Aplikace Voyager: Jak naplánovat optimální cestu s řadou zastávek?

voyager_route_planner_ico

Jak naplánovat optimální cestu s řadou zastávek? Takovou otázku řeší nejen kurýři a různé zásobovací firmy, ale také běžní uživatelé. Pokud například máte v rámci dne více pojížděk, nebo jako turista chcete vidět co nejvíce památek při co nejnižším počtu nachozených kilometrů, pak je optimalizace trasy něčím, co určitě oceníte. V této recenzi vám představíme aplikaci Voyager, která umí to, co slibujeme v nadpisu: najde ideální cestu mezi startem, cílem a vloženými zastávkami.

Co Voyager slibuje?

Aplikace Voyager umí naplánovat optimální (nejrychlejší) trasu pro cesty s více zastávkami. Využijete ji třeba jako turista, pokud chcete vidět co nejvíce památek, stejně tak i v běžném životě při plánování pochůzek. Uplatnění najde i u kurýrů, obchodních cestujících, dodávkových a zásobovacích služeb a v jiných oborech, kde je součástí práce objíždění či obcházení více míst.

Dobře naplánovanou trasu oceníte v mnoha situacích Dobře naplánovanou trasu oceníte v mnoha situacích

Autor jako hlavní výhody jmenuje:

  • je zcela zdarma a bez reklam;
  • má čistý minimalistický design, jednoduché a intuitivní používání;
  • nevyžaduje žádná zvláštní oprávnění, jako je přístup ke kontaktům nebo GPS (požaduje jen zobrazení připojení Wi-Fi, úplný přístup k síti a zobrazování síťových připojení).

Od většiny mapových a navigačních aplikací se liší v jednom podstatném detailu: neplánuje trasu přes zadané body/zastávky v tom pořadí, v jakém jste je zadali, ale tak, abyste nachodili/najezdili co možná nejméně kilometrů. K výpočtu trasy využívá informace z Map Google, ve kterých také zobrazuje výsledek. Při vyhledávání ideální cesty je nutné připojení k Internetu, nicméně celou trasu lze následně uložit a používat offline. Na výběr jsou tři režimy: chůze, jízda na kole a autem.

Jak Voyager funguje v praxi?

Aplikaci Voyager: Route Planner ve verzi 1.2.5 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Příjemně překvapil malý instalační balíček, jehož velikost nedosahuje ani půl megabajtu.

Uživatelské rozhraní je bohužel pouze v angličtině, nicméně dá se v něm docela slušně orientovat. Z úvodní obrazovky můžete tlačítkem Add a Route zahájit plánování cesty. V prvním kroku určíte počáteční bod, přičemž s veškerým zadáváním vám pomůže našeptávač Map Google.

Ve druhém kroku zvolíte destinaci a trasu pojmenujete.

Následně se ocitnete v plánovači, který se skládá ze čtyř záložek:

Nejprve tedy zadáte start, cíl a body, následně spustíte vyhledání optimální trasy tlačítkem Calculate Optimal.

Aplikace poté provede analýzu a oznámí úspěšné nalezení cesty. Tu si pak můžete prohlédnout v mapě, případně na záložce Directions v podobě itineráře.

Seznam bodů je možné odeslat jako text e-mailem, zde jsme však narazili na problémy s kódováním českých písmenek.

Voyager sám o sobě není navigací, takže nebude průvodcem během vašich cest. V podstatě je to jen „optimalizátor,“ který najde ideální cestu mezi startem, cílem a řadou zadaných bodů. Ze seznamu na záložce Detail lze klepnutím na jednotlivé body vyvolat kteroukoli navigaci a můžeme konstatovat, že například s Waze a Mapami Google byla spolupráce bezchybná.

Přes ikonku s ozubeným kolem u každé trasy lze nastavit jednotky vzdálenosti (kilometry/míle), typ dopravy (auto/kolo/chůze), vyhýbání se dálnicím a placeným silnicím (to je ve výchozím stavu poněkud nepochopitelně zapnuté) a navýšit limit zastávek ze 25 na 100.

Všechny body je nutné zadávat manuálně, což je poněkud škoda. Bylo by například pěkné, kdyby do aplikace bylo možné naimportovat soubor GPX se souřadnicemi vygenerovaný jiným programem. Stejně tak by se hodil i export vypočítané trasy do nějakého rozumného formátu pro další aplikace (především navigace). V praktickém životě jsme chtěli tento program použít pro geocaching, konkrétně k seřazení keší uložených v souboru GPX do optimálního pořadí, nicméně to bohužel Voyager nepodporuje.

Resumé

Voyager je nesporně aplikace, která má specifickou cílovou skupinu. Mohla by zajímat každého, jehož náplní práce je objíždění či obcházení více bodů, stejně jako uživatele, kteří na svých pojížďkách a pochůzkách chtějí strávit co možná nejméně času.

Program je jednoduchý a snadno pochopitelný – škoda anglické lokalizace. S vyhledáváním vydatně napovídá našeptávač Map Google, který se také stará o doplnění správných adres a souřadnic. Nejzásadnější výtkou je tak především absence jakéhokoli importu a exportu dat.

Aplikaci Voyager: Route Planner si dosud stáhlo více než sto tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 4,2. Instalační balíček velký jen 368 KB můžete použít na zařízeních s Androidem 4.1 a novějším. Spokojeným uživatelem je například Prokop Kopečný, který k pěti uděleným hvězdičkám přidal krátký komentář: „Skvělé, rychlé a snadné na používání.“

Voyager: Route Planner
Voyager: Route Planner
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)