Peníze pod kontrolou: Test aplikací pro správu financí

wallet-with-american-money

Každý z nás má jistě nějakým způsobem omezený rozpočet. Asi jste se všichni ocitli v situaci, kdy jste již po týdnu od výplaty nevěřícně kroutili hlavou, protože veškeré finance byly pryč. Tato situace má dvě velmi jednoduchá řešení. První z nich je přestat utrácet a druhé detailní zapisování veškerých příjmů a plateb.

Money-Wallet-720x340

K té druhé z nabízených možností nám může velmi jednoduše posloužit například populární tabulkový editor Excel od společnosti Microsoft. Toto řešení má ale i svá úskalí, jedním z problémů může být fakt, že je hůře dostupný přímo v terénu. V dnešním světě chytrých mobilních zařízení je však řešení mnohem více. Vývojáři aplikací na nás v tomto ohledu mysleli a v obchodu Play je dostupných více než dost aplikací, které slouží pro správu osobních financí. My si v tomto článku ukážeme nejlepší z nich a krátce se podíváme na jejich funkcionalitu, vzhled, klady a zápory.

Proč používat aplikace určené pro správu osobních financí na smartphonu?

Mnozí z vás můžou namítat, že nejlepší je starý dobrý obálkový systém. Samozřejmě, že každé řešení má své plusy i mínusy. Proč tedy aplikace pro správu osobních financí na chytrém telefonu využívat?

  • Vše pohromadě na jednom místě
  • Zadávání příjmů/plateb přímo v terénu
  • Tvoření zajímavých grafů
  • Jednoduché, intuitivní a vždy po ruce

Jednotlivá řešení

Pojďme se společně podívat na několik aplikací, které slouží k tomuto účelu. Aplikace jsme vybírali na základě vašeho uživatelského doporučení.

Wallet

Jedná se pravděpodobně o nejpoužívanější a celkově nejoblíbenější aplikaci pro správu osobních financí. V obchodu Play je k dostání zcela zdarma, uvnitř aplikace jsou ale nabízeny již zpoplatněné tarify. Pro individuální využití však bohatě vystačíte s tarifem Free, který podporuje přidání až dvou účtů, obsahuje moduly dluhy, nákupní lístky a záruky. Kromě toho můžete přidat neomezený počet záznamů. Pro náročnější jedince jsou přítomny tarify v cenovém rozmezí 9 až 99 euro.

Po zapnutí a následném vytvoření účtu vás přivítá domovská plocha, na které uvidíte bilanci vašeho účtu, bilanční graf a posledních 10 zadaných záznamů. Na horní liště se nachází tlačítko pro synchronizaci s ostatními zařízeními, tlačítko pro hlasové zadávání záznamu pomocí šablony a samozřejmě také možnost pro manuální zadání záznamu.

Wallet1

Druhá položka v menu jsou záznamy. Zde uvidíte jednotlivé odchozí či příchozí transakce. Zobrazení je možné také v grafické podobě, kde uvidíte graficky znázorněné členění příjmů a výdajů dle různých kategorií. K dispozici je také report za určené období, kde se dozvíte průměrné denní příjmy, výdaje a mnoho dalších užitečných informací. K dispozici je také vytvoření rozpočtu za určené časové období.

Wallet3

Kromě těchto základních funkcí je k dispozici několik dalších modulů. Jedná se o dluhy, kde, jak již z názvu vyplývá, budete moci zaznamenávat vaše dluhy, dále nákupní lístky a nakonec možnost vytvoření a sledování délky záruky určitého zboží.

Wallet9

Zhodnocení

Aplikace je pro potřebu správy osobních financí více než dostačující. Mnohdy obsahuje až vyčerpávající funkce, díky kterým svoje finance budete moci spravovat kdekoliv na světě. Kromě mnoha funkcí má aplikace velmi přívětivé uživatelské rozhraní, díky kterému se jen tak neztratíte. Pro náročné uživatele je přítomna funkce zabezpečit heslem. Negativum jsme našli pouze v přítomném omezení, které limituje počet účtů na dva.

Klady

+ Cena

+ Možnost rozšíření

+ Uživatelské rozhraní

+ Mnoho funkcí navíc

+ Reporty, grafy, rozpočty

Zápory

– Ze začátku horší orientace z důvodu mnoha funkcí

– Omezení u verze zdarma

Wallet: Budget Expense Tracker
Wallet: Budget Expense Tracker

Financisto

Pokud jde u druhé z testovaných aplikací o uživatelské rozhraní, již není tak přívětivé, jako tomu bylo v prvním případě. Naopak ale obsahuje o něco podrobnější správu osobních financí.

Po otevření aplikace vás přivítá úvodní obrazovka, na které si budete moci vytvořit nový účet. Na výběr budete mít z hotovosti, bankovního účtu, debetní a kreditní karty, PayPalu, aktiva a pasiva.

Financisto1

Druhá položka v menu se týká záznamů. Zde uvidíte veškeré uskutečněné odchozí a příchozí transakce. K dispozici je také možnost vytvoření předem nadefinované šablony a nechybí ani uložení dle aktuální polohy pro pozdější vyhledání na mapě.

Financisto3

Třetí nabídka se týká rozpočtů. Stejně jako u předchůdce si můžete nastavit určitý rozpočet na předem definované období. Z tohoto rozpočtu se poté čerpají veškeré finanční prostředky.

Financisto5

Poslední možnost je věnována zprávám. Zde najdete reporty všeho druhu, které jsou navíc řazeny dle mnoha kritérií.

Financisto6

Zhodnocení

Aplikace nedisponuje nikterak závratně překrásným uživatelským prostředím. Je ale velmi přehledná a má velmi jednoduché a intuitivní ovládání. Některé nástroje pro správu jsou o něco podrobnější než u aplikace Wallet, bohužel zde chybějí nadstandardní moduly jako dluhy, nákupní list či záruka.

Klady

+ Cena

+ Podrobné grafy

+ Jednoduché ovládání

Zápory

– Uživatelské rozhraní

– Chybějící rozšíření

Financisto - Personal Finance Tracker
Financisto - Personal Finance Tracker

Money Lover

Opět velmi hojně vyžívaná aplikace, kterou doporučuje značný počet uživatelů. Stejně jako aplikace Wallet má Money Lover jednoduché, ale velmi líbivé uživatelské prostředí. Ovládání je velmi intuitivní,  jednoduché a prakticky až na pár výjimek velmi podobné ostatním peněženkám. Pro začátek nás aplikace přivítá vytvořením peněženky, která je asociací pro účet, a následným počátečním vkladem. Bohužel zde narazíte na problém verze zdarma, aplikace vám totiž dovolí vytvořit pouze dvě peněženky a jednu událost. Po úspěšném vytvoření se ocitnete v záložce peněženka, kde uvidíte celkový výpis všech transakcí, výdělku a útraty. Nový záznam lze přidat pomocí znaménka plus, které se nachází v pravém horním rohu.

Money1

Následuje možnost půjčky a dluhy, kde se zobrazují veškeré peníze, které vám kdokoliv dluží, nebo vy dlužíte někomu.

Money4

Nemohla by to být aplikace pro správu financí bez reportů. Ty najdete hned v další nabídce, kde jsou velmi jednoduchým způsobem znázorněny vaše finance. Výdaje jsou ještě navíc ukázány na kruhovém grafu dle kategorií. Samozřejmostí je také vytvoření rozpočtu pro daný měsíc, ze kterého se postupně ukusují vaše výdaje.

Money7

Zvláštností oproti ostatním řešením jsou položky úspory a události. První z nich vám umožní uložit určitou částku do trezoru, ta vám bude uzamčena pro horší časy. Druhá z možností umožňuje vytvořit událost, například dovolenou. Při zadávání transakce do aplikace poté jednoduše zvolíte přiřazení k této události a tím získáte jistotu, že na dovolené utratíte pouze vámi předem zamýšlenou částku.

Money10

Zhodnocení

Spolu s aplikací Wallet se pravděpodobně jedná o nejlepší řešení pro správu osobních financí. Uživatelské prostředí je velmi lákavé, čisté a ovládání intuitivní a jednoduché. Aplikace je omezena v neplacené verzi pouze dvěma účty a jednou událostí. Bohužel se v horní části zobrazují reklamy, které dokáží být mnohdy velmi nepříjemné a nechtěným ukliknutím se dostanete na zcela jiné místo. Aplikace obsahuje zelené menu, které se automaticky schovává a v kombinaci s přítomnou reklamou tvoří velmi odrazující prvek. Mnohokrát se nám stalo, že se menu schovalo a my jsme tak omylem zmáčkli přítomnou reklamu. Další nevýhodou je absence českého jazyka, budete si tedy muset vystačit pouze s angličtinou. PRO verze, která zpřístupní neomezený počet peněženek, událostí a schová reklamu, stojí přibližně 97 Kč a jde zakoupit uvnitř aplikace.

Klady

+ Uživatelské prostředí

+ Funkce navíc

+ Jednoduché ovládání

+ Cena

Zápory

– Omezení uvnitř aplikace

– Absence českého jazyka

– Reklamy

– Zvláštní vysouvací menu

Money Lover - Spending Manager
Money Lover - Spending Manager

anMoney Rozpočet & Finance PRO

Poslední z testovaných aplikací jsme zvolili ve verzi PRO, aby bylo vidět porovnání placených a free verzí. Po prvním otevření se opět ukáže menu, kde jsou dostupné všechny funkce aplikace. První položka je nazvána účty. Zde si budete moci nastavit příchozí a odchozí transakce včetně počátečního stavu na vašem účtu. K dispozici je nejen běžný účet, spořící účet, hotovost a kreditní karta, ale navíc jde vybrat opravdu mnoho možností. Jednotlivé transakce se zadávají až v nastavení daného účtu, ovládání je v tomto ohledu velmi nepřehledné a zdlouhavé.

adMoney1

Následuje možnost přidání pravidelného platebního příkazu a vytvoření rozpočtu. U pravidelného platebního příkazu jde nastavit čas, kategorie a částka, která se bude pravidelně strhávat. Rozpočet poté plní přesně to, k čemu je určen. Po nastavení kategorie, pro kterou je rozpočet určen, ukazuje aktuální stav čerpání financí. Ač je  zbytek aplikace do češtiny přeložen velmi dobře, zde se setkáte s opakem. Jednotlivé kategorie jsou uváděny pouze v anglickém jazyce.

adMoney4

Kategorie a reporty nám umožní vytvořit vlastní kategorie a příjemce. Ty pak půjdou využít při zadávání příchozích/odchozích transakcí.

adMoney7

Následuje asi nejvíce vyčerpávající kategorie – reporty. Zde nalezneme zprávy týkající se výhledu zůstatků, přehledu příjmů, plnění rozpočtu či výdaje podle příjemce. Vše jde přitom zobrazit vždy v několika grafech či textové podobě. Export do CVS či PDF je samozřejmostí.

adMoney10

Zhodnocení

Aplikace bohužel nedisponuje velmi přehledným prostředím, což bychom u placené verze mohli marně očekávat. Naopak ale obsahuje detailní reporty. Celkový překlad do českého jazyka místy kazí vynechané anglické názvy. Pro tajnůstkáře je připravena ochrana heslem. Od placené aplikace bychom toho očekávali ale určitě více, zejména vylepšení v oblasti ovládání.

Klady

+ Rozsáhlé reporty

Zápory

– Nepřehledné uživatelské rozhraní

– Vysoká cena u placené verze

– Scházející rozšiřující funkce

– Místy špatný překlad

332894ec9a31a94824935da65b7fda77?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Celkové zhodnocení

Dle doporučení uživatelů jsme vybrali 4 nejpoužívanější aplikace, které slouží pro správu osobních financí. Na konci testu jsme zjistili, že řešení zdarma jsou o mnoho lepší než placená. Aplikace pro správu osobních financí by měla mít přívětivé uživatelské rozhraní, snadné ovládání a možnost vytvoření měsíčního reportu. Nejlépe dle naší redakce dopadly aplikace Wallet a Money Lover, které splňují veškeré požadavky dle našich kritérií. Na druhé místo bychom umístili aplikaci Financisto – ta bohužel mírně pokulhává právě u grafického prostředí, které se jakoby zaseklo několik let nazpět, naopak ale obsahuje velmi kvalitní tvorbu grafů. Nejhůře dopadla aplikace anMoney, kterou musíme označit jako nepřehlednou a velmi složitou na ovládání.

Využíváte aplikace pro správu osobních financí? Které?

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)