TOPlist

Cardboard Camera: nafoťte si sami virtuální realitu pro 3D brýle

Cardboard-Camera_ico

Majitelé patrně nejlevnějšího dostupného systému pro virtuální realitu Google Cardboard jistě potvrdí, že pro tyto 3D brýle existuje překvapivě široká škála obsahu (viz například článek Daniela Macha 5 aplikací pro Google CardBoard, které byste měli vyzkoušet). Bohužel až dosud nebylo mnoho cest, jak si uživatel mohl vytvořit svůj vlastní obsah. Změnit to má aplikace Cardboard Camera, s jejíž pomocí můžete například pořizovat prostorové panoramatické fotky ze své dovolené, akce nebo zajímavého místa. S Google Cardboard se pak můžete virtuálně vrátit na úžasné výlety do vzdálených míst a zažít pocit, že jste skutečně tam.

Co Cardboard Camera umí?

Nová aplikace z dílny Google umí pořídit sérii fotek a automaticky je připraví pro stereoskopické 3D brýle. K pořizování snímků tedy Cardboard potřebovat nebudete, k jejich prohlížení byste ho však mít měli. Aplikace navíc zachytává úryvek okolních zvuků, takže při prohlížení budete moci vychutnat atmosféru místa dalším smyslem.

Simulace 3D efektu Simulace 3D efektu

Aplikace provede uživatele celým procesem, během kterého jsou pořízeny fotografie, z nichž je následně sestavena celá scéna. Stačí jen stát na místě a otáčet zařízením dokola. Fotoaparát postupně získá několik záběrů, Cardboard Camera z nich poté sestaví výsledný 3D obrázek, který si můžete prohlédnout přímo ve stylizované galerii. Snímky lze pochopitelně prohlížet i na obrazovce, nicméně k prostorovému zážitku je nutné umístit telefon do zařízení kompatibilního s Google Cardboard. Obrazovka se následně přepne do stereoskopického režimu, v němž lze procházet a prohlížet pořízené fotografie.

Google jako hlavní vlastnosti a funkce aplikace Cardboard Camera jmenuje:

  • Pořizujte nádherné prostorové panoramatické fotky se zvukem, které můžete prohlížet a poslouchat ve VR.
  • Hned po stažení aplikace můžete začít okamžitě pořizovat fotky. Nepotřebujete žádné přihlášení ani účet.
  • Zobrazení fotografií ve virtuální realitě pomocí Google Cardboard.

Proč zkusit aplikaci Cardboard Camera?

Fotografie pro virtuální realitu jsou trojrozměrná panoramata s mírně odlišnými pohledy pro každé oko, takže objekty, jež jsou ve skutečnosti blízko, vypadají blízké i na snímku, zatímco vzdálené působí dalekým dojmem. V příslušných brýlích se můžete rozhlížet kolem sebe a zkoumat obraz ve všech směrech. Navíc lze poslouchat zvuk, získaný během pořizování snímku, který podtrhne atmosféru místa. Rámcovou představu si můžete udělat z následující animace (přehrávání se spustí po klepnutí na obrázek).

Jak funguje Cardboard Camera? Jak funguje prohlížení obrázků pořízených v Cardboard Camera?

S programem Cardboard Camera si prostě můžete vytvořit svůj vlastní zážitek ve virtuální realitě. Můžete se tak vrátit na vrchol kopce či hory, odkud bylo k vidění nádherné panorama, do ZOO, kde jste viděli (a slyšeli) zajímavé živočichy, nebo na svůj narozeninový večírek.

Aplikace Cardboard Camera je ke stažení zdarma pro zařízení s Androidem 4.4 a novějším. Od včerejšího večera zaznamenala již více než tisíc stažení a její průměrné známka je 4,7. Instalační balíček je velký 33 MB.

Cardboard Camera
Cardboard Camera

Zdroje: Android Police, Android Central, Google Official Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)