Changhong H1: telefon, který změří cukr a cholesterol v krvi

changhong-h1_ico

Čínský výrobce elektroniky Changhong (Sichuan Changhong Electric Co.), který se zabývá například výrobou klimatizací a chladniček, připravil vskutku unikátní chytrý telefon H1. Z vnějšího pohledu zejména zadní částí připomíná iPhone 6, proti kterému ale nabízí například schopnost měřit hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Měření se provádí pomocí integrovaných pokročilých senzorů a vysoce přesného elektrochemického čipu, které umožnily výrobci získat příslušnou licenci, díky níž může být Changhong H1 klasifikován jako zdravotnické zařízení. V zařízení je otevřená štěrbina, kam se vkládá testovací proužek s kapkou krve. Speciální čip a software pak provádí analýzu pro stanovení obsahu glukózy, cholesterolu a lipidů.

Shromážděná data jsou nejen ukládána a analyzována speciální aplikací, ale také systematicky odesílána týmu kvalifikovaných lékařů, kteří je vyhodnocují a vydávají doporučení. Záloha do cloudového úložiště navíc umožňuje načtení data v jiném zařízení. Uvedené funkce jistě ocení uživatelé, kteří z nějakého důvodu musí sledovat hladinu svého krevního cukru a cholesterolu.

Z hlediska technických parametrů se jedná spíše o průměrný mobil s poměrně velkou baterií o kapacitě 3000 mAh. K zobrazování a ovládání je k dispozici displej s úhlopříčkou pět palců. Srdcem telefonu Changhong H1 je čtyřjádrový procesor MediaTek MT6732 na 1,5 GHz, kterému sekundují 2 GB operační paměti a 16GB interní úložiště. K dispozici je také fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a 2Mpx přední kamera. Jako operační systém je nainstalován postarší Android 4.4 KitKat.

Na domácím trhu se telefon má začít prodávat v průběhu června za cenu 1299 čínských jüanů, což je v přepočtu (bez daní) asi 5 400 Kč. O případné dostupnosti v ostatních zemích nejsou v tuto chvíli žádné informace.

Zdroje: Cheza Site, Gizmo China, Sotovnik.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)