způsobem komunikovat. Pozitivním faktem je, že Chrome Remote Desktop funguje i v případech, kdy telefon/tablet a počítač nejsou ve stejné síti. Není tak problém připojit se například odkudkoli z terénu na pracovní nebo domácí počítač.

Aplikaci pro Android si v tuto chvíli stáhly řádově jen tisícovky uživatelů, přičemž průměrná známka v Obchodě Play je zatím 4,5 z 5 možných. Instalační balíček je velký 2,1 MB a jak již zaznělo, použít ho můžete na Androidu 4.0 a vyšším.

Možnosti vzdáleného přístupu Možnosti vzdáleného přístupu

Dosavadní reakce jsou veskrze pozitivní – Tomáš Valůšek považuje tento program za jednoduchý, plně použitelný a intuitivní, Včelda CZ konstatuje: „Neseká se! Dal bych 12 bodů z 10 :)“. Na druhé straně Jan Kaláb kritizuje údajnou nefunkčnost s Linuxem a Vladislav Jahoda na Windows XP zaznamenal pád systému s následnou nutností obnovení (zde se ale patrně jednalo o problém s konkrétní konfigurací, neboť v redakci jsme testovali taktéž na Windows XP a vše proběhlo bez problémů).

Další informace najdete na oficiální stránce podpory Aplikace Vzdálená plocha Chrome.

Chrome Remote Desktop
Chrome Remote Desktop

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)