APNdroid – jednoduchý a užitečný

Zapnuté šifrování na Androidu 5.0 citelně snižuje výkon

V dnešní minirecenzi se podíváme na aplikaci která je velmi jednoduchá a opravdu užitečná – APNdroid. Jejím hlavním cílem je pomoci s „obranou“ proti nechtěnému připojování telefonu k internetu. A pokud se ptáte k čemu to může být dobré, nahlédněte třeba do našeho článku „Den zůčtování„.

Podobných situací samozřejmě může nastat více, k Internetu se třeba určitě nebudete chtít připojovat v zahraničí. A přestože jsou datové přenosy při roamingu defaultně vypnuty, Android si občas na pozadí nějaká data stáhne, což není úplně příjemné.

Aplikace pro vypínání datových přenosů samozřejmě nepotřebuje složité uživatelské rozhraní a může proto být geniálně jednoduchá, posuďte sami:


Ikonka

Aplikace v akci

S jediným checkboxem si opravdu vystačíte. Při zatrhnutí (což je standardní stav) je připojení k Internetu aktivní, pokud zatržení zrušíte, je připojení zcela vypnuto.

A jak to funguje? Aplikace při požadavku o vypnutí připojení proběhne nastavení všech APN (Access Point – přístupový bod) a přidá k nim příponu „apndroid“. Tím se samozřejme stane hodnota APN nevalidní a připojení tedy není umožněno. Opětovná aktivace připojení naopak zpět tuto příponu odebere a všechna APN začnou znova fungovat. Jednoduché a účinné.

Ovšem pozor – pokud si aplikaci nainstalujete, připojení deaktivujete a aplikaci opět odinstalujete, připojení se automaticky neaktivuje. Nezapomeňte tedy před odinstalováním uvést nastavení do původního stavu, jinak budete muset ručně opravit hodnoty všech APN :)

A úplně na závěr ještě perlička – tohle užitečné udělátko vytvořil náš kamarád, Martin Adámek, a na jeho blogu si můžete přečíst ještě pár informací. Je navíc docela možné, že jde o první „československou“ :) aplikaci na Android Marketu, Martinovi tedy touto cestou za skvělou práci děkujeme!

archiv
O Autorovi - archiv

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (50)