BQ Aquaris E4.5: První telefon s mobilním Ubuntu jde do prodeje

BQ Aquaris B4.5 titul

Společnost Canonical, stojící za vývojem linuxové distribuce Ubuntu, před 2 lety představila novinku mezi operačními systémy pro mobilní telefony vycházející ze stejnojmenné linuxové distribuce. Od té doby se navenek okolo tohoto operačního systému moc nedělo a my jsme se museli spokojit s tím, že se na jeho vývoji stále pracuje. Nyní přichází pro fanoušky, netrpělivě vyhlížející, mobilní Ubuntu dobrá zpráva. První telefon s operačním systémem na palubě z výroby dorazí na trh již příští týden. Konkrétně se jedná o produkt španělské společnosti BQ a nese název Aquaris E4.5 Ubuntu Edition.

Operační systém Ubuntu pro mobilní telefony

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition disponuje stejnými parametry, jako jeho dříve představená verze s Androidem. Displej má, jak už samotný název přístroje napovídá, úhlopříčku 4,5 palce a disponuje rozlišením 960 x 540 px. O pohon se stará procesor MediaTek se čtyřmi jádry Cortex-A7 taktovanými na 1,3 GHz. Tomu sekunduje 1 GB operační paměti RAM a pro uživatelská data je připraveno 8GB úložiště. BQ Aquaris E4.5 také nabídne podporu dvou SIM karet. Hlavní fotoaparát má rozlišení 8 MPx, přední kamerka pak nabídne 5 MPx.

BQ Aquaris E4.5

Cena BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition byla stanovena na 169 € (cca 4700 Kč). Telefon bude dostupný od příštího týdne, a to skrze internetový obchod výrobce. Zrovna tak se bude prodávat u operátorů ve Španělsku, Portugalsku a Velké Británii.

Co na BQ Aquaris E4.5 říkáte? Jak velké šance dáváte Ubuntu na trhu s chytrými telefony?

Zdroj: GSMArena.com.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (46)