Apple Watch – je co závidět? (recenze pohledem Androiďáka)

Apple Watch –  náhledový obrázek (1)

Do nebezpečných vod chytrých hodinek se po dlouhém čekání vrhla i společnost Apple, která představila svůj model Apple Watch. Ačkoliv se jedná o konkurenční platformu, rozhodli jsme se chytré hodinky od tvůrců iPhonů vyzkoušet a podívat se na ně očima Androiďáka. Jak dopadly v našem testu?

Obsah recenze

Vzhled a dílenské zpracování

Do redakce nám dorazila menší varianta hodinek (38 mm) s modrým páskem. Ta je již od pohledu oproti většině konkurence s Android Wear opravdu velmi malá, podobně je na tom i pásek, který je určen možná spíše pro ženy. Verze se silikonovým páskem působí sportovním dojmem, ke kvádru či společenskému oděvu se tedy příliš nehodí. Design je samozřejmě vždy subjektivní záležitostí, nám se kombinace hliníkového těla a černého rámečku s displejem líbí. Přesto si troufneme říci, že kulatému ciferníku dává přednost více uživatelů.

Přední tvrzené sklo (v našem případě Ion-X Glass) je po stranách zaobleno a zasahuje až do krajů hodinek. Při bližším zkoumání zjistíme, že displej nezasahuje zdaleka až do krajů černého rámečku a zobrazovací plocha je oproti konkurenci s Android Wear malá. Netradiční jsou ovládací prvky hodinek Apple Watch – kromě jednoho tlačítka na pravé straně zde totiž spatříme rovněž kolečko, které lze použít jako tlačítko i pro možnost scrollování.

Apple Watch -  přední strana hodinek (2)

Sportovní verzi doplňuje již zmíněný silikonový pásek. Ten ke sportovnímu duchu levnějšího modelu Apple Watch sedí, kovový pásek u dražší verze bychom ale uvítali samozřejmě více. Zapínací mechanismus je velmi jednoduchý a podobá se klasickému zapínání, které známe z většiny hodinek. O poznání horší už je to s rozsahem velikostí, který bude vyhovovat spíše něžnému pohlaví. Ani největší velikost totiž nestačila několika našim členům redakce, bylo by tedy potřeba sáhnout po větším modelu či větším pásku. Pásek lze pomocí tlačítek a vysunutí do stran velmi snadno vyměnit, na svém místě ale drží velmi dobře. Chválíme také pohodlné nošení – hodinky sedí na ruce skvěle a ani po delším nošení na ruce netlačí, ruka se rovněž nepotí.

Apple Watch -  pohled z boku

Zadní strana hodinek poté ukrývá senzory pro měření srdečního tepu, je uzpůsobena též pro bezdrátovému nabíjení. Po stranách u pásku sídlí již zmiňovaná tlačítka pro odejmutí pásku. Tělo hodinek Apple Watch je kryto certifikací IPX7, díky čemuž odolá vodě až do 1 metru po dobu 30 minut. Potápět byste se tedy s Apple Watch rozhodně neměli, déšť či sprchu přežijí ale bez problémů.

Apple Watch – první pohled

Apple Watch - první pohled

Fotogalerie

Hardware a displej

Útroby chytrých hodinek pro nás nejsou zase tak důležité, důležitější je pro nás výsledek. O pohon se stará čip Apple S1, který je podpořen 512MB RAM pamětí a 8GB vnitřním úložištěm. To je navíc rozděleno ještě na dva oddíly, kdy 2 GB lze použít pro uložení hudby do hodinek a 75 MB pro obrázky.

Horší už je to s kapacitou baterie, která činí pouze 205 mAh. Displej hodinek je sice malý, přesto již nyní cítíme, že výdrž na jedno nabití nebude rozhodně rekordní. Konektivita potěší – Bluetooth 4.0 a také Wi-Fi. V útrobách se navíc ukrývá také gyroskop, akcelerometr, krokoměr a senzor srdečního tepu.

Specifikace

  • displej: 1,32″, rozlišení 340 x 270 pixelů, OLED
  • procesor: Apple S1
  • paměť: 512 MB RAM, 8 GB vnitřní úložiště
  • baterie: 205 mAh
  • OS: iOS
  • senzory: akcelerometr, krokoměr, gyroskop, senzor osvětlení, senzor srdečního tepu
  • konektivita: Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
  • rozměry: 38,6 x 33,3 x 10 mm
  • hmotnost: 25 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej – povedený OLED panel

Apple vsadil na ověřenou technologii OLED, kterou jsme u chytrých hodinek již chválili. Díky tomu je podání černé barvy výborné, což se hodí u většiny ciferníků. Chválíme také podání ostatních barev, pozorovací úhly i jemnost, která je na chytré hodinky naprosto dostačující. Podobně spolehlivě a přesně reaguje i displej na dotyk. Vyšší pozornost jsme věnovali čitelnosti na slunci, která – prozatím – není u drtivé většiny modelů stále ideální. Do této kategorie spadají i OLED panely, které na přímém slunci mají zhoršenou viditelnost. Přesto musíme říci, že Apple Watch nabízejí na poměry chytrých hodinek výbornou čitelnost na slunci a po dobu používání jsme neměli problémy se čtením ani na přímém slunci. Hodinky s e-ink displeji jsou na tom ale stále o mnoho lépe. Displej není stále aktivní, ale po několika sekundách se vypne. Automatické zapnutí probíhá pohybem ruky směrem k obličeji a otočením, což pracovalo velmi dobře.

Apple Watch -  displej

Trochu nás zarazilo, že displej je již na pohled velmi malý, navíc zobrazovací část nezasahuje až do krajů černého rámečku, takže je ve skutečnosti ještě o něco menší. Hodinky jsou kryty tvrzeným sklem Ion-X (u naší levnější verze). To se podle mnohých uživatelů poškrábe již během prvních dnů používání, což ale nemůžeme potvrdit – náš test přežilo bez újmy.

Konektivita

Podobně jako modely s Android Wear jsou i hodinky Apple Watch vázány na svou platformu. Uživatelé se tedy neobejdou bez iPhonu 5 a novějšího se systémem iOS 8.3. Spárování je poté velmi snadné – stačí spustit aplikaci Apple Watch v mobilním telefonu, spustit párování na hodinkách, vyfotit telefonem displej  hodinek a poté postupovat podle jednoduchého průvodce. Spárovat hodinky je otázkou několika desítek sekund a zvládne to opravdu každý.

Připojení hodinek pomocí technologie Bluetooth fungovalo velmi dobře a stabilně. Přerušení spojení a následnému návratu k blízkosti telefonu se hodinky opět automaticky připojily. Nestávalo se nám, že by se samy odpojovaly, pouze v jednom případě přestaly fungovat notifikace a museli jsme restartovat hodinky i telefon.

Baterie a výdrž

Na výdrž hodinek Apple Watch si stěžují již první uživatelé a bohužel baterie s kapacitou 205 mAh naznačuje, že to bude problém. A my to můžeme bohužel potvrdit. První dny, kdy jsme si s hodinkami často hráli a využívali opravdu naplno, jsme nabíjeli každý den. Pokud uživatel bude hodinky trochu šetřit, možná se dostane i na den a půl až dva dny. To rozhodně není žádná sláva a většina konkurence s Android Wear je na tom lépe.

Nabíjení je vyřešeno formou bezdrátové nabíjecí kolébky, do které se hodiny jednoduše usadí. Výhodou je snadné nabíjení, nevýhodou pak ale nutnost nosit tuto nabíječku s sebou, pokud potřebujeme nabíjet mimo domov.

Uživatelské prostředí

Stabilita a rychlost prostředí

Hodinky Apple Watch jsou rychlé ve všech směrech a jen zřídka se nám stalo, že by reakce trvala déle než 1 vteřinu. Neměli jsme problémy ani s pádem aplikací či jinými problémy. Výjimkou je již zmiňovaný případ, kdy hodinky odmítaly zobrazovat notifikace a bylo potřeba restartovat hodinky i telefon.

Menu, prostředí a ovládání

Podobně jako u ostatních chytrých hodinek tvoří výchozí obrazovku ciferník, ovládání a prostředí je ale odlišné. Do hlavního menu, kde se nachází obrazovka s dalšími aplikacemi, lze vstoupit stiskem kolečka. Jednotlivé aplikace jsou pak zobrazeny formou ikonek, které lze kolečkem částečně přiblížit. Ikonky jsou poměrně malé a nepřišlo nám to jako pohodlný způsob, jak spouštět aplikace. Musíme ale uznat, že po chvilce zvyku docházelo k překlepům minimálně.

Možná trochu paradoxně se jednotlivé notifikace nacházejí ve vysouvací notifikační liště, po tažení prstu ze spodního kraje obrazovky se dostáváme k tzv. Glances, což lze chápat jako přístup k aplikacím či rychlým informacím. Nachází se zde například obrazovka s fitness, měření srdečního tepu, stav baterie, počasí apod.

Stiskem tlačítka pod kolečkem se dostáváme do obrazovky s kontakty, odkud lze ihned volat či psát SMS.

Apple Watch - telefonování (2)

Telefonování

Apple Watch, podobně jako jiné modely s Android Wear, si poradí s telefonováním. Na svém těle disponují nejen mikrofonem, ale i reproduktorem. Jelikož ale chybí slot pro kartu SIM, bez mobilního telefonu se neobejdeme. Citlivost mikrofonu je velmi dobrá a telefonovat lze, aniž byste si museli dávat hodinky k rukám. O něco horší už je to s reproduktorem, který nedokáže být tak nahlas a v rušnějším prostředí nemusíte příliš slyšet, pokud si nedáte hodinky přímo k uším. Druhá strana si v našem případě bohužel stěžovala na menší výpadky hlasu.

Notifikace

Hodinky Apple Watch nás upozorní na vše důležité, co se v mobilním telefonu šustne. Uživatelé využijí nejčastěji informace o volání, SMS, e-mailech, událostech v kalendáři či třeba o zprávách z Hangouts. Důležité události se zobrazí na displeji ihned, případně je nalezneme ve vysouvací notifikační liště. Jednotlivé události lze zrušit tahem prstu do stran. Na SMS můžeme rychle odpovědět pomocí předvolených zpráv, odeslat smajlíka či text nadiktovat hlasem (bohužel pouze v angličtině).

Pokud máme nepřečtené notifikace, jsou zobrazeny pomocí červené tečky v horní části. Vibrace i zvuk je dostatečně silný na to, abychom příchozí zprávu zaznamenali, což rozhodně chválíme.

Aplikace, ciferníky a Fitness

Hodinky Apple Watch již v základu nabízejí aplikace jako například budík, stopky, prohlížení obrázků, ovládání přehrávání hudby, spoušť fotoaparátu, prohlížení e-mailů, kalendář, počasí apod. Již nyní je také na App storu více aplikací, které lze do hodinek dále nainstalovat. Dá se počítat také s tím, že se situace bude stále zlepšovat.

Měnit lze samozřejmě i vzhled ciferníků, a to delším podržení prstů na domácí obrazovce. Na výběr je hned několik různých designů, které lze ještě do určité části upravit (barva, časové měřítko apod.).

Hodinky Apple Watch v sobě obsahují krokoměr, a tak se přímo vybízí používat chytré hodinky jako snímač naší fyzické aktivity. Po celou dobu nošení je tedy zaznamenáván počet kroků, aktivních minut či spálených kalorií (podle nastavené postavy). To fungovalo jako vždy spíše orientačně, při dlouhém sezení se nám často přičítaly kroky.

Navigace

Apple Watch v sobě sice neskrývají GPS čip, pomůžou ale přenášet informace o cestě z mobilního telefonu. Displej hodinek poslouží jako upozornění na blížící se změnu směru, pomocí mapy na displeji lze dokonce cestu naplánovat. Úplně pohodlné to ovšem není, s navigací samotnou jsme ale problémy neměli.

Kdy, kde a za kolik?

Zakoupit hodinky Apple Watch oficiálně na českém trhu je prozatím nemožné. Naše zapůjčené pochází z USA, kde již byly první kousky „vypuštěny“ mezi běžné uživatele. A cena? Ta je velmi vysoká – na americkém trhu přijdou hodinky Sport v 38mm verzi na 349 dolarů, tedy přibližně 10 380 Kč s DPH.

Resumé

Na první pohled se může zdát, že hodnotit hodinky pro odlišnou platformu je úplně zcestné. Na druhou stranu – chytré hodinky jsou pouze prodlouženou rukou mobilního telefonu a jejich hlavním úkolem je zobrazovat užitečné informace z mobilního telefonu. Jejich funkce je tedy prakticky totožná s modely pro systém Android. Nyní už ale přejděme k Apple Watch konkrétněji.

Začneme-li konstrukcí, ta nás poměrně mile překvapila. Hodnocení designu necháme na každém z vás, nám v redakci se hodinky líbí – působí moderně a matný kov hodinkám sluší. Výborně vypadá také displej v černém rámečku se zaobleným sklem a spokojeni jsme byli rovněž s páskem, tedy spíše s tím, jak se hodiny pohodlně nosí. Menší 38mm model je určen spíše pro ženy, čemuž odpovídá i menší rozsah zapínání. Otočné kolečko sice rozhodně není u chytrých hodinek nezbytné, přesto se při ovládání hodí, když si na něj člověk zvykne.

A systém? Ten se nese v duchu jednoduchosti a rychlosti. Ovládání je sice úplně jiné než v případě Android Wear, po krátkém čase jsme ale již s jistotou věděli, kde jaké položky nalezneme. Líbí se nám provedení notifikací, vytáčení kontaktů či tzv. Glances, tedy vybrané nástroje a aplikace po vytažení prstem. Zpočátku jsme trochu bojovali se spouštěním aplikací, které je tvořeno malými ikonami. K rychlosti systému či stabilitě nemáme žádné výhrady, nic jiného jsme ale u chytrých hodinek nečekali.

Největší nevýhodou hodinek Apple Watch pak stále zůstává vysoká cena, špatná dostupnost a nízká výdrž na jedno nabití. Hodinky s cenou přes 10 tisíc korun zatím ani nelze zakoupit v českých obchodech, jednodenní výdrž rozhodně také nepotěší. Hodinky se již od prvního pohledu jeví jako velmi malé, ještě horší je to ale v případě displeje, který nezasahuje až do krajů černého rámečku. Poslední výtka směřuje k pásku, který je sice povedený a lze jej vyměnit, bohužel pouze za jiné pásky od Applu. Standardní 22mm pásek bude možné na hodinky přidělat pouze s adaptérem.

No a nyní zpět k otázce – měli by uživatelé Androidu závidět řešení chytrých hodinek od Applu? Určitě ne. Hodinky Apple Watch jsou v našich očích povedené a rozhodně patří mezi ty nejlepší modely, přesto jejich cena je zbytečně vysoká a nenabízí prakticky nic navíc oproti modelům s Android Wear. Systém od Googlu je rovněž povedený a ovládání tahy prstu či zobrazení notifikací se nám zdá povedenější než u řešení od Applu. V rychlosti a stabilitě prostředí jsou navíc oba systémy rovnocenné.

Klady

+ Kvalitní OLED displej
+ Povedená konstrukce s voděodolností
+ Rychlé a intuitivní prostředí systému
+ Možnost ovládání kolečkem

Zápory

– Vysoká cena
– Slabá výdrž na jedno nabití
– Malý displej (zobrazovací část)
– Pásek nelze nahradit za standardní 22mm

Za zapůjčení děkujeme společnosti STRV.

Chcete vyhrát chytré hodinky Apple Watch? Pak se zapojte do probíhající soutěže. Chytré hodinky si můžete také vyzkoušet na Alza Android RoadShow 2015.

registraceHome
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)