Brutální test Sony Xperia XZ odhalil plast i tam, kde byste ho nečekali

brutalni-test-sony-xperia-xz_ico

Co očekávají zákazníci, kupující takzvané „prémiové“ telefony? Přinejmenším „prémiové“ materiály, které je odliší od nižší a střední třídy. Brutální test Sony Xperia XZ, která se s cenou kolem 20 000 Kč nesporně řadí do nejvyšší kategorie, odhalil, že na telefonu je více plastových prvků, než by se na první pohled mohlo zdát.

Uživatel, publikující na portále YouTube pod přezdívkou JerryRigEverything, si na Internetu vybudoval jméno svými brutálními testy telefonů, během kterých většinou dochází k úplné či alespoň zásadní destrukci zařízení. V případě Xperie XZ začíná testování vybalením z krabičky. Telefon je očividně nový, na displeji má ještě přepravní fólii. Celkově působí kovovým dojmem, přičemž přinejmenším u rámečku by většina diváků kov také skutečně předpokládala. Ale nepředbíhejme.

Jako první přichází na řadu test odolnosti skla obrazovky proti poškrábání. JerryRigEverything postupně škrábe různě tvrdými hroty do skla, až dojde k závěru, že k poškrábání dochází předmětem úrovně tvrdosti šest až sedm. To by sice mělo být dostačující při kontaktu s klíči nebo mincemi, ale budoucí majitelé určitě neudělají chybu, když budou obrazovku chránit fólií, temperovaným sklem či jiným obdobným způsobem. Potěšující je skutečnost, že stejným typem skla je chráněna i optika předního fotoaparátu.

Brutální test Sony Xperia XZ ukázal odolnost skla Brutální test Sony Xperia XZ ukázal odolnost skla

Test Sony Xperia XZ odhalil, že prémiový model má mnoho plastových prvků

V další části videa přicházejí na řadu plastové díly. Test Sony Xperia XZ ukázal, že plastová je nejen mřížka reproduktoru, ale také část zadní strany. Největší plocha zad je však naštěstí kovová. Optika hlavního fotoaparátu je skleněná, krycí sklíčko přisvětlovací LED je však z průhledného plastu. Pro srovnání, předchozí vlajková loď Sony Xperia Z5 Premium měla čočku fotoaparátu plastovou, což se samozřejmě projevovalo jejím snadnějším poškrábáním.

Zadní strana zařízení je kovová Zadní strana zařízení je kovová

Asi největším překvapením je rámeček telefonu ve stříbrné barvě, který velmi věrně imituje kovové prvky. Bohužel však i ten je pouze plastový, což JerryRigEverything potvrzuje odříznutím jeho části nožíkem. Pro srovnání: konkurenční modely od Googlu, Samsungu, HTC a LG mají tuto část kovovou.

Rámeček telefonu není kovový Rámeček telefonu není kovový

Telefon tak snadněji podlehl v testu ohnutí, nicméně na rozdíl od zařízení s kovovým rámem se po uvolnění napětí vrátil téměř do původního tvaru. Pouze na bocích se objevily praskliny, nicméně zařízení jako takové fungovalo. Překvapivě dobře se obrazovka vyrovnala s žárem zapalovače, když po krátké době opět vypadala a fungovala skoro jako nová. Ostatně podívejte se na brutální test sami.

Sony Xperia XZ Durability Test – BEND test – Scratch Test – Burn Tested

Sony Xperia XZ Durability Test - BEND test - Scratch Test - Burn Tested

Co říkáte na výsledky testu? Překvapilo vás, že na telefonu za výše uvedenou cenu je tolik plastových dílů? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: youtube.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)