TOPlist

Bluetooth 5.0 startuje, je dvakrát rychlejší než předchozí verze

bluetooth-5_ico

V červnu tohoto roku oznámila společnost Bluetooth Special Interest Group, jakožto orgán, který dohlíží na vývoj standardů a licencování technologií, novou verzi Bluetooth 5.0. Vylepšený standard přináší řadu inovací tohoto bezdrátového protokolu zejména v oblasti nízkoenergetických přenosů (BLE). Parametry vypadají působivě: nový standard má být dvakrát rychlejší, nabídne čtyřnásobný rozsah a osmkrát větší kapacitu vysílaných zpráv. 6. prosince, byla dokončena technická specifikace a oznámena připravenost k přijetí.

Bluetooth 5.0 reaguje na stále častější požadavky na propojení zařízení k mobilním telefonům a komunikaci chytré elektroniky mezi sebou. Nová verze by měla být spolehlivější v roli standardu pro univerzální přenos dat při menší energetické náročnosti. Jako další výhodu v té souvislosti zmínila snížení bezdrátové interference s jinými technologiemi a zlepšení interoperability. Větší rozsah by prý měl poskytnout možnost pokrytí celé domácnosti robustním a spolehlivým připojením. Nový standard má vyřešit problémy s dosahem a přenosovou rychlostí.

Čím Bluetooth 5.0 přesvědčí?

Z dalších vlastností jmenujme:

  • Bezpečnost – Bluetooth dodržuje americké federální bezpečnostní předpisy, takže všechny zařízení jsou schopna splnit přísné vládní standardy.
  • Energetická nenáročnost – předurčuje tento protokol pro zařízení, která mají vlastní zdroj energie, jako je například knoflíková baterie. Bluetooth 5.0 nabízí možnost zvýšení dosahu nebo rychlosti, a to vždy s nízkou spotřebou.
  • Schopnost koexistence s jinými technologiemi – snížení možného rušení s jinými bezdrátovými technologiemi zajišťuje, že zařízení Bluetooth může koexistovat v rámci stále složitějšího prostředí Internetu věcí.

Bluetooth je jedním z nejvíce univerzálních protokolů pro přenosy malých datových objemů. Své využití nachází například v „Internetu věcí“, chytrých domácnostech a nositelné elektronice. Do roku 2021 má být dle analytické firmy ABI Research k Internetu připojeno 48 miliard zařízení, přičemž zhruba jedna třetina z nich bude disponovat Bluetooth konektivitou. Výhody nové verze tak dříve či později využije téměř každý.

Oficiální stránka k novému standardu Bluetooth 5.0 Oficiální stránka k novému standardu Bluetooth 5.0

Očekává se, že prvních zařízení s Bluetooth 5.0 bychom se měli dočkat během následujících dvou až šesti měsíců, tedy v prvním pololetí roku 2017. Další informace o Bluetooth 5.0 můžete načerpat na oficiální stránce.

Zdroje: androidpolice.com, androidcentral.com, bluetooth.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)