BIG Launcher – nejen pro Seniory ten pravý

20120823_184347

Pomalu nastává doba, kdy staré tlačítkové telefony s černobílým displejem už nebude možné nikde sehnat a všichni, kdo chtějí mobilní telefon používat, budou muset sáhnout po přístroji s dotykovým ovládáním. S ovládáním dotykových telefonů má však spousta lidí problém, zejména pak starší obyvatelé. Občas totiž ovládání dotykového telefonu vyžaduje přesný dotyk a zrak, což může působit problémy. Dnes si ukážeme aplikaci BIG Launcher, která promění telefon na velice jednoduchý přístroj, kde jsou základní volby skvěle přístupné a snadno se tak ovládá.

Launcher – co to vůbec je?

Na rozdíl od většiny ostatních mobilních operačních systémů se o vzhled úvodní obrazovky a menu s aplikacemi v Androidu stará nezávislá aplikace, kterou je možné snadno uživatelsky nahradit. Tato aplikace se nazývá  Launcher a protože mluvíme o Androidu, je jasné, že těchto alternativních Launcherů existuje spousta a uživatel tak má obrovský prostor přizpůsobit si své zařízení k obrazu svému. Všechny telefony a tablety disponují předinstalovaným Launcherem, který může pocházet z čistého Androidu nebo nějaké grafické nadstavby výrobce. Výhodou je, že Launcher lze snadno nahradit a dokonce používat více těchto aplikací zároveň s tím, že každá může obsahovat své vlastní nastavení.

BIG Launcher

Launcherů pro Android je v současnosti obrovské množství, BIG Launcher je však ve svém použití tak trochu osamocen. Neklade totiž důraz na efekty nebo spoustu možností úprav, ale zaměřuje se především na použití v telefonech uživatelů, kteří mají do jisté míry problém se zrakem nebo chtějí nejjednodušší možné rozhraní pro přístup k základním funkcím telefonu. Tato aplikace tak nabízí jednoduchou hlavní obrazovku, kde nalezneme velká tlačítka pro přístup k volání, zprávám, fotoaparátu atp., přepracování se dočkala také prostředí pro psaní zpráv nebo správa kontaktů.

Základní obrazovka

Po odemčení telefonu nás čeká skutečně jednoduchá obrazovka, která nabízí pouze základní volby. Kromě informací o čase, datu, stavu baterie a signálu zde máme možnost rychle přistupovat do aplikace volání, SMS, fotoaparátu, galerii, SOS a k menu s dalšími nainstalovanými aplikacemi.

20120823_144544

Počet ploch a tlačítka je však možné změnit a přizpůsobit si tak hlavní obrazovku ještě více. Maximální počet obrazovek ve verzi zdarma je 5, v plné verzi pak můžeme přidat neomezený počet ploch. U každé z ploch můžeme nastavit vlastní tlačítka a přístup k volbám či aplikacím, ve verzi zdarma jsme však omezeni pouze na další 4 tlačítka na každé obrazovce (místo 8). Na každé obrazovce je možné nastavit také vlastní pozadí.

20120823_133421

V nastavení můžeme také zvolit styl některých prvků a motiv plochy.  Motiv lze změnit na světlý, tmavý nebo modrý, dále je možné nastavit velikost textu (výchozí, větší, největší), orientaci displeje (automaticky, vodorovně, svisle), skrytí notifikační lišty, zobrazení velkého ukazatele signálu a stavu baterie a další. Za zmínku stojí též nastavení větších okrajů v procentech, které má zabránit nechtěným dotykům při uchopení přístroje.

20120823_134207

Telefon

Aby mohl uživatel lépe přistupovat ke svým kontaktům a volání, dočkala se i tato část systému změn a BIG Launcher nabízí pro tyto účely své prostředí. Zde samozřejmě nenalezneme nic netradičního, vše je však zpracováno velice přehledně a je použito velké písmo, aby nebyl problém se čtením textu. Máme zde přístup ke všem kontaktům, k oblíbeným kontaktům (s hvězdičkou), vytočit číslo nebo číslo přidat. Pod těmito volbami se nachází seznam posledních hovorů, který je však ve verzi zdarma omezen pouze pro 5 posledních čísel.

20120823_135530

Seznam kontaktů nabízí opět velká písmena a snadnou čitelnost, ve vrchní části se nachází velké okno pro hledání kontaktů. Trochu mi zde chyběl výběr písmena, na který kontakt začíná, což mnohdy usnadní hledání.

20120823_135539

Volby Vytočit číslo a Přidat kontakt Vás bohužel pošlou do standardního prostředí telefonu, což je škoda, neboť obrazovka pro přidání kontaktu a číselník pro vytáčení kontaktu by se ve stylu zpracování BIG Launcheru rozhodně neztratila.

Klikneme-li na nějaký zmeškaný hovor v seznamu, zobrazí se další obrazovka s detailnějším popisem volání a možností kontakt vytočit.

20120823_135555

Zprávy

K základním funkcím patří bezesporu psaní SMS zpráv, které je zde vyřešeno skutečně výborně a troufám si tvrdit, že zde nebude mít nikdo problém zprávy psát a spravovat. Základní obrazovka zpráv nabízí skutečně jen to potřebné – možnost napsání nové zprávy a výčet posledních přijatých zpráv (opět jen prvních 5 ve verzi zdarma).

20120823_140524

Obrazovka pro novou zprávu je opět zpracována velice jednoduše a přehledně. V horní části máme možnost vybrat kontakt, případně napsat číslo ručně. Do pole text zprávy už můžeme rovnou psát, co máme na srdci a toto poselství odešleme tlačítkem Odeslat ve spodním levém rohu.

20120823_141439

Při čtení zprávy máme možnost kontaktu přímo odpovědět, klepnutím na text se dostáváme do další obrazovky, ze které je možné kontaktu navíc zavolat, SMS přeposlat či zkopírovat  text do schránky.

20120823_141647

SOS

K telefonům určeným pro starší lidi bývá přidáváno také hardwarové tlačítko SOS, což u dotykových telefonů nenajdeme, ale BIG Launcher nabízí softwarovou alternativu a tlačítko SOS přímo na základní obrazovce. Pomocí této volby je možné vytočit libovolné číslo, případně poslat SMS na libovolné číslo, do které lze dokonce přidat současnou GPS pozici.

20120823_145906

Odeslání SOS zprávy a SOS volání lze samozřejmě detailně nastavit. Lze určit, jaký text a na jaké číslo se zpráva odešle, můžeme do ní také přidat GPS souřadnice, kde se přístroj (a tedy i majitel v nouzi) nachází, případně zvolit interval před odesláním zprávy. U volání lze logicky nastavit pouze číslo, na které bude přístroj volat, a také interval před uskutečněním vytáčení.

20120823_142230

Aplikace

I když se při použití tohoto Launcheru předpokládá, že uživatel bude do seznamu všech aplikací chodit jen minimálně a všechny důležité volby najde na základní obrazovce, i toto menu samozřejmě BIG Launcher obsahuje. V horní části se nachází hledání, pod kterým je seznam naposledy spuštěných aplikací a všech nainstalovaných aplikací.

20120823_142717

V nastavení máme možnost zvolit, zda se bude na této obrazovce zobrazovat hledání a seznam naposledy spuštěných aplikací, můžeme také definovat aplikace, které nemají být pro uživatele (ne)přístupné.

20120823_142928

Nastavení

Do nastavení se dostaneme stiskem tlačítka pro vyvolání nabídky a volbou Nastavení. V této části máme k dispozici zejména konfiguraci hlavních obrazovek a jednotlivých funkcí, což bylo popsáno v předchozích kapitolách. Samotné menu je možné ochránit heslem, aby do něj neměl uživatel přístup a nemohl tak nedopatřením změnit nastavení. Chcete-li přestat BIG Launcher používat jako hlavní Launcher, stačí použít volbu Zrušit BIG Launcher jako výchozí launcher, který pouze smaže výchozí nastavení a po stisknutí tlačítka domů si můžete opět nastavit libovolný Launcher.

20120823_143333

Závěr

BIG Launcher se s jistotou nikdy nestane masově používaným Launcherem pro androidí telefony, přesto je jeho specifické využití velmi výhodné. Skvěle se hodí do přístrojů, které ovládají osoby s horším zrakem nebo osoby, které potřebují co nejjednodušší ovládání přístroje. Verze zdarma nabízí pár omezení, které se týkají zejména výpisů zameškaných hovorů, zpráv, či počtu nových obrazovek a tlačítek na základní obrazovce. Za plnou verzi zaplatíte necelých 100 korun. Jedinou výtku k tomuto programu bych měl u možnosti přidávání nového kontaktu a vytáčení čísla, protože Vás aplikace odkáže na standardní prostředí telefonu, což není nejlepší a velmi by BIG Launcheru slušela také část, která by se o to postarala sama.

BIG Launcher
BIG Launcher

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)