TOPlist

Chrome Canary: vyzkoušíte experimentální verzi prohlížeče?

chrome_canary_ico

Chrome Canary je velmi raná vývojová verze webového prohlížeče Chrome. Teprve když se novinky osvědčí, putují do sestavení označovaného jako „Dev.“ Pak následuje „Beta“ a nakonec vydání stabilní verze. Je tedy zřejmé, že v Canary najdete nové funkce a vlastnosti až o několik týdnů dříve. Jak už to bývá, všechno má své „ale“. V tomto případě je nutné počítat s chybami, nestabilitou a pády aplikace. Důvod je prostý: sestavení Canary je kompilováno z posledního kódu automaticky každý všední den. Nedochází k žádnému jeho testování a autoři negarantují plnou funkčnost.

Až dosud byly pro Android dostupné tyto verze:

Co Chrome Canary nabídne?

Rané testovací sestavení Canary, přinášející aktuálně verzi 56.0.2894.0, bylo až dosud k dispozici jen pro Windows a Mac. Od včerejšího dne mohou uživatelé instalovat Chrome Canary na telefony a tablety s Androidem 4.1 a novějším. Instalační balíček je velký 44 MB a v Obchodě Play si po více než 500 staženích drží velmi pěknou známku 4,8.

Google přímo v oficiálním popisku upozorňuje, že jde o experimentální verzi, která nebyla otestována. Dodává, že občas může být nestabilní nebo zcela přestat fungovat. Z těchto důvodů je doporučena pouze vývojářům a pokročilým uživatelům. Aktualizace mají být vydávány každý všední den (časem i o víkendu), proto je vhodné provádět je výhradně přes Wi-Fi. Lákavým faktem je, že tento build často obsahuje řadu nových funkcí, vylepšení a opravy chyb. Některé se přitom nakonec ani nemusí objevit ve finální verzi.

Proti testovací verzi Dev nenabízí Canary žádné znatelné změny, ale v budoucnu bude toto sestavení první, které nabídne nové funkce, vlastnosti a schopnosti.

Chrome Canary (Unstable)
Chrome Canary (Unstable)

Co říkáte na možnost otestovat o čtyři generace novější verzi prohlížeče Chrome? Půjdete do toho? Pokud ano, přijďte se do komentářů podělit o nabyté zkušenosti!

Zdroje: androidpolice.com, blog.chromium.org, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)