Aplikace YouTube odstranila tlačítko pro ukončení přehrávání na pozadí

agresivnější AI

Google má jistě mnoho zajímavých, užitečných a „vychytaných“ produktů, nicméně občas se uchyluje ke krokům, nad kterými zůstává rozum stát. Chcete názorný příklad? Může jím být zatím aktualizace aplikace YouTube pro Android. Ta totiž změnila způsob ovládání přehrávání na pozadí z notifikací. Konkrétně bylo odstraněno tlačítko s křížkem pro ukončení přehrávání.

Přehrávání na pozadí je funkce, kterou uživatelé žádali po Googlu mnoho let. Počet požadavků byl zjevně poměrně vysoký, neboť Google nakonec tuto vymoženost zpřístupnil jen uživatelům, kteří mají placené členství YouTube Red. Dle oficiální nápovědy „Díky funkci přehrávání na pozadí může video hrát bez přerušení na pozadí, i když otevřete jinou aplikaci nebo vypnete obrazovku svého mobilního zařízení. Přehrávání na pozadí je k dispozici pouze u mobilních aplikací YouTube pro Android a iOS na podporovaných smartphonech.“

O přehrávání videí z YouTube na pozadí byl velký zájem O přehrávání videí z YouTube na pozadí byl velký zájem

YouTube a jeho odstraněné tlačítko

Platící uživatelé si tedy například mohou pustit své oblíbené písničky a přepnout se do jiné aplikace, přičemž přehrávání videa pokračuje. Ovládání funguje podobně jako u hudebních přehrávačů na Androidu – přes ovládací prvky v oznámeních. Původně se v rohu schovával jen malý a nenápadný křížek pro ukončení, později bylo tlačítko zvětšeno pro snazší ovládání. V poslední verzi však zcela zmizelo.

Tlačítko pro ukončení přehrávání z YouTube prostě zmizelo Tlačítko pro ukončení přehrávání z YouTube prostě zmizelo

Přehrávání tedy nelze ukončit křížkem a dokonce ani tradičnější cestou v podobě odsunutí oznámení do strany. Dokonce ani pozastavené video nelze touto cestou dostat z oznámení pryč. Odstranit ho lze až po patnácti sekundách pozastavení. Jedinou rozumnou cestou, jak přehrávání na pozadí ukončit, je tedy otevření aplikace přes oznámení a její regulérní ukončení.

Na mysl se vkrádá léty prověřené pořekadlo „Proč to dělat jednoduše, když to jde udělat složitě?“ Je to přinejmenším zvláštní krok a je otázkou, zda se jedná o chybu, nebo nějak míněný záměr.

Je samozřejmě možné, že dostupnost tlačítka je de/aktivována na straně serveru. V takovém případě by mohl Google tlačítko někdy v budoucnu opět přidat.

YouTube
YouTube

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)