TOPlist

AsteroidOS: má nový systém šanci nahradit Android na hodinkách?

asteroidos-operacni-system_ico

Android býval a ještě dnes částečně je miláčkem open source komunity, a to i přes své komerční prvky. Jeden vývojář doufá, že se mu s pomocí komunity povede zachránit trh segment chytrých hodinek, nebo mu alespoň vdechnout nový život. Oním doufajícím vývojářem je Florent Revest – francouzský student informatiky – který ve středu uvolnil operační systém AsteroidOS v alfa verzi s číslem 1.0. V seznamu podporovaných zařízení jsou LG G Watch, LG Watch Urbane, Asus ZenWatch 2 a Sony Smartwatch 3.

AsteroidOS Alpha 1.0 Release

AsteroidOS Alpha 1.0 Release

Hlavní výhodou AsteroidOS má být skutečnost, že jde o otevřený operační systém, založený na Linuxu. Je koncipován tak, aby bylo (relativně) snadné ho portovat na hardware chytrých hodinek. Revest na systému pracuje bezmála dva roky a má podporu komunit XDA a GitHubu. Systém je v té podobě, ve které je aktuálně distribuován, plně funkční, nicméně seznam aplikací je zatím poměrně omezený. Součástí je budík, kalkulačka, meteorologická aplikace a nastavení. Skrze vlastní aplikaci umí AsteroidOS přes Bluetooth synchronizovat oznámení a ovládat hudbu na jakémkoli chytrém telefonu s Androidem.

Co AsteroidOS nabídne?

Součástí systému jsou konkrétně tyto aplikace:

  • Agenda – přehled o plánovaných událostech.
  • Budík – buzení v určitém čase.
  • Kalkulačka – rychle počítá jednoduché výpočty.
  • Hudba – dálkové ovládání hudebního přehrávače v telefonu.
  • Nastavení – konfigurace AsteroidOS dle potřeb uživatele.
  • Stopky – měří čas mezi dvěma klepnutími.
  • Časovač – vibruje po uplynutí nastavené doby.
  • Počasí – ukazuje předpověď počasí na následující dny.

Revest na svém blogu kromě videa s ukázkou (ke zhlédnutí výše) uvádí jako hlavní argumenty, proč AsteroidOS vyzkoušet:

  • Svoboda díky použití svobodného softwaru.
  • Ochrana osobních údajů.
  • Komunita.
  • Přenositelnost, spočívající v podpoře co nejvíce zařízení.
  • Modularita, která umožňuje uživateli vyladit OS do hloubky.
  • Interoperabilita, tedy bezproblémová komunikace s ostatními zařízeními.
AsteroidOS: má nový systém šanci nahradit Android na hodinkách? AsteroidOS: má nový systém šanci nahradit Android na hodinkách?

S instalací doporučujeme počkat!

Případní zájemci si mohou AsteroidOS stáhnout a nainstalovat na své hodinky. Podmínkou je však odemknutí zavaděče a flashnutí ROMky pomocí ADB a fastbootu. V tomto směru se způsob instalace v podstatě neliší od nahrávání alternativních ROM do telefonu. Musíme však upozornit, že plnou podporu mají zatím jen hodinky LG G Watch. Pro zbývající modely jsou k dispozici jen ne zcela oficiální porty, na kterých mimo jiné nefunguje Bluetooth, který je z hlediska funkcí zásadní. S případnou instalací na jiném hardwaru tedy radíme počkat.

Je dobré vidět, že vývojáři věří v segment chytrých hodinek. Pokud se podíváme na aktuální dění, nevypadá právě růžově: Pebble v podstatě končí po odkoupení Fitbitem, také Motorola se svými hodinkami Moto 360 víceméně hází ručník do ringu. Produkci se tak věnuje především jihokorejský Samsung, nicméně ani v jeho produkci nehrají chytré hodinky první housle. Nějakou dobu se však šeptá, že by vlastní chytré hodinky mohl představit Google, což by v konečném důsledku mohlo rozpohybovat trh.

Co na nový operační systém říkáte? Myslíte, že stoji za vyzkoušení? Kde vidíte jeho hlavní výhodu proti Androidu? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidpolice.com, florentrevest.github.io, asteroidos.org.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)