Asus Transformer Pad – sňatek z rozumu (recenze)

asus transformer pad cover

Do redakce se nám dostalo zajímavé zařízení na pomezí tabletu a netbooku od společnosti Asus. Konkrétně se jedná o Transformer Pad, tedy 10,1 palcový tablet, jenž se od konkurence liší odnímatelnou klávesnicí s touchpadem. Výrobce slibuje slušný výkon i výdrž na baterii, jak Transformer dopadne v našem redakčním testu?

Obsah recenze

Obsah balení

V pěkné bílé krabičce najdeme předně samotné zařízení, tedy tablet a klávesnici s touchpadem. Kromě toho nechybí základní uživatelský manuál a 1,35A nabíječka. Žádné další příslušenství v balení nehledejte.

Asus Transformer Pad - rozloženo 1

Asus Transformer Pad - obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Na první pohled vypadá Transformer velmi dobře. Do redakce nám dorazila bílo-stříbrná verze, která působí pěkně, ale tipujeme, že tmavá verze bude vypadat stylověji. Na druhý pohled si všimnete, že zavřené zařízení (tablet + klávesnice) je poměrně tlusté. Naspodu klávesnice jsou protiskluzové plochy, což je jistě užitečné. Díky přidané klávesnici působí Transformer spíše jako kompaktní netbook než tablet.
Asus Transformer Pad - rozloženo
Po rozevření objevíte samotný 10,1 palcový displej, který je obkroužen velmi tlustými rámečky. Pro někoho je toto výhoda, že má za co tablet chytit, někomu se to vzhledově nelíbí. Celé zařízení je plastové, ale povrchová úprava zadní strany tabletu nevypadá nijak zle a na dotek je příjemná. To samé se dá říct i o klávesnici. Její tělo sází na imitaci kovu, která nás nechává chladnými, ale úplně levně to taky nevypadá.

Asus Transformer Pad - rozpojení detail

Velký problém ale zpozorovávám v kloubu mezi klávesnicí a tabletem. Ten je totiž celkem benevolentní a tak se tablet v docku kývá. Neberte to tak, že by se ohýbal jako strom ve vichřici, ale jde to poměrně snadno. Předpokládáme, že vzhledem Transformeru nikoho neoslníte, což ale v této cenové kategorii ani není záměrem.

Asus Transformer Pad - vypnuto

Asus Transformer Pad - hlasitost a reproduktor

Hardware a displej

Plynulost systému pro nás byla příjemným překvapením. Všechny aplikace se spouští během několika okamžiků, obrazovky se přesouvají bez jakýchkoli zádrhelů. O výkon se stará dvoujádrový procesor od Intelu s názvem Atom Z3745. Taktován je na 1,86 GHz. Procesoru sekunduje pouhý 1 GB operační paměti, což je na dnešní poměry celkem málo. Tablet sice běhá plynule, ale nemáme nainstalováno moc aplikací, které by jely na pozadí. Zároveň až se trochu zaplní balastem, těžko říct, jak to s tou svižností bude.  Interní paměť má 16 GB. Naštěstí je přítomen slot na paměťovou kartu, takže lze úložiště rozšířit o dalších 64 GB. 

Asus Transformer Pad - displej detail

Displej bohužel také díru do světa neudělá. S velikostí 10,1″ je rozlišení 1280 x 800 pixelů opravdu málo. Nejsem zastáncem 500 pixelů na palec, poněvadž to naše oko ani není schopno ocenit, ale hodnotu 149, na kterou to u Transformeru vychází, nepovažuji za zrovna ohromující. S takovým rozlišením je jasné, že pixely jsou z blízkosti již hodně znatelné a nějakému uživatelskému zážitku to nepřidá. Displej je rovněž poměrně lesklý, což napomáhá všem nechtěným odleskům. Pomineme-li rozlišení a lesklost, další parametry už jsou celkem fajn. Panel je typu IPS LCD s 16 miliony barev. Barvičky jsou příjemné a pozorovací úhly dobré. Kapacitní vrstva naráz zvládne rozpoznat až 10 dotyků. 

Specifikace:

  • Rozměry257.5 x 178.4 x 9.9 mm
  • Váha550 g (bez klávesnice)
  • Displej: 10,1“ HD (800 x 1280), 16M barev; 149 ppi
  • ProcesorIntel Atom Z3745, dual-core 1,86 GHz
  • Operační paměť: 1 GB
  • Úložiště: 8/16 GB (rozšiřitelné microSD kartami)
  • Akumulátor: Li-Po 5070 mAh
  • OS: Android 4.4.2 (uživatelská nadstavba Asus Zen Interface)
  • Fotoaparát: 2 MPx
  • Přední kamera: VGA

 

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Test výkonu – benchmarky

3DMark

Asus Transformer Pad - 3DMark 1

Antutu

Asus Transformer Pad - AnTuTu 1

Herní výkon

Jako vždy jsme zařízení podrobili několika herním zkouškám. V první chvíli nastalo menší zklamání, protože naše obvyklá hra Real Racing 3 na tabletu neustále padala při spouštění. Museli jsme ji tak oželet. Jinak jsme si ale dobře zahráli GTA: Vice City. Hra se nesekala ani při maximálních detailech a vykreslované vzdálenosti.

Asus Transformer Pad - GTA 1

Další hrou, kterou jsme ozkoušeli je oblíbená „tower offense“ Anomaly 2. Její grafická náročnost je vysoká a tak se nám k testování perfektně hodila. Musíme uznat, že ani tady nás Transformer Pad nenechal ve štychu. FPS by sice mohlo být vyšší, ale v rámci možností byla hra plynulá i při nejrůznějších výbuších a dalších efektech.

Asus Transformer Pad - Anomaly 1

Asus Transformer Pad - RR3 crash

Konektivita

Wi-Fi

Wi-Fi pracovalo po celou dobu testování bezproblémově. Transformer podporuje širokou škálu Wi-Fi standardů 802.11 a/b/g/n. 

Bluetooth

Bluetooth se na první pokus připojilo k mým bezdrátovým Bluetooth reproduktorům, takže vše v pořádku. Potěší poslední verze 4.0 LE.

USB

Kromě standardního microUSB je u klávesnice i klasický USB port, což vidíme jako velké plus a usnadnění při provádění kancelářské práce i přenášení multimédií.

Asus Transformer Pad - USB

GPS

Po městě asi s tabletem v ruce jako navigací chodit nebudete. Kdo by podle něj chtěl náhodou jezdit s nějakou offline navigací, pravděpodobně s tím nebude mít nejmenší problém. Fixace GPS probíhá rychle a přesnost na navigaci v autě určitě stačí. Schopnosti modulu jsme prověřili aplikací GPS Test.

Asus Transformer Pad - GPS 1

Baterie a výdrž

Baterie tabletu má kapacitu 5 070 mAh a na papíře slibuje zhruba devíti hodinovou výdrž. Při našem testu jsme dokolečka přehrávali Full HD video. Po 5 hodinách a 19 minutách nám v akumulátoru zbývalo ještě 19 % baterie. Jas byl nastaven na maximum. Při běžném používání, sem tam internet, sem tam hra určitě nabíječku každý den potřebovat nebudete. Pokud s tabletem budete celý den pracovat, pak večer do sítě zamíří.

Asus Transformer Pad - baterie 1

Takřka každé zařízení má v sobě zakomponováno nějaký úsporný režim, který se hodí ve chvíli, kdy se baterie blíží vybití a nabíječka je stále v nedohlednu. Asus do tabletu zahrnul celou aplikaci s názvem „Úsporný režim“. Zde si můžete prohlédnout graf, jak rychle se váš tablet vybíjí a především aktivovat jeden z přednastavených vzorců chování s cílem ušetřit drahocennou energii. Nadefinovat můžete i svůj vlastní režim.

Asus Transformer Pad - úsporný režim 1

Uživatelské prostředí

Prostředí se nese v duchu čistého Androidu, ale s několika změnami. Přepracována je například notifikační lišta. Spíše než o odchylky ve funkčnosti je pozměněn design. Přesto si z lišty můžete napsat rychlou poznámku, spustit kalkulačku nebo nastavit audio výstup. Lehká nadstavba, která v přístroji běží, nese název Asus Zen Interface. Určitě si všimnete, že většina ikonek a prostředí celkově je vyvedeno v moderním „flat designu“.  V tabletu najdete opravdu hodně předinstalovaných aplikací, které jsou ale povětšinou užitečné, takže za balast bychom je nepovažovali.

Asus Transformer Pad - homescreen

Případné zájemce jistě potěší fakt, že tablet běží na stále aktuálním Androidu 4.4.2.

Asus Transformer Pad - notifikační lišta

Softwarová výbava

Předinstalovaných aplikací je zde skutečně hodně, pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Splendid

Nevyhovuje vám barevné podání displeje? Přijdou vám barvy moc studené nebo teplé? S aplikací Splendid máte zobrazení na displeji pod kontrolou. Jednoduše si můžete vše nastavit.

Asus Transformer Pad - Spledid

Průvodce hudbou

Zabudované reproduktory nejsou špatné a průvodce hudbou zajistí, aby vždy hrály optimálně podle toho, co právě děláte. K dispozici je několik režimů jako úspora energie, hudba, film, hry a podobně. Rozdíly samozřejmě více vyniknou, pokud připojíte sluchátka.

Asus Transformer Pad - reproduktory

Omlet Chat

Předinstalován je rovněž Omlet Chat, který můžete stáhnout i z Google Play.

Asus Transformer Pad - Omlet 1

Rychlé sdělení, SuperNote, Do It Later – balíček pro vaši produktivitu

Pokud jste zvyklí na nějakou službu typu Evernote, asi nebudete mít potřebu měnit. Přesto Transformer Pad přichází s balíčkem poznámkových a „úkolníčkových“ aplikací.

Asus Transformer Pad - dokumenty 1

Rychlé sdělení je zaměřené na co nejrychlejší zaznamenání vašeho nápadu. Oproti tomu v SuperNote můžete vytvářet komplexní dokumenty s obrazovou přílohou. Do It Later je klasický „task manager“, který se stará o to, abyste na nic nezapomněli.

What’s Next

What’s Next nám principiálně připomíná Google Now. Ve zkratce shromažďuje informace z vašich aplikací a pak vám je přehledně servíruje, abyste měli přehled, co vás čeká. Zobrazí se vám zde položky z kalendáře, úkolníčku a dalších aplikací.

Asus Transformer Pad - What's Next Widget

Asus Webstorage

Předinstalován je rovněž Asus Webstorage, tedy cloudové úložiště, kam můžete automaticky zálohovat své fotky a ostatní soubory. Asus je poměrně štědrý a k zakoupenému Transformer Padu vám nabídne 500 GB na dva roky zdarma. To už stojí za zvážení.

Asus Transformer Pad - webstorage

Asus Transformer Pad - Webstorage

Klávesnice a touchpad

Pro ty, kteří si nedokážou představit psaní delšího textu na klávesnici na displeji přináší Asus Transformer Pad dobrou alternativu v podobě klávesnice hardwarové a touchpadu. Celý horní řádek je věnován nejrůznějším akčním klávesám od ovládání médií, přes úpravu jasu po uspání nebo probuzení tabletu. To ovládání jednoznačně zpříjemňuje. Člověk od klávesnice připnuté k 10,1 palcovému displeji nemůže očekávat kdovíkolik místa. To Transformer Pad jednoznačně potvrzuje. Pro uživatele s většími prsty budou jednotlivá písmenka hodně namačkaná u sebe. Na druhou stranu se na všechno dá zvyknout a s trochou cviku bude psaní o dost pohodlnější.

Asus Transformer Pad - touchpad

Touchpad umístěný jako u klasického notebooku není příliš velký, ale na navigaci mezi obrazovkami jednoznačně postačí. Vyzkoumali jsme, že podporuje různá gesta. Například pohybem dvěma prsty z jedné strany na druhou přepnete mezi obrazovkami. Umí i obligátní pinch-to-zoom, ale spolehlivost rozpoznávání není příliš vysoká.

Asus Transformer Pad - klávenisce + displej

 Multimédia

Tablety se velmi dobře hodí ke konzumaci všemožných multimediálních obsahů. Asus Transformer Pad v tomto směru není žádnou výjimkou. Tabletu tak nechybí základní přehrávač hudby. Co především oceňujeme, je solidní kvalita reproduktorů. Jejich maximální hlasitost není nijak ohromující, ale přesto se jedná o dostatečně hrající stereo reproduktory. Umístěny jsou na zadní straně tabletu.

Asus Transformer Pad - přehrávač

V přehrávači najdete všechny běžné funkce včetně ekvalizéru. Pokud by vám náhodou nevyhovoval, v Google Play najdete spoustu alternativ. Když jde o video, tablet si snadno poradil i s Full HD snímkem.

Asus Transformer Pad - zlatý bludišťák Kdo uhádne název seriálu, získává zlatého bludišťáka. :)

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát je v případě Transformer Padu skutečně doplňkovou věcí a snímek lahodící oku s ním vyfotíte stěží. Tablet má na sobě hned dva objektivy. Jeden na zádech a druhý nad displejem pro videohovory (v dnešním kontextu spíše selfie). První jmenovaný má rozlišení 2 MPx, druhý pak rozlišení VGA. To asi mluví za vše.

Asus Transformer Pad - fotoaparát

I když se asi shodneme, že 20 MPx je v mobilu zbytečných, 2 MPx je zase hodně málo. Fotografie jsou nevýrazné a obsahují spoustu šumu. Na druhou stranu bych za to Asus úplně nekritizoval. Zkrátka já s tabletem asi nikdy fotografovat nebudu a kdo ano, může se porozhlédnout někde jinde.

Jpeg

Asus Transformer Pad

Asus Transformer Pad

Kdy, kde, za kolik a pro koho?

Jestliže jsme doposud tabletu něco občas vytkli, tak většina těchto poznámek neobstojí, pokud se podíváme, za kolik se tablet prodává. Námi testovaný model TF103C-1B012A totiž začíná, podle serveru Heuréka, na méně než 7 000 Kč. To se zákonitě musí někde projevit, proto tablet postrádá Full HD rozlišení nebo kvalitnější materiály. Za 7 tisíc je to ale slušná nabídka. S dostupností si lámat hlavu nemusíte, přístroj má skladem velký počet českých e-shopů.

Asus Transformer Pad - macbook

A pro koho je tedy tableto-netbook určený? Viděl bych to na studenty, kteří chtějí odhodit sešity a notebook za 25 tisíc si nemohou dovolit. Transformer Pad dobře poslouží každému, kdo se sžije s jeho klávesnicí a nehledá žádný prémiový produkt. Zkrátka, kdo potřebuje něco zapisovat na cestách a nechce utrácet horentní sumy, Transformer jej může zaujmout. Jednoduše sňatek z rozumu.

 

Resumé

Asus Transformer Pad bojuje především cenou, která se drží na přijatelné hranici sedmi tisíc. Designově se nejedná o kdovíjak krásné zařízení a použité materiály reflektují nízkou cenu. Jako „stylovku“ si jej tak pořídí pravděpodobně málokdo. Nejvýraznějším argumentem pro koupi je dodávaná klávesnice s touchpadem, která z přístroje dělá kompaktní netbook. Klávesnice je kvůli svým rozměrům lehce stísněná, ale kdo nemá zvlášť velké prsty, nebude mít s psaním po troše tréninku problémy. Je škoda, že kloub mezi displejem a klávesnicí nedrží tak, jak by měl a umožňuje pohyb v rozsahu pár stupňů.

Pokud jde o hardwarovou výbavu, její slabinou je displej. 10,1 palců a pouze HD rozlišení už je na dnešní dobu poměrně málo a jemnost logicky není nic extra. 149 ppi je již opravdu podprůměrná hodnota. Pomineme-li rozlišení a vyšší lesklost, je displej pěkný. Nabízí dobré barevné podání (které jde v aplikaci Splendid navíc upravovat) i pozorovací úhly. Přítomný procesor sice není „trhač asfaltu“ ale na pohodlnou práci i hry stačí. Zahráli jsme si GTA: Vice City na maximální detaily a vše bylo plynulé, avšak pouze 1 GB RAM je na dnešní dobu podprůměr.

Optimalizace zařízení je na dobré úrovni. Prostředí se podobá čistému Androidu, ale Asus do systému zakomponoval pár vychytávek a hlavně balík předinstalovaných aplikací (nejen) kancelářského rázu, které vám pomohou zlepšit produktivitu. Jinak Transformer Pad běží na Androidu 4.4.2 KitKat, což potěší.

Z praktických vlastností ještě vyzdvihujeme přítomnost normálního USB portu, který je umístěn na klávesnici, což usnadňuje přenášení souborů. Baterie s kapacitou 5 070 mAh zaručí, že tablet zvládne i náročný pracovní den. Nechybí ani režim úspory energie. Zmínit bychom měli i fotoaparát, který zde plní vskutku doplňkovou roli. S rozlišením 2 MPx nemá přehnané ambice.

Sečteno, podtrženo dává Asus Transformer Pad smysl pro někoho, kdo nechce utrácet větší částky za netbooky či note/ultrabooky. Za necelých 7 tisíc dostanete zařízení, které vám pomůže pracovat na cestách, případně si ve škole vytvářet poznámky. Na druhou stranu nejsem příliš velkým fanouškem Androidu jako systému, ve kterém bych měl pracovat s dokumenty, tabulkami či prezentacemi. To je ale můj čistě subjektivní pohled.

Pro

+ Cena
+ Dostatečný výkon
+ Dobrá optimalizace
+ Hardwarová klávesnice a touchpad
+ „Produktivita sbalená na cesty“
+ Užitečné předinstalované aplikace
+ USB

Proti

– Rozlišení displeje
– Konstrukce
– Fotoaparát
– Pouze 1 GB RAM

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)