Changelog Droid: Aktualizace aplikací pod kontrolou

changelog-droid-ico

Changelog Droid je nástroj pro uživatele, kteří chtějí mít přehled nad tím, co se děje v jejich telefonu či tabletu. Základní funkcí je podání detailních informací o všech provedených změnách, ke kterým došlo aktualizací nainstalovaných aplikací. Na jednom místě tak získáte přehled o všech vylepšeních a nových funkcích, díky čemuž můžete ušetřit čas, který byste jinak museli věnovat pracnému hledání těchto informací pro každý program zvlášť v Obchodě Play. Changelog Droid sám stáhne všechny důležité informace z Obchodu Play a zobrazí změny v posledních verzích aplikací, včetně čísla verze, přehledu opravených chyb, nově přidaných funkcí, data vydání, jakož i další údaje.

Changelog Droid zobrazuje všechny nainstalované aplikace v seznamu seřazené podle data poslední aktualizace. Když aplikaci spustíte, postupně načte informace o všech změnách provedených v každé konkrétní aplikaci, a zobrazí je spolu s dalšími informacemi. Pro rychlejší start se na začátku načte seznam s omezeným počtem aplikací, další se pak načítají při posunu dolů.

Je důležité upozornit, že aplikace není určena k tomu, aby prováděla aktualizace – jedná se skutečně jen o výpis novinek a změn v posledních verzích.

Prostředí programu je od verze 3.0 ve stylu Holo UI, takže po designové stránce výborně zapadne do Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Aplikace ale funguje dobře i na starších verzích od Androidu 2.0 výše.

Aplikace má čtyři záložky, mezi kterými budete přepínat horizontálním posunem. Po spuštění se jako první načte sekce Latest changes, obsahující již zmíněný seznam aktualizovaných programů, seřazený od nejnovějších ke starším.

Seznam aktualizovaných programů, seřazený od nejnovějších ke starším.

Seznam aktualizovaných programů, seřazený od nejnovějších ke starším.

Tapnutím na vybranou aplikaci vyvoláte plovoucí menu s nabídkou:

  • Open – spuštění programu.
  • Version history – historie aktualizací.
  • Play Store – otevření stránky programu v Obchodě Play.
  • Info – informace o aplikaci; jedná se o podrobnosti k programu, ke kterým se jinak dostanete přes Nastavení-Aplikace-Správa aplikací.
  • Uninstall – odinstalace programu.
  • Skip – vyřazení aplikace ze seznamu – v takovém případě Changelog Droid nebude nabízet další aktualizace.
  • Share – možnost odeslání informací o novinkách v poslední verzi, včetně odkazu na Obchod Play, skrze další aplikace (např. e-mailem, na sociální sítě apod.).
Tapnutím na vybranou aplikaci vyvoláte plovoucí menu.

Tapnutím na vybranou aplikaci vyvoláte plovoucí menu.

Posunete-li se o jednu záložku vlevo, dostanete se do sekce Updates, kde se zobrazují informace o aktualizacích, které ještě nemáte nainstalované. Snadno tak ještě před provedením updatu zjistíte, co vám nové verze přinesou. Hledání aktualizací vyvoláte přes [Menu]-Check for Updates. V tomto přehledu je kromě data a podrobností, jaké novinky poslední verze přináší, uvedeno také číslo verze, kterou máte nainstalovanou, a která je dostupná online. Škoda, že z této nabídky není možné programy rovnou aktualizovat.

V sekci Updates se zobrazují informace o ještě nenainstalovaných aktualizacích.

V sekci Updates se zobrazují informace o ještě nenainstalovaných aktualizacích.

O záložku vpravo je sekce All apps, kde jsou programy seřazené abecedně podle svého názvu, a u každého jsou vypsány novinky, jež přinesla nebo přináší poslední aktualizace.

V sekci All apps jsou programy seřazené abecedně podle svého názvu.

V sekci All apps jsou programy seřazené abecedně podle svého názvu.

Zcela vpravo je pak poslední záložka Blacklist, kde najdete programy, u kterých nechcete být informováni o změnách v posledních verzích či dostupných aktualizacích.

Seznam aplikací, u kterých nechcete být informováni o změnách v posledních verzích či dostupných aktualizacích.

Seznam aplikací, u kterých nechcete být informováni o změnách v posledních verzích či dostupných aktualizacích.

V nastavení můžete určit minimální počet aplikací, které budou zobrazeny v seznamu, nebo počet dní, během kterých byly programy aktualizovány. Abyste nemuseli myslet na spuštění Changelog Droidu po každé instalaci nového programu, či po aktualizacích, je možné se nechat upozorňovat na změny oznámením v notifikační liště.

Je možné se nechat upozorňovat na změny oznámením v notifikační liště.

Je možné se nechat upozorňovat na změny oznámením v notifikační liště.

Upozornění se přitom může objevit volitelně při instalaci aplikace, jen při aktualizaci, nebo když je dostupný nějaký update. Dále je možné skrývat systémové aplikace a zvolit, která ze záložek bude nastavena jako výchozí.

Je možné skrývat systémové aplikace a zvolit, která ze záložek bude nastavena jako výchozí

Je možné skrývat systémové aplikace a zvolit, která ze záložek bude nastavena jako výchozí

Dále lze zapnout kontrolu aktualizací při spuštění Changelog Droidu, takže ji nebudete muset vyvolávat přes menu, nebo periodickou kontrolu na pozadí v zadaném intervalu od 1 do 48 hodin. Nechybí ani možnost určit, že ke kontrole bude docházet jedině tehdy, je-li zařízení připojeno k Internetu přes Wi-Fi.

Lze nastavit kontrolu aktualizací při spuštění nebo ve zvoleném intervalu.

Lze nastavit kontrolu aktualizací při spuštění nebo ve zvoleném intervalu.

Poměrně přesnou představu o tom, co Changelog Droid nabízí, si můžete udělat z následujících videí.

Changelog Droid

Changelog Droid

Introducing: Changelog Droid 3.1

Introducing: Changelog Droid 3.1

Shrňme si tedy klíčové vlastnosti jak je popisuje autor:

  • Oznámení dostupnosti nových aktualizací, manuální kontrola aktualizací.
  • Stahování seznamu všech provedených změn přímo z Obchodu Play.
  • Šetří datové přenosy tím, že stahuje pouze popisy změn posledních aktualizovaných aplikací, další načítá až při posouvání seznamem.
  • Ukládání seznamu změn do vyrovnávací paměti pro vyšší rychlost načtení při příštím spuštění.
  • Blacklist pro aplikace, které nechcete aktualizovat.
  • Vyhledávání v aplikacích přes [Menu]-Search, nebo dlouhým stiskem tlačítka Menu.

Z pohledu uživatelů jde o užitečný program, díky kterému nemusí procházet v Obchodě Play jednu aplikaci po druhé, aby zjistili, jaké novinky přináší poslední verze jejich oblíbených programů. HonZuna například hodnotil čtyřmi hvězdičkami a Changelog Droid popsal slovy: „Opravdu šikovná aplikace pro orientaci v changelogu aplikací a ke kontrole aktuálnosti aplikací. Jen doufám, že vývoj bude pokračovat.“ Vyskytují se ale i kritické ohlasy – například Shawn kritizuje náhodné restarty po zapnutí automatické kontroly aktualizací na Galaxy Nexusu s Androidem 4.0.4. Dříve také nebylo možné používat tento program na zařízeních bez Android ID, nicméně tento nedostatek již autor eliminoval implementací funkce Intense Check, kterou můžete aktivovat v nastavení. V takovém případě je ale nutné počítat s výrazně pomalejším vyhledáváním a stahováním příslušných informací z Obchodu Play.

Celkové hodnocení známkou 4,4 v případě verze zdarma a 4,6 u prémiové verze jen potvrzuje užitečnost této aplikace.

Changelog Droid je šikovná malá aplikace pro všechny uživatele, kteří chtějí vědět o všech změnách a nových funkcích, které jim mohou nabídnout jejich oblíbené aplikace. Zbývá jen dodat, že program je dostupný ve dvou verzích: zdarma (sponzorovaná reklamou) a Premium (za necelých 40 Kč bez reklam a s podporou grafických témat).

0d90464f2802683ce7d9b5a936330dcf?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)