TOPlist

Aplikace Calcu: kalkulačka podle vašich představ a zdarma

calcu_ico

Nestačí či nelíbí se vám výchozí kalkulačka, kterou vybavil váš telefon jeho výrobce? V Obchodě Play naleznete celou řadu alternativ, ale my se dnes krátce podíváme na jednu, která v oficiálním repozitáři ještě není. Jmenuje se Calcu a její autoři ji sami označují jako „nejhezčí a výkonnou kalkulačku“.

Co slibuje?

V diskuzním fóru na XDA Developers autoři vyzdvihují především následující vlastnosti:

  • Krásné a intuitivní uživatelské rozhraní s ovládáním gesty.
  • Velice rychlá.
  • Nikdy se neztratíte ve výpočtu díky průběžnému zobrazování zadávaného příkladu.
  • Přejetím po klávesnici přepnete na další rozložení, obsahující tlačítka pro pokročilé operace, vědecké výpočty a uživatelem definovatelné funkce a konstanty.
  • Možnost prohlížení historie výpočtu tažením klávesnice směrem dolů.
  • Jednoduché sdílení výsledků skrze další aplikace z historie výsledků.
  • Dvanáct stylových témat.

Jak funguje v praxi?

Instalační balíček budete muset stáhnout z příslušného vlákna diskuzního fóra XDA, což také znamená nutnost mít povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů (tuto možnost můžete aktivovat v systémovém nastavení v sekci Zabezpečení-Povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů). Autoři zatím své dílko nepublikovali v Obchodě Play s jednoduchým zdůvodněním, že nejprve hodlají program důkladně otestovat. My jsme si na redakční telefon nainstalovali verzi s číslem 1.0.1 ze 14. února tohoto roku, přičemž instalační balíček byl malý pouze 795 kB. Příjemným překvapením bylo zjištění, že je program prakticky kompletně lokalizován do češtiny – do systému se tedy nainstaluje jako Kalkulátor.

Po prvním spuštění se uživatele ujme průvodce, který mu vysvětlí některé základní principy ovládání gesty:

  • Tahem dolů z pole s výsledkem zobrazíte historii výpočtu.
  • Tahem nahoru z klávesnice vyvoláte další tlačítka.
  • Dlouhým tapnutím na výsledek ho zkopírujete do schránky a můžete přenést do dalších aplikací.

Průběžné zobrazení výpočtu Průběžné zobrazení výpočtu

Základní podoba kalkulačky připomíná nativní kalkulátor z čistého Androidu, jen v trochu barevnějším provedení. Horní část, jak je u kalkulaček zvykem, zabírá displej s výsledkem a mezivýsledkem. Po pravé straně je sloupec modře nadepsaných tlačítek pro základní aritmetické operace (dělení, násobení, odečítání, sčítání a „rovná se“), horní řada pak obsahuje oranžová tlačítka pro vstup do nastavení, mazání posledního čísla a „nulování“ kalkulačky. Řádek pod tím jsou procenta a závorky. Máme tedy před sebou víceméně standardní kalkulátor se základními funkcemi, a vy se možná chcete zeptat, proč o něm vlastně vůbec píšeme. Jednoduše proto, že tím ještě zdaleka nekončí všechny jeho možnosti a schopnosti.

Vytažením klávesnice se zobrazí další rozložení, obsahující tlačítka pro:

  • Goniometrické funkce (sin, cos, tan, sin-1, cos-1, tan-1).
  • Mocniny (xy).
  • Faktoriál (x!).
  • Logaritmické funkce (log, ln, e).
  • Konstanta Π.

Vytažením klávesnice se zobrazí další rozložení Vytažením klávesnice se zobrazí další rozložení

Volné pozice na uživatelská tlačítka Volné pozice na uživatelská tlačítka

Uživatel může definovat konstantu nebo operátor Uživatel může definovat konstantu nebo operátor

Dalším povytažením klávesnice směrem nahoru zpřístupníte celkem dvanáct volných pozic, na které si můžete umístit vlastní tlačítka. Vybírat můžete z 26 operátorů (odmocniny, mocniny, absolutní hodnoty, …), případně si na tlačítko uložit vlastní číselnou konstantu.

Možnosti nastavení

Podívejme se nyní, co najdete pod tlačítkem pro nastavení. Možnosti jsou uspořádány do čtyř sekcí, mezi nimiž se přepíná horizontálním posunem, jak jsme již z aplikací ve stylu Holo UI zvyklí.

Na první záložce je na výběr dvanáct grafických motivů, do kterých můžete kalkulačku převléknout. Nutno uznat, že některé jsou poměrně zdařilé a určitě si každý najde alespoň jeden, jež mu bude vyhovovat, jak ostatně můžete posoudit sami z následující galerie. Autoři šli dokonce do takových detailů, že změna tématu neznamená jen jinou barvu tlačítek a čísel, ale také adekvátní proměnu barev v nastavení.

V sekci Nastavení můžete ovlivnit:

  • Zobrazení všech tlačítek kalkulačky na jedné obrazovce bez nutnosti přepínání mezi základními a pokročilými funkcemi.
  • Zapnout oddělovač tisíců (na testovacím telefonu s českým Androidem se nám ale žádný oddělovač nezobrazoval).
  • Volitelné zaokrouhlování výsledku na tři desetinná místa (zde bychom ocenili, kdyby počet míst, na která je zaokrouhlováno, mohl definovat uživatel).
  • Jednotky pro trigonometrické výpočty (radiány nebo stupně).
  • Vibrační odezva při stisku tlačítek (ve výchozím stavu vypnutá).
  • Jazyk (nechybí čeština; slovenština ale v nabídce není).

Třetí sekce se jmenuje Laboratoř a, jak se dá z názvu očekávat, naleznete tu experimentální funkce. V tomto případě zde můžete aktivovat spouštění výpočtu tažením klávesnice směrem dolů z klávesnice a vymazání historie směrem nahoru z displeje.

Konečně poslední záložka nese titulek O aplikaci a kromě ikony a čísla verze nechybí možnost odeslání zpětné vazby a kontakty na sociální sítě Google+, Twitter a Facebook.

Resumé

Z funkčního hlediska se jedná víceméně o tradiční kalkulačku, na jejímž konceptu a funkcích lze asi jen těžko vymyslet něco nového (velkou výjimkou je v tomto směru MyScript Calculator, dovolující zadávání čísel a vzorců jejich nakreslením na displej). Silnou stránkou Calcu jsou určitě pěkné grafické kabátky a možnost konfigurace tlačítek dle potřeb uživatele. Za zmínku rozhodně stojí lokalizace do češtiny, která sice není úplně stoprocentní (v nastavení jsme našli několik nepřeložených položek), nicméně tuto skutečnost lze tolerovat s ohledem na fakt, že se program nachází ve fázi testování.

Největší komplikací pro případné zájemce o instalaci je v tuto chvíli skutečnost, že Calcu nelze stáhnout z Obchodu Play, ale pouze z příslušného vlákna fóra XDA developers.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)